Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

| Home |

Eilanden rondreis

Dinsdag 28 juni 2016 @ 13:08

Zoals zo vaak als je het naar je zin hebt, vliegt de tijd! We doen echt super leuke dingen en dan heb ik vaak ‘geen tijd’ om even te gaan zitten voor een heel verhaal. En voor je het weet ben je een dikke week verder en kan ik weer een heel boek schrijven! ;-)

Ik ga dus gewoon vanaf het begin beginnen…. En dat begon met onze geweldig bezoek aan Pico!


Maandag vorige week dus op de pont naar Pico! Lynn en Ian, onze Canadese vrienden, wachten ons aan de andere kant al op en natuurlijk eerst aan de koffie. We rijden het eiland rond. Helaas is de berg op Pico (2351 m hoog) in de wolken en dus gaan we na bezoek aan het bezoekerscentrum weer naar beneden. Pico is schitterend! Het is weer heel anders dan Flores. En wat met name heel interessant is, en redelijk uniek, zijn de ‘wijnvelden’ (Lajido of Criação Velha). Op alle eilanden in de Azoren zijn muurtjes te zien, gebouwd (net zoals de oude huizen) gewoon door het opstapelen van lavastenen. Deze stenen zijn niet heel netjes gebeeldhouwd, maar gewoon in stukken gehakt en als een puzzel op elkaar gelegd. Deze muurtjes markeren landafscheidingen, fungeren als muur voor terrassen en ook als afscheiding voor de wijnranken. En dan zijn het kleine oppervlakken, zo’n 3 bij 3. De wijnranken worden hiertussen verbouwd om zo te profiteren van de warmte die de muurtjes na een dag opwarmen ’s nachts uitstralen en ze houden de zoute lucht ook van de planten weg.


We picknicken op een van de prachtige, speciaal daarvoor, door de overheid gemaakte plaatsen. Gezellig!!


Het is prachtig weer en we genieten van de uitzichten en schattige dorpjes. We kopen eten voor ’s avonds en de vrienden en buren van Lynn en Ian komen ook gezellig eten ’s avonds. Er wordt nog een tafel bijgezet en alle borden komen uit de kast. De vrienden zijn opgegroeid op de Azoren, ongeveer tot 10 jaar en daarna (ieder afzonderlijk met hun familie natuurlijk) geëmigreerd naar California, Amerika. Ze spreken dus prima Engels en Portugees! Een gezellig groepje! En helemaal met Manuel en Maria, de buurtjes. Wat een schatjes! Helaas is mijn woordenschat nog te klein en kan ik niet veel met ze praten. We hebben een ontzettend gezellige avond!


Als we de volgende ochtend wakker worden, regent het. We ontbijten erg laat, maar gezellig en gaan weer op pad. We bezoeken het walvismuseum. Vroeger, tot 1984 was de walvisserij een heel groot ding op alle eilanden hier en m.n. op Pico. We kijken een filmpje uit ’72, een real-life filmpje! Het maakt grote indruk, het is gevaarlijk en rauw werk en dat voor 15 euro per week. Sommigen kunnen er niet van leven, het gaat niet heel het jaar door, en houden er koeien bij, voor 3 euro in de week. We genieten van een late lunch en gaan dan weer naar de veerpont. We moeten helaas afscheid nemen, we zijn super verwend en het waren echt fantastische dagen!!


De volgende dag doen we ‘rustig aan’. Dalwhinnie is gearriveerd en we tijdens de koffie en lunch kletsen we gezellig bij! We gaan nog even naar de supermarkt en happy hour’en bij Café Sport.

De volgende dag varen we om 9 uur de haven uit. Het zou een mooie dag worden, met wat wind. Het is een grauwe grijze dag en na een paar uur zijn we met het tacken niet veel verder weg van Fajal, dus starten we de motor maar. We motoren tussen Pico en Sao Jorge door en zien twee enorme spermwhales, potvissen!! Heel gaaf! En net voor de haven hebben we een ander prachtig beest, een enorme rog! Heel gaaf, hij zwaaide ons nog even met z’n ene vleugel en daarna met z’n andere gedag. Half de middag lopen we het haventje van Velas in. Een heerlijk schitterend, knus haventje! Omringt door een enorme rotswand en aan de andere kant het prachtige dorpje Velas. Het is echt een typisch dorpje van de Azoren, met een grote kerk en daaromheen prachtige kinderkopjes in mooie tekeningen en leuke pittoreske huizen.


