Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

| Home |

Slechte nacht

Vrijdag 04 november 2011 @ 00:00

’s Nachts, onweer! En hoe! Etienne neemt mijn wacht over. Ik geef al aan dat het onweer steeds heftiger wordt en dichterbij komt. De flitsen doen gewoon zeer aan je ogen. Ik lig net in bed en voel dat de wind nu helemaal over is. Ik kruip er maar weer uit, de zeilen moeten ingerold worden. Ik slaap toch niet en het is fijn dat met z’n tweeën te doen. Op het moment dat Etienne de boom van de Genua aan het opruimen is, barst de hemel open. Met heel veel regen, mega veel wind en nog meer onweer en donder. Dit is niet leuk!! De bliksem komt kaarsrecht naar beneden en horizontaal tegelijk. Het rommelt rondom ons en we ruiken de ozon. De flitsen zijn vreselijk irritant en de regen…ja, die ook. Wat een bizar weer!! Ik kruip mijn bedje weer in, toch maar proberen te slapen. Etienne gaat voor de kajuitingang zitten, zo kan die open blijven en komt er geen regen naar binnen.

Op het moment wij weer wisselen, 3 uur later, is het over. Maar dan ook helemaal over. Geen regen, geen wind. Nog wat gerommel en geflits in de verte. De kuip droogt langzaam op en we komen weer in ons rustige ritme.

Het blijft zo heel de dag. Vanaf Cabo de Velo, Kaap van de Wind, is de wind op. Daarentegen is het wel heiig. Jammer, want zo kunnen we de besneeuwde bergtoppen nóg niet zien!

Als het begint te schemeren krijgen we een escorte van een mega groep dolfijnen! Waanzinnig! Dit zijn hele slanke, grote dolfijnen met een spitse snuit. Ik blijf net zolang op de punt totdat ik een botte kont krijg van het zitten op het dek. Het is inmiddels donker en door het schijnsel van de maan en de lichte buiken van de dolfijnen kun je ze nog prima zien. Wat genieten we weer.

Net over twaalf ’s nachts laten we ons anker vallen voor de grote stad Santa Marta. Een stad met rechts en links wat hoogbouw en verder? Dat gaan we morgen ontdekken. In ieder geval bruist de stad nog steeds zo laat. Typisch voor de Spaanse cultuur.

Cruiseschip, tonijnen en stroom tegen

Donderdag 03 november 2011 @ 00:00

Inmiddels zijn we al best wat opgeschoten. Vannacht liepen we goed door, maar met het ronden van het puntje kregen we stroom tegen. Jammer!!! Op zich raar, de stroom loopt vanaf de Atlantische oceaan, zoals wij zijn overgestoken, onder langs de Caribische eilanden de Carieb in. Hij stroomt dan door tot aan Panama, daar is natuurlijk geen doorgang en daar gaat de stroom dan omhoog om bovenin, via Cuba en de BVIs weer weg te stromen. Helaas, hier is dat dus even anders. Dit komt waarschijnlijk omdat er in deze hoek een stroomkrul ontstaat, waardoor wij dus ff stroom tegen hebben.

Wind is er nog wel, niet bizar veel, maar genoeg. We moeten nog zo'n 150 mijl, we zijn dus nog wel even onderweg. Per 24 uur doen we, nu met de stroom tegen, namelijk maar zo'n 100 mijl.

Gisterenavond hadden we wat afwisselingen. Het is een druk gebied met scheepvaart naar de verschillende eilanden en vaste land. Maar ook cruiseschepen varen hier rond. Grote, lichtbollen zie je dan komen. Op de AIS zien we al die schepen varen en waar ze naar toe gaan en hoe ver ze nog ten opzichte van ons zijn en wel of geen ramkoers. Wij zenden ook dat signaaltje uit, dus zij zien ons ook. Maar vannacht bleef de Horizon, groot cruiseschip dat we in Aruba ook aan de kant hadden zien liggen, toch verdomd lang op ramkoers. Ik hem maar opgeroepen, of hij ons had gezien? Ja, hij had ons gezien. Stilte. Verdikkeme, je gaat dan niet zeggen, “waarom zit je dan nog steeds op ramkoers?” Ik heb maar heel netjes aangegeven dat hij ons op 0,1 mijl gaat passeren en dat toch wel erg weinig is. Ooh, geen probleem, hij ging z'n koers meteen verleggen. Wat wilden wij? Bakboord uit of stuurboord uit? Naar links of naar rechts dus. Haha, dat maakt ons niet uit, als hij maar 'oprot' van deze koers. Hij week netjes uit en wenste mij een 'goede dienst'. Haha! Heel lief, alleen is mijn dienst iets anders dan die van hem, denk ik.

