Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

| Home |

Slechte nacht

Vrijdag 04 november 2011 @ 00:00

’s Nachts, onweer! En hoe! Etienne neemt mijn wacht over. Ik geef al aan dat het onweer steeds heftiger wordt en dichterbij komt. De flitsen doen gewoon zeer aan je ogen. Ik lig net in bed en voel dat de wind nu helemaal over is. Ik kruip er maar weer uit, de zeilen moeten ingerold worden. Ik slaap toch niet en het is fijn dat met z’n tweeën te doen. Op het moment dat Etienne de boom van de Genua aan het opruimen is, barst de hemel open. Met heel veel regen, mega veel wind en nog meer onweer en donder. Dit is niet leuk!! De bliksem komt kaarsrecht naar beneden en horizontaal tegelijk. Het rommelt rondom ons en we ruiken de ozon. De flitsen zijn vreselijk irritant en de regen…ja, die ook. Wat een bizar weer!! Ik kruip mijn bedje weer in, toch maar proberen te slapen. Etienne gaat voor de kajuitingang zitten, zo kan die open blijven en komt er geen regen naar binnen.

Op het moment wij weer wisselen, 3 uur later, is het over. Maar dan ook helemaal over. Geen regen, geen wind. Nog wat gerommel en geflits in de verte. De kuip droogt langzaam op en we komen weer in ons rustige ritme.

Het blijft zo heel de dag. Vanaf Cabo de Velo, Kaap van de Wind, is de wind op. Daarentegen is het wel heiig. Jammer, want zo kunnen we de besneeuwde bergtoppen nóg niet zien!

Als het begint te schemeren krijgen we een escorte van een mega groep dolfijnen! Waanzinnig! Dit zijn hele slanke, grote dolfijnen met een spitse snuit. Ik blijf net zolang op de punt totdat ik een botte kont krijg van het zitten op het dek. Het is inmiddels donker en door het schijnsel van de maan en de lichte buiken van de dolfijnen kun je ze nog prima zien. Wat genieten we weer.

Net over twaalf ’s nachts laten we ons anker vallen voor de grote stad Santa Marta. Een stad met rechts en links wat hoogbouw en verder? Dat gaan we morgen ontdekken. In ieder geval bruist de stad nog steeds zo laat. Typisch voor de Spaanse cultuur.

Cruiseschip, tonijnen en stroom tegen

Donderdag 03 november 2011 @ 00:00

Inmiddels zijn we al best wat opgeschoten. Vannacht liepen we goed door, maar met het ronden van het puntje kregen we stroom tegen. Jammer!!! Op zich raar, de stroom loopt vanaf de Atlantische oceaan, zoals wij zijn overgestoken, onder langs de Caribische eilanden de Carieb in. Hij stroomt dan door tot aan Panama, daar is natuurlijk geen doorgang en daar gaat de stroom dan omhoog om bovenin, via Cuba en de BVIs weer weg te stromen. Helaas, hier is dat dus even anders. Dit komt waarschijnlijk omdat er in deze hoek een stroomkrul ontstaat, waardoor wij dus ff stroom tegen hebben.

Wind is er nog wel, niet bizar veel, maar genoeg. We moeten nog zo'n 150 mijl, we zijn dus nog wel even onderweg. Per 24 uur doen we, nu met de stroom tegen, namelijk maar zo'n 100 mijl.

Gisterenavond hadden we wat afwisselingen. Het is een druk gebied met scheepvaart naar de verschillende eilanden en vaste land. Maar ook cruiseschepen varen hier rond. Grote, lichtbollen zie je dan komen. Op de AIS zien we al die schepen varen en waar ze naar toe gaan en hoe ver ze nog ten opzichte van ons zijn en wel of geen ramkoers. Wij zenden ook dat signaaltje uit, dus zij zien ons ook. Maar vannacht bleef de Horizon, groot cruiseschip dat we in Aruba ook aan de kant hadden zien liggen, toch verdomd lang op ramkoers. Ik hem maar opgeroepen, of hij ons had gezien? Ja, hij had ons gezien. Stilte. Verdikkeme, je gaat dan niet zeggen, “waarom zit je dan nog steeds op ramkoers?” Ik heb maar heel netjes aangegeven dat hij ons op 0,1 mijl gaat passeren en dat toch wel erg weinig is. Ooh, geen probleem, hij ging z'n koers meteen verleggen. Wat wilden wij? Bakboord uit of stuurboord uit? Naar links of naar rechts dus. Haha, dat maakt ons niet uit, als hij maar 'oprot' van deze koers. Hij week netjes uit en wenste mij een 'goede dienst'. Haha! Heel lief, alleen is mijn dienst iets anders dan die van hem, denk ik.