Vrijdag gaan we ’s middags met Nicole en Joris (SY Cedo Nulli) op pad. In een dorpje in de buurt, Santo Amaro, is er een locaal feest met aan het einde van de dag stierenvechten. Het vvv zegt drie uur, maar als we daar zijn, hebben de locals het over 5 uur. Uiteindelijk staan we om 5 uur op het veld, naast de bar (een speciaal daarvoor omgebouwde container) en zien we de stieren in bakken aankomen en alle voorbereidingen vinden plaats. Het begint ruim een uur later, maar dat mag de pret niet drukken. We zijn de enige toeristen en worden voorzichtig bekeken. Er is een stuk grasveld afgezet en daar wordt stier nummer 1 losgelaten. De stoere jongenmannen rennen voor de stier over het veld van rechts naar links. Er zijn er een paar iets baldadiger en eindigen op z’n kop of ‘knuffelend’ met hem op de grond. Erg vermakelijk! Daarna als afsluiting heerlijk gegeten bij restaurant Acor!


De dag erna zouden de stieren door de straten rennen. Dus wij weer met de taxi. Toen we het dorp inreden stonden er al bij de bar en herkenden ons. We werden onthaald als oude bekenden. Heel grappig!! Lootjes getrokken voor prijzen, 180 stuks voor een paar euro en maar een klein bakje gewonnen. De buurman had medelijden met ons en zo kregen Nicole en ik ieder een tafelkleedje. Enorm gelachen! Aan de bar ook, wijn uit een plastic bekertje voor 50 cent! En we kregen van alles te proeven. De tuinbonen gemarineerd in een sausje waren super lekker en Joris, Nicole en Etienne proefden ook nog een donut en gevuld ei. We kletsen met de helden van gisteren en de oude stierenvechters.Toen de stieren door de straat gingen rennen (eigenlijk meer de kruising voor de kerk) gingen wij hoog achter een muurtje bij de kerk staan. Heel grappig ook dit keer, maar nu waren het serieuze stieren! Een enorm leuk locaal evenement waar het hele dorp voor uitloopt. Heel gaaf en goh, wat zijn de mensen hier vriendelijk en gastvrij.


Gisteren zijn we met Joris en Nicole het eiland rond gaan rijden. Met een knalrode Toyota Aygo hebben we echt het hele eiland rondgecrost en zelfs een padje gehad dat toch wel heeeeeel steil was. Super leuk en Sao Jorge is ook weer een prachtig eiland!We gaan voor een bezoek aan de locale tonijnfabriek (die super lekkere tonijn in blik maken), maar een officieel gezelschap is ons voor en wij kunnen niet mee. Op naar de koffieplantage. Heerlijke locale espresso en de dochter vertelt vol passie over de koffie.


Het weer wisselt van nattig in de wolken, tot zon aan de waterkant. We worden vermaakt met prachtige vergezichten en typische Portugese dorpjes. We lunchen lekker in het meest zuidoostelijke puntje en rijden dan via de kaasfabriek naar het noordelijkste punt.Weer een super gezellige, geslaagde dag!


Vandaag doen we rustig aan. Nog even broodjes halen en mijn zeillaarzen bij de schoenmaker gebracht. Die heeft wel het meest kleine winkeltje ooit gezien!! ;-) Morgen gaan we verder naar Terceira. Erg benieuwd hoe het daar gaat zijn, want in de stad alleen al (waar we gaan liggen) wonen bijna 4 keer zoveel mensen (ong. 35.000) dan hier op heel eiland (ong. 9.000). En dit heerlijke kneuterige, ontzettend gastvrije sfeertje, daar hou ik toch wel van

PS Wil je nog meer foto's zien? Er zijn nu albums in 'Foto's' van Horta, Pico en Sao Jorge!

Horta - Wall of Fame

Zondag 19 juni 2016 @ 15:23

Na een dag en nacht motoren kwamen we ’s ochtends vroeg in Horta aan. Horta ligt op het eiland Fajal en is een hele bekende stopplaats voor de cruisers die naar Europa gaan. Het is dan ook mega druk in deze enorme haven. Je kunt voor anker, in een box of tegen elkaar langs de breakwater. Wij hadden mazzel, we kregen een box toegewezen.