Het is verder mooi weer en een relatief rustig zeetje. We zien de bergen van Colombia (nog geen sneeuw op deze) al en kregen vanochtend bezoek van 4 wespen, dat was wel even minder.

Heel de dag waren er om ons heen tonijnen aan het jagen. Springen, salto’s en bommetjes. Een waanzinnig schouwspel. Ik had wel trek in een tonijntje, maar kon door de mooie kunstjes het niet over mijn hart verkrijgen om een lijntje uit te gooien…. Laat ze maar even zelf lekker eten. ;-)

Weer onderweg

Woensdag 02 november 2011 @ 00:00

We zijn onderweg naar Santa Marta in Colombia. De wind valt niet tegen. Vanmiddag schoten we af en toe met een kleine 3 knopen niet echt op, maar nu vliegen we weer met zo'n 6 knopen. Het waait ook weer wat harder waardoor ook de golven hoger worden. Dat is minder, we zitten hier relatief dicht onder de kant, dus is het niet diep, zo'n 80 meter. Hierdoor heb je steile, vervelende golven. Vannacht gaan we naar dieper water als we het puntje ronden. Hopelijk wordt het dan wat beter.

Wat baal ik dat de website nog niet werkt. Maar ja, dan maar even offline en een mailtje naar mijn moeder en Etienne z’n ouders. Hopelijk kunnen we in Santa Marta e.e.a. weer fixen.

Verder gaat alles goed. Het is weer even inslingeren, maar we zijn niet ziek. Vanmiddag zijn we nog op de film gezet door de Nederlandse Kustwacht. Zij vliegen laag over en hebben een camera vast aan de kop van het vliegtuigje, zo maken ze films van alles wat ze zien. De NL'se Kustwacht patrouilleert hier heel veel, omdat zij samen met Venezuela en Colombia de drugsrunners hier willen pakken. Gelukkig zitten wij niet in ons nakie aan dek en hebben maar even vriendelijk gelachen voor de film. Ik wilde ze nog oproepen om te vragen of wij dat stukje film mogen hebben, maar volgens Etienne zouden ze dat toch niet geven. Jammer!!!

Ik werd net even geroepen door Etienne, die buiten zit. Een hele grote groep dolfijnen!! Dat was weer even geleden. Zo waanzinnig genieten, met de oranje kleurende lucht op de achtergrond….

We hebben net macaroni gegeten. Heel simpel, maar prima voor zo'n eerste nachtje.

Dag Koninkrijk der Nederlanden

Dinsdag 01 november 2011 @ 11:37

We zitten nu voor de laatste keer aan de Frappuccino en Cappuccino bij Starbucks. Morgenochtend gaan we uitklaren en varen we naar Colombia. We verwachten er zo’n 3 nachten en 2 dagen over te doen, dus zullen in de loop van vrijdag aankomen. Er staat niet heel veel wind, maar een lekker fris briesje waardoor we verwachten toch nog wel te kunnen zeilen. De komende tijd wordt er niet meer wind verwacht en nog langer hier op Aruba…. Nee, we hebben het hier eigenlijk wel gezien.

We gaan zometeen nog even naar de Bruna (ja, die zit hier ook en met al z’n boeken, een paradijsje voor mij!!!) even voor een tijdschrift kijken. Daarna de laatste verse boodschappen halen en dan zijn we weer klaar voor een meerdaags tochtje. Een nacht door was de laatste keer in Venezuela, half juli. Dat is toch alweer zo’n 3 maanden geleden.

We verlaten met het vertrekken van Aruba ook weer het Koninkrijk der Nederlanden, met de NL’se producten. Dat vind ik wel even jammer en hoop dat ik ‘genoeg’ NL’s spul aan boord heb. In ieder geval liggen de pepernoten al klaar voor volgende maand en eten we over een paar dagen boerenkool.