Het is verder mooi weer en een relatief rustig zeetje. We zien de bergen van Colombia (nog geen sneeuw op deze) al en kregen vanochtend bezoek van 4 wespen, dat was wel even minder.

Heel de dag waren er om ons heen tonijnen aan het jagen. Springen, salto’s en bommetjes. Een waanzinnig schouwspel. Ik had wel trek in een tonijntje, maar kon door de mooie kunstjes het niet over mijn hart verkrijgen om een lijntje uit te gooien…. Laat ze maar even zelf lekker eten. ;-)

Weer onderweg

Woensdag 02 november 2011 @ 00:00

We zijn onderweg naar Santa Marta in Colombia. De wind valt niet tegen. Vanmiddag schoten we af en toe met een kleine 3 knopen niet echt op, maar nu vliegen we weer met zo'n 6 knopen. Het waait ook weer wat harder waardoor ook de golven hoger worden. Dat is minder, we zitten hier relatief dicht onder de kant, dus is het niet diep, zo'n 80 meter. Hierdoor heb je steile, vervelende golven. Vannacht gaan we naar dieper water als we het puntje ronden. Hopelijk wordt het dan wat beter.

Wat baal ik dat de website nog niet werkt. Maar ja, dan maar even offline en een mailtje naar mijn moeder en Etienne z’n ouders. Hopelijk kunnen we in Santa Marta e.e.a. weer fixen.

Verder gaat alles goed. Het is weer even inslingeren, maar we zijn niet ziek. Vanmiddag zijn we nog op de film gezet door de Nederlandse Kustwacht. Zij vliegen laag over en hebben een camera vast aan de kop van het vliegtuigje, zo maken ze films van alles wat ze zien. De NL'se Kustwacht patrouilleert hier heel veel, omdat zij samen met Venezuela en Colombia de drugsrunners hier willen pakken. Gelukkig zitten wij niet in ons nakie aan dek en hebben maar even vriendelijk gelachen voor de film. Ik wilde ze nog oproepen om te vragen of wij dat stukje film mogen hebben, maar volgens Etienne zouden ze dat toch niet geven. Jammer!!!

Ik werd net even geroepen door Etienne, die buiten zit. Een hele grote groep dolfijnen!! Dat was weer even geleden. Zo waanzinnig genieten, met de oranje kleurende lucht op de achtergrond….

We hebben net macaroni gegeten. Heel simpel, maar prima voor zo'n eerste nachtje.

Dag Koninkrijk der Nederlanden

Dinsdag 01 november 2011 @ 11:37

We zitten nu voor de laatste keer aan de Frappuccino en Cappuccino bij Starbucks. Morgenochtend gaan we uitklaren en varen we naar Colombia. We verwachten er zo’n 3 nachten en 2 dagen over te doen, dus zullen in de loop van vrijdag aankomen. Er staat niet heel veel wind, maar een lekker fris briesje waardoor we verwachten toch nog wel te kunnen zeilen. De komende tijd wordt er niet meer wind verwacht en nog langer hier op Aruba…. Nee, we hebben het hier eigenlijk wel gezien.

We gaan zometeen nog even naar de Bruna (ja, die zit hier ook en met al z’n boeken, een paradijsje voor mij!!!) even voor een tijdschrift kijken. Daarna de laatste verse boodschappen halen en dan zijn we weer klaar voor een meerdaags tochtje. Een nacht door was de laatste keer in Venezuela, half juli. Dat is toch alweer zo’n 3 maanden geleden.