In de haven zagen we ook de andere NL’ers weer en zagen dat er nog meer lagen. Ook kwamen we nog meer bekenden tegen (zoals Superted, Kaste Helmi, Zen Again) en dat is altijd erg leuk!

Inmiddels zijn we hier alweer wat daagjes en hebben het plaatsje goed verkend.
Het is een leuk plaatsje en met de goedkope prijzen is het weer eens leuk uiteten of gewoon ergens een biertje drinken, zoals in Cafe Sport. Al jaren een begrip onder de zeevarenden. Het wordt er met de jaren kleiner, want iedereen laat een vlag achter. Zo ook wij met ‘ons groepje’.


Verder hebben we met z’n allen gezellig gechineesd en heeft Mark (Begerto) ons getrakteerd op zijn camembert-specialiteit. Smullen!!

En wat doe je als cruiser in Horta? Dan laat je je tekening achter op de ‘wall of fame’. Nou ja ‘wall’, muur… alles wat hier beschilderd kan worden is beschilderd met tekeningen van boten. Hele kunstwerken komen voorbij!En ook wij zijn een paar ochtenden bezig geweest. Iedereen een blikje verf gekocht (verschillende kleuren natuurlijk) om de kosten te delen en aan de slag.

Erg leuk om te doen en je hebt enorm veel aanspraak ondertussen, want er komen ook veel toeristen hiernaartoe en dan zijn al deze tekeningen een ware trekpleister. Erg leuk om dan weer NL’ers tegen te komen die je via via kent en hier met een Djoser wandelvakantie zijn.

Ook hebben we natuurlijk een rondje gelopen en al onze cruiservrienden opgezocht. Met een beetje hulp inmiddels ook de meesten gevonden! Ze staan op facebook en in het foto album Horta.

Verder hebben we een paar hele kleine klusjes weer gedaan, de supermarkt gevonden en zijn we alweer aan het plannen om verder te gaan. We willen nog een aantal eilandjes bezoeken voor we weer gaan oversteken. En zo gaan we morgen naar Pico. Een klein, prachtig eilandje wat we vanaf hier kunnen zien. We spelen vals, want we gaan lekker met de ferry. Op Pica gaan we Ian en Lynn opzoeken die we eerder hebben ontmoet en blijven bij hun slapen. Toppie dus!

Er staan weer foto’s in het Azoren, Horta album!

Flores = bloemeneiland

Maandag 13 juni 2016 @ 15:29

Nu we alweer wat dagen verder zijn en heerlijk in de haven in Flores liggen, kijken we terug op de reis en vragen ons af of het nu echt zo’n vreselijk K-trip was. Grappig is dat hoe dat gaat. Eenmaal goed geslapen en gegeten en gerust en het lijkt allemaal niet zo erg meer als je terugkijkt.

Maar als ik het logboek erbij pak, blijkt dat we inderdaad veel wind hebben gehad. Het was een van de trips waarin we het meeste wind overall hebben gehad. Dagen van makkelijk boven de 20 knopen (= windkracht 5-6) continu. En dat maakt dat de zee opbouwt, de boot meer gaat bewegen en je dus minder makkelijk beweegt aan boord. Dit zorgt voor blauwe plekken en vermoeidheid. Probeer het maar eens, een avond koken met maar één hand. Want met die andere moet je jezelf vasthouden om niet de hele salon door geslingerd te worden... gaat prima toch? ;-)

We hebben ook aardig wat dagen grauw en grijs weer gehad. Zeker de laatste dagen! En dan zakt mijn humeur al snel beneden het vriespunt. Verder is alles prima gegaan deze trip. Meeste wind was rond de 35 knopen (= windkracht 8) dus dat was minder dan naar Bermuda. Haha! Hoe snel je ook daaraan went, want met dagen van rond en boven de 20 knopen, denk je op het moment het iets minder wordt al meteen “tjee wat rustig.” Of als je de wind weer meer ziet worden, na een rustige dag “och, het is máár 20 knopen.” Tja, alles gerelateerd aan...

