Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

| Home |

Magische avond

Dinsdag 10 maart 2015 @ 16:21

Ascension is zo anders dan St. Helena, ongelooflijk! Het is een vulkaan en hierdoor zwart steen, maar wel met prachtige witte stranden en groen in de dalen. Inklaren ging soepeltjes en daarna gingen we op zoek naar lunch. Helaas….dat is een challenge hier! Maakt niet uit, eventjes internetten en dan wat boodschappen en weer naar boord.

We hebben een scheur in de genua en dat is goed gegaan met de stikker, maar voor de zekerheid wilden we toch maar de stikker vast stikken. Dus zeil eraf en naar binnen gesleept. Het is heel warm hier in de zon, dus binnen is beter. De helft gestikt en vanochtend de andere helft. Fijn, weer gedaan.

Bij het Conservation Centre hadden we de Turtle Tour geboekt. Samen met Matt (Infini) gingen we om ’s avonds om negen uur weer naar de kant. Eerst een prachtige film over de flora en fauna. En daarna werden de hoofdlampjes uitgedeeld, alleen rood licht, en toen gingen we naar het strand.

Ik dacht, we zien er enkelen, maar de meiden hadden verteld dat er elke avond zo’n 300 kwamen! De Green Turtles leggen meerdere keren per seizoen eieren. Dus er gaan veel eieren verloren, want ze graven en gebruiken dezelfde plaatsen voor een nest. Zonde, maar dat is het leven. Overdag hadden we sporen op het strand gezien, maar het leek voor ons een grote sjofel. Dat was het dus niet, het was het spoor van de grote schildpadden. Het was echt magisch!!!

Het is donker, pikkedonker, bewegende rode schijnsels zweven over het zand. En dan ineens zie je een grote zwarte donkere vlek langzaam het zand op kruipen. Stopt en begint wild met de poten te slaan, je voelt het zand op spatten, gecombineerd met “flats, flats”. En dan hoor je het geluid rondom je. Voorzichtig kijk je rond en zie je veel meer donkere vlekken. Ik durfde niet meer te lopen en moest Etienne vasthouden, ik werd te enthousiast en overweldigd. Zo bijzonder….

Een dame van de Conservation Centre tilde een staart en poot op van een enorme turtle die eieren aan het leggen was. En toen konden we het ook zien! Geweldig, eieren, zo groot als pingpongballen. Heel bijzonder.

En het speciale kwam daarna. ’s Ochtends hadden ze een nest gevonden, waar de kleintjes al uit kwamen. Met de opkomende zon weten ze niet waar het water is, dus sterven ze. Het Conservation Centrum heeft ze daarom opgepikt en in een emmer met water gezet. En ’s nachts, toen wij op het strand waren, werden ze ‘teruggezet’. Waanzinnig!! We kregen allemaal een kleintje in ons hand en zetten die in een lijn zodat ze naar het water konden lopen. Geweldig!!

We hebben een tijdje naar andere turtles gekeken en toen teruggelopen. Gelukkig maakt het niet uit als wij op een nest stappen… want ik durfde bijna niet te lopen. Het was een hele bijzondere avond. Daarna zijn we nog wat gaan drinken bij het hotel en tot onze verbazing was het er aardig druk.

Vandaag zijn we wat later opgestaan. Eigenlijk wilden we vroeg naar het strand om te kijken of we nog schildpadden zagen in het daglicht, maar met het naar bed gaan na 12’en, werd dat het niet. Morgen gaan we samen met Infini rondrijden en de rest van Ascension bekijken.

De foto’s van St. Helena en Ascension (de turtles!) staan in het fotoalbum.

Ascension

Maandag 09 maart 2015 @ 08:56

En dan, zoals het altijd gaat de laatste dagen van een langere tocht, ineens ben je er dan. Zeker omdat we vannacht nog lekker doorliepen en bij licht worden het eiland zagen. Het is een groen en zwart eiland. Een heuvel in de buurt van Georgetown, de hoofdstad is zwart, pikzwart. En in mooi contrast, waardoor het zwarter nog zwarter lijkt, ligt daarnaast een pracht groen dal. Het blauw komt in dit plaatje van het water. Het is hier ondiep en glashelder. De lucht is vandaag gespikkeld met witte wolken. En op alle heuvels prijken witte antennes, een onderzoekscentrum en satellietschotels. Het strand, wat in onze 'achtertuin' ligt, is ook wit, met een enorme lange swell.
.
We lieten om 12 uur vanmiddag het anker vallen. Infini en Mantra waren er al en er komen nog een aantal boten in ons kielzog. We hebben elke avond een netje (wat ik min of meer leid) en het is erg leuk om iedereen eventjes en al is het zakelijk te horen en te spreken. We hebben vanmiddag lekker lui gedaan en aan het einde van de middag hadden we een Sundowner bij Infini aan boord. Gezellig!!
.
Bijzonder, Ascension. Zoals Robbert al aangaf in een reactie op mijn vorige berichtje, een eiland uit de atlas van onbekende eilanden. Op dit moment zijn er twee legerbasissen, een Engelse en een Amerikaanse. Morgenochtend gaan we inklaren, we zullen het dan wel gaan zien en horen.
-----
At 9-3-2015 7:26 (utc) our position was 07°55.20'S 014°24.75'W