We verlaten met het vertrekken van Aruba ook weer het Koninkrijk der Nederlanden, met de NL’se producten. Dat vind ik wel even jammer en hoop dat ik ‘genoeg’ NL’s spul aan boord heb. In ieder geval liggen de pepernoten al klaar voor volgende maand en eten we over een paar dagen boerenkool.

Verbindingen

Zondag 30 oktober 2011 @ 16:05

Wat is een snelle internetverbinding toch een heerlijkheid. Ik heb het er al vaak over gehad, maar als je niet in NL bent is dit geen gemeengoed. Dan is het juist een luxe. En ik hou wel van luxe! ;-)

Vandaag hebben Bea, Willem en Maxima een vrije dag in Curaçao (volgens de laatste planning), dus hebben wij ook maar vrij genomen. De foto’s van Curaçao staan in het fotoalbum en de linkenpagina is geüpdate. En dat is geen straf onder het genot van een Frappuccino Caramel (koude cappuccino met slagroom en caramel) en een Cappuccino bij Starbucks.

Het is vandaag een heerlijk weertje, met veel zon en een zalig windje. Het was ook weer een lekker skypen met de familie, iets makkelijker nu, nu bij jullie de klok een uur terug is. Verschil met ons is dan nu maar 5 uur. Dit wordt binnenkort wel weer anders, want als wij naar Colombia gaan dan wordt het weer 6 uur. Raar hoor…. Wij zitten nu eind van de middag en jullie gaan al bijna slapen. Welterusten alvast!

Aruba dushi tera

Zaterdag 29 oktober 2011 @ 13:39

We hebben ze gezien! De Koningin!! Maxima en Willem-Alexander!! Heel bijzonder, echt op een meter afstand ofzo. Grappig dat je zo ver moet gaan om ze daadwerkelijk te zien. Maar, het is hier minder druk dan op een Koninginnedag in NL, dus heb je meer kans om dicht tegen het hek te staan. Het was jammer dat ze niet echt langs het publiek ging, ik heb een hand gehad van de premier Mike Eman van Aruba. Toch ook bijzonder?!;-)

’s Ochtends was het een drukte van jewelste op de boulevard, het zag er zwart van de kinderen en oranje van de mensen. Heel veel beveiligingsmensen waren er natuurlijk op de been. We stonden vlakbij waar de auto’s stopte, maar op het moment dat ze uitstappen begint alles en iedereen te gillen, te duwen en te dringen. Ook de journalisten die al een perskaart hebben en vooraan staan. Het was wel heel leuk om ze een keer live te zien. Ook de vrouwelijke parlementariërs of wat er maar een beetje bij hoorde, was in hoed, mooie jurk en waanzinnige hakken. Net zoals Maxima, die doet goed mee met de mode met haar rode stiletto’s van bijna een halve meter. Ze zag er mooi uit. Ik had nooit zo gezien dat de Koningin maar een klein vrouwtje is, die er, voor haar 73e nog best goed uit ziet. Maar toch ook steeds brozer wordt.

’s Ochtends langs het hek hadden we de meest leuke gesprekken met locals en vakantiegangers die waren komen kijken. Mensen zijn hier toch nog best NL gezind (tja, natuurlijk, anders waren ze vast niet komen kijken) en trots dat ze nog bij NL horen. Wij vinden dan weer dat Aruba het goed heeft gedaan in haar onafhankelijkheid, corruptie valt mee en het land doet het goed.

’s Middags kwam de Koninklijke familie naar het Linear Park, voor het Festival Popular. Daar was het ook een drukte van belang, een gezellige drukte. Het deed een beetje denken aan onze NL’se Koninginnedag. Bea, Maxima en Willem liepen gewoon tussen de mensen door en bezochten de verschillende podia. Daarna werden ze op het podium officieel toegesproken door de premier Mike Eman. Deze hield een waanzinnig mooie speech over de rol van het Koningshuis in NL, Aruba en de rest van de wereld. De Koninlijke familie werd uitgeleid door mensen in schitterende carnavalskostuums. Je zag Willem-Alexander en Maxima even voorzichtig ook met de heupen wiegen!