Wat wel balen was, we hebben aardig wat water overgekregen deze trip en dan met ons ‘heerlijk’ zonneluik is dat gewoon K. Dit gaat ok bij regen of kleine golven, maar wanneer ze boven op het luik breken, dan stort er een waterval naar binnen via het schuifsysteem. Dus wat waren we blij dat we de dag van aankomst hier een prachtige zonnige droge dag hadden!! Alles naar buiten en drogen!! Heel de tent uitsoppen met zoet water en eer het de dag erna ging regenen, waren wij ‘zoutloos’.

En die regen…die zorgt ervoor dat we de boot aan de buitenkant niet hoeven af te doen, maar ook niet kunnen. We liggen hier nu bijna 5 dagen en 3,5 heeft het daarvan geregend. En hoe!! De Engelse drizzle (miezerregen die een hele dag aanhoudt) of gewoon met bak en al naar beneden. Tussen de buien door en tijdens een kleine bui zijn we boodschappen gaan doen en hebben we Lajes das Flores bekeken.

Het is een schattig dorpje! Maar tegen het eiland opgebouwd, dus continu steil omhoog lopen. De supermarkten zijn basic, maar prima. Zelfs nog aardig wat glutenvrij spul!! En heeeeel goedkoop! Zeker vergeleken met de States. Wijn voor nog geen 2 euro, chips voor onder een euro en blikken champignons zijn hier weer 80 cent ipv 7 dollar!

Ook het uiteten is weer betaalbaar. Dat hebben we een keer gedaan, gezellig met Nicole en Joris (Cedo Nulli), Martin en Bertie (Blue’s) en Marc (Begerto). Ook gezellig samen geborreld!


Gisteren zijn we, met deze andere boten, heel de dag op schoolreisje geweest. Super leuk!!! Maar wat een nattigheid, het regende heel de dag! Het is echt een prachtig eiland, veel watervallen en veel groen. En ja, dat komt ergens door. Maar onze reisleider zei ook wel dat het meer een december of januari dag was, dan een dag in juni. Het was niet anders en we hebben toch wel veel gezien en een leuke indruk van het eiland gekregen. Flores betekend bloemen en die hebben we wel wat gezien. De originele bloem waarna het eiland is benoemd (die floreerde hevig toen de eerste mensen aanlanden) bloeit in september, dus we hebben alleen het groen bewonderd. We hebben gekeken bij een watermolen, hoe de mensen vroeger leefden en zijn heel het eiland rondgereden. Een van de watervallen was echt super indrukwekkend! Er zijn er nog meer en groter, maar dat was allemaal in de mist.


Vandaag regent het ook alweer bijna heel de dag. We halen brood en gaan naar de havenmeester in de drizzle, maar aan het einde van de dag klaart het weer op. Moet ook wel, want het wordt de komende dagen mooi weer, zegt het locale weerbericht. Blue’s en Cedo Nulli zijn vanochtend vertrokken naar Horta, wij en Begerto volgen morgen. Het is een dag en nachtje varen. Vandaag gaf het weer nog wat wind op om te zeilen, morgen beloven ze zon, maar geen wind. Jammer dan, denken wij, want we hopen op een droge tocht. ;-)

Het foto-album met foto's van Flores is bijgewerkt!!

Yeah!!!

Woensdag 08 juni 2016 @ 09:47

We zijn er!! Vanochtend zijn we aangekomen op Flores in de Azoren!

We zijn erg blij en hebben al heerlijk koffie gedronken met Cedo Nulli, Blue's en Begeto. Een terugblik op de tocht volgt nog, want tjonge jonge.... Nu eerst maar even alles drogen, inclusief wij! ;-)

Bijna

Dinsdag 07 juni 2016 @ 10:42

Alles ok hier! We hebben aardig wat wind gehad en nog steeds. Maar het einde is in zicht. Nog zo'n dikke honderd mijl naar Flores! Het is alleen wel een scherpe koers, dus hopelijk kunnen we het vasthouden. Wat een uitputtingslag is deze trip zeg!! Het is gewoon continu veel wind en aardige zee, hierdoor kost alles wat je doet veel meer moeite, want de boot hotst en botst. We zullen erg blij zijn als we er zijn... ;-)
-----
At 7-6-2016 8:05 (utc) our position was 38°42.44'N 033°19.99'W