Gewoon doorgaan

Vrijdag 06 maart 2015 @ 17:49

Ik twijfelde of ik weer een stukje zou schrijven. Ik heb namelijk niets te melden, maar ja, het was al wel weer een paar dagen geleden. Er gebeurt hier namelijk zeer weinig, wat eigenlijk ook weer heel goed is. Gisteren was een dag met veel wolken en af en toe een buitje. Wel een prachtige regenboog hierdoor.
.
Vandaag is het weer blauw. De wind is gisteren weer wat aangetrokken, dus we zeilen lekker door. Ascension ligt nog maar 222 nm van ons vandaan en we we zien weer wat meer leven op zee, in de vorm van vogels. Vliegende vissen liggen er heel de reis genoeg aan dek en in de kuip. En we zien de laatste dagen ook verschillende Portugese Oorlogschepen, de erg gevaarlijke kwallen, maar wat zijn het bijzondere beesten! En in de zon kleurt hun 'zeil' prachtig roze.
.
We verwachten zondag aan te komen. Het is te hopen dat er geen grote swell staat, waardoor we ook aan land kunnen. We zullen het wel zien. Voor nu is het nog even "gewoon doorgaan".
-----
At 6-3-2015 16:15 (utc) our position was 10°23.12'S 011°40.11'W

Tijd verdwijnt

Dinsdag 03 maart 2015 @ 19:02

Het is prachtig weer! Geen wolkje aan de lucht en je kunt het bijna champagnezeilen noemen. Het enige nadeel is wel dat we niet opschieten.
.
Sinds vanochtend is namelijk de wind ingezakt. We hebben een paar uur zelfs moeten motoren. Op dit moment dobberen met een paar knopen de goede richting in. De ITCZ zone is een zone waar geen wind is en meestal hangt die rond rondom de evenaar boven de oceanen. Het wisselt want in deze tijd van het jaar is hij smal, maar zo laag gezakt dat we hem waarschijnlijk nu al tegenkomen. Rond april gaat hij weer stijgen naar de evenaar en zo legt hij het zeilen van de cruisers af en toe stil.
.
Het is frustrerend. Wetende dat je nog zo lang moet en niet op schiet. Zowieso geeft het zeilen van dit soort lange stukken en rare beleving van tijd. Je raakt de tijd, die je op zee zit, kwijt. Zo voelt het althans. We moeten nu, zeg maar, zeker een maand varen en voor je gevoel verliezen we zo de maand maart van dit jaar. Heel raar.
.
Maar ja, laten we hopen dat het bij maart blijft en dat de vervelende zone ons niet te lang plaagt, waardoor we ook nog een stuk van april moeten gaan 'missen'...
-----
At 3-3-2015 17:30 (utc) our position was 14°29.57'S 007°27.14'W

Weer op weg

Maandag 02 maart 2015 @ 18:51

Het was gisteren een drukte van jewelste in ons 'cruisersdorpje' voor Jamestown. Een aantal boten vertrokken en er kwamen ook verschillende aan. Gezellig weer om andere bekenden te zien! We hadden onze dinghy in het water omdat we Kevin (Opela) geholpen hadden met de mooringboei, dus konden we de anderen ook helpen. Daarnaast was het bij iedereen klusjestijd, dus werd er ook wat gereedschap heen en weer gevaren.
.
Aan het einde van de ochtend, gingen we aan de kant om even te internetten. Helaas was het super langzaam en omdat we maar een half uurtje gekocht hadden (was al 5 euro!) zijn er maar een paar foto's geupload van St. Helena. Over een maand meer. ;-)
.
Het was wel heel gezellig op de kant, want de nieuwe boten verzamelde na het inchecken ook bij Ann's place en hebben we dus lekker, o.a. met Gromit, kunnen bijkletsen!
.
's Middags weer naar boord en de laatste dingen om weer vaarklaar te worden. Vanochtend zijn we namelijk vertrokken. 704 nm naar Ascension. Het regende vanochtend vroeg erg hard, maar tegen de tijd dat wij gingen was het opgeklaard en is het een prachtige dag!!
.
Het is helaas niet allemaal prachtig, want tot onze grote schrik zagen we vanmiddag een scheur in onze genua! Het zeil is krap twee jaar oud en net boven de uv-strook aan de onderkant zit een grote scheur. Er zijn wat woorden gevallen die ik niet zal herhalen. Daar zit je dan, nog 3.000 mijl te gaan met een grote scheur! We hebben er tape over geplakt en nu is het 'fingers-crossed' dat het blijft zitten. Op dit moment is de genua bijna voor de helft gereefd om even zeker te weten dat de tape blijft plakken, dus onze snelheid is belabberd. Maar ja, het is niet anders....
-----
At 2-3-2015 16:48 (utc) our position was 15°32.54'S 006°12.95'W