Het was een leuk dagje en ik hoop dat zij dat ook zo hebben ervaren. Wij werden op het laatst nog geïnterviewd door een journaliste van het Arubaanse dagblad Amigoe. Wat wij van de dag vonden en wat we op Aruba deden. Erg leuk natuurlijk!!

Echt

Vrijdag 28 oktober 2011 @ 04:15

We blijken qua timing elke keer precies goed te zitten om de Koningin te zien. Vandaag ook weer. We kwamen van Starbucks (lekker ge-internet) en liepen langs de boulevard. De auto's aan de ene kant van de weg moesten stil blijven staan, de andere kant was leeg. Bij het Parlementsgebouw stonden veel mensen buiten klaar met fototoestel of telefoon. Er kwamen al een paar motoragenten aanrijden. Ik naar voren gestapt en wat foto's gemaakt. Wie weet? En ja hoor, toen de dikke Lexussen mij passeerden zag ik in de eerste achterin Bea zitten! Jawel!! Geen Antilliaanse nep-koningin, maar gewoon Beatrix herself. En in de tweede auto achterin zaten Maxima en Willem-Alexander. Lachen!!!! Helaas weerspiegelen de autoramen enorm. Ik kan dus alleen de auto's laten zien. Maar het was wel grappig! Ik ben niet enorm Koningsgezind, maar hou wel van tradities en zo zie ik het Koningshuis ook een beetje. Vind het dus wel heel grappig dat wij haar hier, zo ver weg van NL, nu eens niet alleen op tv hebben gezien.
.
Mijn oranje t-shirt ligt al klaar en mijn teennagels hebben inmiddels ook al die kleur. Morgenochtend maar vroeg naar de kant. Ik ben benieuwd of het morgen druk is, wat precies het programma is en natuurlijk, of ik haar een beetje goed kan zien en ze een beetje leuk op de foto kan zetten. Een handje is vast te veel gehoopt, dus ik neem genoegen met een leuk fotootje.
-----
At 28-10-2011 01:43 (utc) our position was 12°30.55'N 070°01.93'W

Generale

Woensdag 26 oktober 2011 @ 05:43

Gisteren en vandaag waren de generale repetities voor het bezoek van de Koningin. De Koningin komt eind deze week naar Aruba. Samen met Willem-Alexander en Maxima brengt zij een bezoek aan alle Caribische eilanden die horen bij het Koninkrijk der Nederlanden; Aruba, Bonaire, Curacao (al is dat nu nog een vraagteken), Sint Maarten, Saba en Statia (oftewel Sint Eustatius).
.
De grote boulevard hier langs de kust is al volop versierd met oranje, rood, wit en blauwe slierten. Gisteren liepen we over deze boulevard die ineens afgesloten was. Voor het 'Parlamento di Aruba', oftwel het Parlementsgebouw van Aruba, zagen we dat mensen officieel werden onthaald. Wij snel gaan kijken. We zagen dat een kleine vrouw, met blauwe jurk en Koninklijke sjerp, ontvangen werd. Wij grapten nog, dat lijkt toch niet echt op onze Koningin. Ze had wel een kapsel a la Bea, ook zo'n jurk en de typische koninginneschoenen. Wij moesten al wel een beetje giechelen. Toen we het vroegen aan iemand die erbij hoorde, bevestigde zij inderdaad dat dat de Koningin moest voorstellen, ze waren aan het repeteren voor vrijdag. Wij moesten er erg om lachen, zeker denkend aan dat ze dus iemand gezocht hebben die 'op de Koningin leek' en haar dan ook nog op een bepaalde manier aankleden. Is dat echt nodig voor een repetitie? Humor!
.
Toen wij vandaag de krant lazen, stond het er zelfs in. Ze waren aan het oefenen geweest. Ze komt dus vrijdag hier naar Oranjestad. 's Middags is er een festival in een park aan de rand van Oranjestad. Wat, waar en wanneer is erg vaag. Het 'VVV' wist van niets en andere locals gaven aan dat het bewuste park nog een grote bouwplaats is. Vanmiddag hoorde we dat het park achter een hippe strandtent is, vlakbij waar wij voor anker liggen.
.
Omdat we weinig verplichtingen hadden, de Koningin is er toch nog niet, zijn we vanmiddag gaan kijken. En we vielen meteen weer in een generale repetitie! Er komen 8 podia waarop de meest vertegenwoordigde bevolkingsgroepen hier in Aruba een locale dans uitvoeren. Dat zijn dan de Filippijnen, China, India, Venezuela, Colombia, Portugal, de Dominicaanse Republiek en Aruba. Heel grappig om te zien en volgens mij dachten ze dat we journalisten waren, we kregen veel aandacht en we konden met iedereen een praatje maken. Totdat…..de 'Koningin' kwam natuurlijk. Want ja hoor, ook daar werd de 'Koningin' weer bijgehaald, dit keer met 'Maxima' (met hoed en hoge hakken natuurlijk) en 'Willem-Alexander' (weet niet goed wie dat was, hoop voor Willem, niet die dikke knul die erbij liep). Heel grappig om te zien hoe ze de 'kenmerken' van het Koninklijk Huis eruit hebben gepakt, je zou bijna denken dat het Carlo en Irene waren. Al deden die het een vorige keer stukken beter. En ja, het park…dat wordt blijkbaar officieel geopend vrijdag, maar er waren nog minstens net zoveel stratenmakers bezig als dansers.
-----
At 25-10-2011 02:25 (utc) our position was 12°30.55'N 070°01.93'W