Gaan gewoon door

Zondag 05 juni 2016 @ 13:50

Tja, we doen nog steeds wat rustiger aan. Maar dat heeft ook met comfort te maken, want de afgelopen dagen poeierde het continu tussen de 20 en 25 knopen. Ongelooflijk! We wachten voor de storm, maar wat is dit dan? Het waren ook weer ontzettend grauwe dagen.
.
Afgelopen nacht is de zee duidelijk afgenomen en gaat het iets comfortabler. We hebben nu alleen een halve genua uit en hobbelen zo verder. Het grote lage drukgebied wordt duidelijk minder erg dan dat we eerst zagen. Het komt nog wel precies over onze lijn boven ons heen, maar het is minder diep en minder groot. Heeeeel fijn dus!!! Ook nu alweer aardig wat wind, 18 knopen. Het is wel de tocht met de meeste wind tot nu toe. Tjeetje!
.
Verder gaat het allemaal heel goed hier. We weten nog niet of we naar Flores of Horta gaan. Dit hangt af van de windrichting na dit lage drukgebied. Horta is weer een dag langer op zee, maar als we eenmaal daar zijn, hoeven we niet meer te verkassen. Haha. We zien wel. We tellen echt af, nog 290 mijl naar Flores (anders nog dik 100 meer naar Horta). Gelukkig vandaag weer wat zon, dat is goed voor het humeur. Als je van die grauwe grijze dagen hebt is het meer gewoon uitzitten dan wat anders.
.
Verder weinig nieuws van hier!! Tot later!!
-----
At 5-6-2016 11:21 (utc) our position was 37°08.42'N 036°37.18'W

Afremmen

Vrijdag 03 juni 2016 @ 15:47

En dan gaat het aftellen goed, is de eindstreep in zicht en dan... popt er weer een heel groot, diep en laag lagedruk gebied op. SHIT!! Dit laag gaat gelijk met ons aankomen op de Azoren, een situatie die je niet wilt hebben. Dus hebben we er voorlopig de rem maar weer op gezet. We gaan afremmen en misschien iets zakken. Afhankelijk wat de weerfiles gaan zeggen.
.
Vooralsnog is het ok, wolken met wat zon en we zeilen met het derde rifjen heel slow. Dit maakt wel dat we aardig rollen op de opbouwende golven. Verder alles goed hier!
-----
At 3-6-2016 13:07 (utc) our position was 36°47.34'N 040°32.86'W

Dag boom

Woensdag 01 juni 2016 @ 19:50

Gisteren was het zonnetje weer in beeld en zo ook vandaag. Heerlijk dagje, met blauwe luchten, af en toe een wolk en een prima temperatuurtje. Dat laatste mag ook wel, want over het algemeen is het kouder en 's avonds hebben wij het echt koud! Ik durf bijna niet te zeggen hoe koud, of eigenlijk hoe niet koud het is... 18 graden. Maar met een aardige wind, is de gevoelstemperatuur vele malen lager. We zitten dan ook dik aangekleed in de kuip of diep in de slaapzak.
.
Vandaag hebben we ook een heerlijk zeildagje. Gisteren liep er nog een aardige grote deining van het giga lage front en dat werd langzaam minder. Vandaag trok de wind wel weer langzaam aan, waardoor de golven ook weer zijn toegenomen. De wind is veranderd, waardoor er nu twee deiningen elkaar kruisen, wat maakt dat we weer lekker schommelen.
.
En dit alles zorgde er vandaag ook helaas voor dat wij onze heerlijke lichtgewicht, inschuifbare boom hebben verspeeld. SHIT!! Even globale uitleg: het is een aluminium 'paal' waarmee je het voorzeil naar buiten zet, zeg maar. En je veelal gebruikt wanneer de wind van achteren komt, zoals nu dus. Dit is echt jammer, maar in mijn omschrijving van deze fijne boom, zijn ook meteen zijn zwakheden te lezen. Te licht en telescopisch. Hij heeft het al heel lang uitgehouden, bij veel meer wind. Waarom dan nu ineens het, letterlijke, knikpunt ontstond, weet Joost misschien. Jammer, heel jammer, maar geen groot probleem, want in het gangboord ligt nog steeds zijn veel zwaardere en uit een stuk zijnde, grotere broer. Voor nu lopen we nog lekker op alleen het grootzeil en een klein puntje genua, dus hoefden we nog even niet met dit gevaarte aan de sjouw op het voordek. Maar deze tijd gaat wel komen...
.
Verder alles ok hier. We zijn inmiddels aan het aftellen want we zijn al dik over de helft (670 nm) en dan gaat het altijd snel voor je gevoel! Heel fijn!
-----
At 1-6-2016 16:56 (utc) our position was 35°57.35'N 044°39.38'W

Eindeloos grijs

Maandag 30 mei 2016 @ 18:37

Wat een nacht en dag zeg. Gatver!! Het enorme lage drukgebied zet hier alles op z'n kop. We hebben een aardige zeegang met wind tussen de 12 en 25 knopen. Hoezo variabel? Om niet al te veel verder af te zakken moeten we aardig scherp varen en dus is het comfort overboord geslagen. Wat een heksenketel! We hebben dan ook niet geslapen en vandaag is het niet veel beter. Af en toe een zonnetje en de zee is iets minder heftig, maar dan nog, van prima varen is niet te spreken. Je merkt het wel, ik ben het zat en we zitten nog niet eens over de helft (nog net niet). We krijgen de terugtochten niet kado...
-----
At 30-5-2016 15:38 (utc) our position was 35°12.77'N 048°58.43'W

Low

Zondag 29 mei 2016 @ 18:19

Afgelopen nacht kakte de wind weer helemaal in en toen de boot niet meer op koers bleef, maar weer de motor gestart. Wel een lekker rustig nachtje daardoor! Vanochtend ging de wind al langzaam aantrekken en hij is nu al zo'n 20 knopen. Alles prima, rifjes in de zeilen en we varen melkmeisje. De zee bouwt alleen wel aardig op. Dit alles door het low (het lage drukgebied) wat we al dagen in de gaten houden. Wij worden erdoor geschampt en verwachten dat het niet veel meer wind wordt dan dit. Alles ok dus.
.
Verder weinig nieuws. De Cedo Nulli (NL'se boot) vaart schuin achter ons en daar kletsen we af en toe mee over de marifoon. En ja, dat is geloof ik het enige nieuws van vandaag. Tot later!!!
-----
At 29-5-2016 15:45 (utc) our position was 35°36.16'N 051°24.85'W

Leven om ons heen

Zaterdag 28 mei 2016 @ 18:30

Het is de laatste dagen rustig, erg rustig! We bereiken weer dieptepunten in snelheden, maar we moeten wel, want we kunnen niet motoren tot aan de Azoren. Maar het is wel goed vertoeven zo aan boord. Het zonnetje schijnt overdag en 's avonds is het hoofdzakelijk helder. Dat maakt dat je naar de sterren kunt staren, een vallende waarneemt en (inderdaad Gerard!) de planeet Mars, die als de meest felle gelige 'ster' aan de hemel schittert.
.
Ik zie al twee nachten enkele satelieten voorbijgaan en vannacht de drie lichten van een laagvliegend vliegtuig. Tja, zo alleen met verder niets om je heen, vind je sommige dingen al snel bijzonder, toch?! De lichtjes in het water zijn er ook weer in alle hevigheid.
.
Wat overdag heel gaaf is, zijn de enorme hoeveelheden Portugese Oorlogschepen. De zeilende kwallen. We zien Kwallen en kwalletjes van maar een paar centimeter. Met het binnenhalen van de sleepgenerator was het even opletten, want er waren er meerdere gevangen door het touw. Verder vliegen er wat vogels heen en weer en hebben we al twee keer een hele grote groep dolfijnen rond de boot gehad. Van die kleine stoere, die bij weggaan ons een show gaven met dubbele schroef en salto. Geweldig!!
.
Boten zien we weinig. Een enkel vrachtschip per nacht komt op AIS heel in de verte voorbij. Toch zitten er om ons heen verschillende boten waar we 's ochtends en 's avonds even mee praten. Een Australier, Denen en een Belg en verder zo'n 4 NL'ers. En dat zijn dus degenen die we weten, want er moeten er meer zijn. Het is de tijd om naar de Azoren te gaan, dus er zijn er vast meer onderweg.
.
Vandaag is het helder, weinig wolken en super goed zicht. We zien net boven de horizon in de verte zelfs wat halve wolken. Inderdaad, de aarde is rond. Grappig, dat je dan gewoon geen enkele andere boot ziet! Vliegtuigen, die zijn er genoeg.
.
Verder weinig nieuws. Zometeen de gribs weer bestuderen en kijken hoe het met het lage drukgebied is, dat ons morgen gaat kruisen. Schip ahoy!
-----
At 28-5-2016 16:16 (utc) our position was 35°21.43'N 053°18.13'W