Klompen

Zondag 23 oktober 2011 @ 14:19

Na een erg natte overtocht van de boot naar de kant gisteren, is het vandaag een stuk minder onstuimig op het water. We zijn inmiddels ook weer gaan verliggen, maar volgens mij iets te vroeg, het is nog heftig schommelen. Gisteren hebben we Oranjestad verder verkend. Wat een stad, wat een stad. Ik heb mijn eerdere indruk van poppenkast nog niet bijgesteld, al was het gisteren minder erg, zonder cruiseschip aan de wal. Het is naast de poppenkast ook een hip gebeuren hier, met hippe winkels, hippe mensen en hippe tentjes. Het is me weer overduidelijk wat de laatste mode is.

We zaten gisteren nog even te internetten bij Starbucks in een waanzinnig sjieke ‘mall’ toen er buitengewoon mooie en sjiek geklede mensen langskwamen. Binnen in die mall is een, á la Venetië, binnenwater waar bootjes mensen ophalen en brengen naar een eilandje in de buurt. En daar ging iemand gisterenavond trouwen. Leuk gezicht!!

Dit weekend ligt H.MS. van Amstel, een NL’s fregat aan de kade. De jongens hebben het beeld van de NL’ers goed in ere gehouden, met hun ‘Klompentour’ op echte klompen. Helaas konden we niet bij het fregat komen en dus geen bezoekje brengen.

Wat een poppenkast!