Koers bepalen

Vrijdag 27 mei 2016 @ 20:07

Dit is zeilen!! Gisterenochtend was het dobberen en een beetje zeilen, toen werd het nul komma niks wind en moest de motor aan, maar sinds vanacht is het weer zeilen. En hoe!! Heerlijk genieten! We hebben een 8 knoopjes, 120 in, weinig golven, alle zeilen op en lopen tegen de 4 knopen. Ok, geen wereldsnelheid, maar het comfort aan boord is zo perfect en dit houd je wel een aardig tijdje vol. De wolken komen en gaan, dus hebben we af en toe een heel warm zonnetje en soms weer even wat schaduw.
.
Wij maken ons niet zo druk om de 3 of 4 knopen die we lopen. We hebben geen haast, want het weer is hier erg variabel en er komen weer wat lage en hoge drukgebieden op die gaan zakken, afbuigen en onze rumblijn (rechtstreekse koers) kruisen, dus hebben we besloten deze, meestal ellendige, drukgebieden gewoon lekker voor en boven ons langs te laten gaan. Tenminste voor zover dat eventueel nog gaat. Zowieso kijken we, als we onderweg zijn, elke dag naar de gribs (weerfiles), maar dat doen we nu dus met iets meer aandacht. Dit gebied hier in de Noord Atlantisch Oceaan is ook een gebied waar het weer met de dag verandert. Iets wat we al een hele tijd niet meer hadden. In de Zuid Atlantic en de andere oceanen was het weer veel stabieler. Ik word van deze veranderingen erg onrustig moet ik zeggen en weet al zeker dat ik dat over een aantal maanden vooral NIET ga missen...;-)
-----
At 27-5-2016 17:20 (utc) our position was 35°12.40'N 054°50.57'W

Zon

Donderdag 26 mei 2016 @ 12:59

En dan is ze er weer!! Gelukkig! Gisterenochtend kwam de zon op aan een heldere hemel. Die nacht zagen we het al, want we konden weer sterren herkennen. En de maan wordt nu wel langzaam steeds kleiner, maar als ze er is, zonder wolken, verlicht ze heel de oceaan. Heerlijk zo'n nacht, al was het nog steeds wel onstuimig. In de loop van gisteren ging de wind steeds verder liggen, we kunnen nog wel prima zeilen, dus hopelijk zakt ze niet verder in. Het was erg fijn zo'n dagje, onze pakken konden weer eens drogen, maar ook binnen was het minder bedompt. En omdat de wind redelijk snel afnam volgde de golven ook, we kwamen weer helemaal bij!
-----
At 25-5-2016 19:24 (utc) our position was 34°34.51'N 058°25.59'W

Onderweg

Woensdag 25 mei 2016 @ 12:59

Sinds zondagmiddag 14.00 uur zijn we onderweg. We zijn een grauwe grijze wereld in gevaren en dat is het nog steeds. Dinsdagmiddag is het gelukkig wel gestopt met regenen en kwam er zelfs een waterig zonnentje doorheen! Verder gaan we prima. De wind wisselt van 11 naar 22 knopen in een bui, we blijven dus lekker bezig met een rif erin, weer eruit, twee erin en alles er weer uit. De zee is af en toe vrij onrustig, we raken helaas ook niet echt ingeslingerd en willen maar niet in ons ritme komen. Hopelijk gaat dit snel beter, want het maakt dat je je continu brak voelt. Verder alles goed....vanaf een grijze oceaan....
-----
At 24-5-2016 20:26 (utc) our position was 33°55.09'N 060°18.14'W