Vrijdag 21 oktober 2011 @ 21:47

Was het eerste wat ik dacht toen ik aan land ging in Aruba. Volgens mij is de tekenaar van de Efteling en Disney World gestrikt om de cruise ship entrance van Aruba te tekenen en nog een paar shoppingmalls in de buurt. Ik hou echt wel van gekleurde gebouwen, maar dit?! Het is gewoon net een zuurstokfestijn. In dit kleurrijk gebeuren zijn alle juweliers van de hele wereld neergestreken, de Gucci's, Bulgari's en Hilfingers en wat locale ondernemers. Ik denk dat in Oranjestad toch zeker een dikke 20 km aan shopping gebeuren is. Best leuk, maar wel met een (goedgevulde) portemonnee. Op zich is er wel altijd wat te zien, gisteren lagen er twee cruiseschepen aan de kade, dus het was een drukte van jewelste. En wat de voordelen van dit soort Amerikaanse gebeuren dan weer zijn…een Starbucks! Hoezo zijn alle drie de ABC-eilanden verschillend? Rustig Bonaire, met waanzinnige duikstekken, gezellig Curacao, met het schitterende monumentale Willemstad en Aruba met een hele cruise schip en toerisme poppenkast.
.
Maar zoals altijd, een eerste indruk kan altijd veranderd worden. Vandaag is daar weinig ruimte voor, want het regent pijpenstelen! We zijn al achter het rif gekropen vanwege de hoge golven. Rondom Aruba loopt een rif, waarachter je dus heerlijk beschut kunt gaan liggen. Eerst hadden we vanochtend een militaire ceremonie. Een NL's fregat meerde aan in Oranjestad en werd onthaald op de gebruikelijke manier, met kanonschoten en reveille met iedereen in het gangboord. Schitterend gezicht!!! Daarna begon het steeds en steeds harder te waaien. Het was voorspeld en we waren er al bang voor, we lagen namelijk zo, dat de golven in de baai steeds hoger werden. Op een gegeven moment zelfs zo hoog dat we in het golfdal de grond raakte. Dus maar snel ankerop en lekker beschut wegkruipen achter het rif. De meeste boten van de ankerplek (Paarden baai) hadden hetzelfde plan opgevat. We lagen al redelijk naast het vliegveld, nu liggen aan het begin van de landingsbaan. We zijn tussen de landingslichten doorgevaren en liggen daar net voorbij voor anker. Etienne vermaakt zich dus kostelijk met het kijken naar het landen en opstijgen van de vele vliegtuigjes, maar ook met het steeds wilder wordende water in de baai. We zagen mensen met een dingy gewoon loskomen van het water. Verder regent het al heel de tijd, dit wordt een dagje cocoonen aan boord geloof ik!
-----
At 21-10-2011 18:52 (utc) our position was 12°30.55'N 070°01.93'W

Spiegel

Donderdag 20 oktober 2011 @ 20:04

En dan zijn we weer in Aruba, de eerste in alfabet van de ABC-eilanden, voor ons de laatste in rij. Alle drie de eilanden zijn erg verschillend. Een van de reden is dat Aruba al het langste onafhankelijk van NL is, sinds 1986. Nou ja onafhankelijk, op geld, middelen voor veiligheid en buitenlandse zaken na dan.
.
Het water was gisteren, met het hierheen varen, als een spiegel, een schitterende rimpelloze zee, waarin je je haar kon kammen. Net zoals eer-eergisteren op het Spaanse Water. We zijn eergisteren naar Santa Cruz baai boven in Curaçao gevaren om zo de afstand te verkorten. Gisteren een lange dag naar Aruba, waar we nog net voor het donker ons anker lieten vallen in de Barcadera baai, onder de geur van het vuilnisbelt. Vanochtend meteen naar de steiger gevaren en ingeklaard bij de douane en immigrations. En nu liggen we hier, bij Oranjestad voor anker.
.
Eer-eergisteren was onze laatste avond op het Spaanse Water. Het was een bijzondere avond. Ik kreeg namelijk gewoon hoogtevrees toen we in Mr. Ed terugvoeren naar onze boot. Het was al donker en de wind was ook al gaan slapen. Het was een druilerige avond geweest, met verschillende regenbuitjes. Grote dikke wolken hadden zich samengepakt aan de hemel. Vanaf onze dingy in het water kijkend, zag ik de grote dikke watte wolken weerspiegeld, Maar ook alle boten konden zichzelf bekijken in het spiegelgladde wateroppervlak. Met de wolken boven en beneden me, voelde ik me zweven en licht door het vreemde gevoel van hoogte. Het was schitterend! Ik kon niets anders dan kijken naar de boten, die er erg raar uitzagen met een dikke bolletjes romp en boven en onder een mast. Met weemoed dacht ik terug aan de vele keren dat ik hier gevaren had, mopperend vanwege het zoute opspattende water. Nu, dit spiegelgladde water was het (voorlopig) laatste ritje terug naar la Luna op het Spaanse Water.
.
Het compleet rimpelloze wateroppervlak weerspiegelde ook onze laatste avond. Samen met de Panache zijn we lekker gaan eten en nog wat geborreld bij De Heeren. Het lekkere eten In de Tropen was al een cadeautje, het smaakt daar echt áltijd lekker, maar het schitterende schilderijtje van Annet was het toetje. We hebben mooie herinneringen aan Curaçao. Eens kijken wat dit naastgelegen zusje, Aruba, ons brengt.
-----
At 20-10-2011 17:48 (utc) our position was 12°30.55'N 070°01.93'W