Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

| Home |

Regen!

Zondag 21 augustus 2011 @ 16:14

Gisteren gedoken op de laatste duikstek in het lijstje op Klein Bonaire: Z. Sampler. En grappig, dit is tevens ook onze laatste duik in Bonaire. Het was weer een schitterende duik! Het waaide minder dan de vorige keren, dus de zee was rustig, we lagen rustiger en het was super helder water! Het was een aardige drop off, schitterend begroeid. En zoveel vis! Grote scholen met kleine visjes en een paar grote jagers zwemmen ertussendoor. Toen we bijna bij de boot waren, zagen we nog twee schildpadjes! Geweldig!

Vanochtend hebben we uitgeklaard, het is de bedoeling morgen naar Curacao te varen, maar de wind werkt niet echt mee. Grappig is dan weer… de man bij de douane komt uit Schijf, een plaatsje in Brabant, vlakbij waar wij gewoond hebben. Hij zit hier voor een assignment van 9 maanden. Even leuk gekletst over Bonaire én Nederland.

Vandaag was een rare dag. Heel veel, maar dan ook heel veel regen is er gevallen. De straten staan gedeeltelijk blank. We zitten nu te internetten en Etienne is maar even terug naar de boot gegaan, alle luiken stonden gewoon nog open. Ook is de wind vandaag helemaal weg, we liggen dan ook andersom aan de mooring. Men zegt hier dat dat komt door de tropische storm Irene, je merkt daar, ook op zo’n afstand dus zeker wel wat van.

Foto’s van Bonaire staat in het fotoalbum.

Hoedenparade

Donderdag 18 augustus 2011 @ 17:45

Op de radio hoor je het nieuws uit NL met het NL'se weerbericht. Ooh jongens, ik zou jullie graag wat zon en warmte willen sturen! We liepen net over straat en in de zon is het dan net alsof je langs een groot gasfornuis loopt, de warmte komt zo op je af. In de winkels, met overal airco, is het dan ook heerlijk!

Vandaag wat boodschapjes gedaan en nog wat was. Vanaf vandaag kan ik ook meedoen met de hoedjesparade! Ik heb een gaaf rieten hoedje gekocht, heerlijk voor in de zon.

Verder heb ik weinig spannends te melden. We zijn erg bezig met het naar NL komen, er worden volop afspraken gemaakt en het ‘mee te nemen vanuit NL’-lijstje groeit met het uur.

PS De foto's van Venezuela staan in het foto-album. Hopelijk komt de schoonheid van Venezuela goed over in de foto's!
PS Het filmpje over ons 'duik-avontuur' staat bij het artikel Sharon's Serenity.


Gemeente Bonaire

Woensdag 17 augustus 2011 @ 16:41

De dagen vliegen weer eens om! Maar ja, we moeten ook van alles doen en aan de andere kant hebben we het ook wel weer rustig hoor. Gisteren de was gedaan en vanochtend op pad om boodschappen te doen. Dat is best een aardig eindje lopen. We hebben het steekwagentje dus maar meegenomen en dat is echt goud waard! Eerst twee treetjes met blikjes, dan de krat met blikken en pakken en dan de twee boodschappentassen. Mensen kijken een beetje raar, maar ja, het scheelt ons sjouwen, zo in de hitte. We hebben ons na dit pittig warm tochtje getrakteerd op een broodje kroket aan boord. Smullen! Een paar maanden geleden grapten we nog dat als we op Schiphol zijn, we eerst kroketten willen gaan eten... dat hoeft nu niet meer hoor! ;-)

Het is ontzettend grappig om te zien dat Bonaire NL's is. Je ziet een plakaat met dat je nu je studiefinanciering kunt aanvragen; "Nu kan!" staat erop. De uniformen bij de douane zijn erg NLs, de radiozender, veel mensen en de verkeersborden. Verder zijn de nummerborden totaal niet NL's, je hoort heel veel spaans en papiamento. Je kunt wel lekker NL'se spullen eten en kopen, bij de Blokker en de Etos. Maar de wegen zijn stoffig, je betaalt (sinds jan 2011) met de US Dollar, het is hier enorm warm en het water is zó blauw! Grappig dit stukje NL!

Sharon's Serenity

Dinsdag 16 augustus 2011 @ 13:35

Oftewel, duikstek H en onze derde duik hier op Bonaire. We hebben gisteren ons dagbudget aan het duiken gespendeerd. En dat geeft niets, het was de moeite waard!

De duiken waren weer grandioos! En met duiken is het net zoals met fietsen, dat verleer je nooit. We voelden ons weer als een vis in het water. Er zitten veel grote roofvissen, maar ook veel grote scholen met kleine vissen. De barracuda’s zijn ontzettend nieuwsgierig, eentje, van toch wel een aardige maat heeft heel de duik met ons mee gezwommen. Hij bekeek ons met argusogen, maar wij hem ook. Ze hebben aardige tandjes. Deze was goedgemutst en was alleen maar nieuwsgierig. Af en toe kwam er nog een andere roofvis kijken. Zowieso zijn de vis niet bang en trekken zich weinig van je aan.

Op de beide stekken was er enorm veel koraal, veel softkoraal en heel veel sponzen, in blauw, geel en paars. Sommige zijn net van die periscopen, nog nooit gezien! Het is echt genieten weer, het gewichtloze van het water en alleen je ademhaling die je hoort.

Het waaide goed hard, we zaten nog wat na te kletsen na de eerste duik toen we een klap hoorden. Wij rondkijken en ja hoor, onze mooringlijn was gebroken! Waarschijnlijk heeft hij langs het anker staan schuren, we waren los dus. Goede reden om naar een andere duikstek te verhuizen. Gelukkig dat we aan boord waren!

De tweede stek was evenzo mooi. We lagen achter Klein Bonaire waardoor we minder in de golven lagen. Etienne had de camera meegenomen en heeft een leuk filmpje gemaakt, waardoor jullie hopelijk een beetje het idee krijgen van hoe het er onderwater uitziet. Helaas verdwijnen de kleuren wel zo op de film.

Eind van de middag gingen we weer terug naar onze mooring bij Klarendijk. Het was een heerlijk dagje en voor herhaling vatbaar! We waren weer eens ouderwets moe van het duiken.

PS Er staan 4 nieuwe berichtjes op (liep een beetje achter), dus ook even naar beneden scrollen en de foto’s van Grenada staan ook in het fotoalbum.

Op pad

Zaterdag 13 augustus 2011 @ 00:00

Bonaire is niets anders dan duiken hoor je vaak. Ik kon dat niet echt geloven, dus vandaag op pad met een (huur)auto. Er waren al veel auto’s verhuurd, dus we kregen een grote Chevy mee voor de prijs van een klein jeepje. Dat was mooi! Airco! Het is hier namelijk erg warm, ook al staat er wel altijd een windje.

Er zijn verschillende grotten op het eiland. Twee hebben we er gevonden, de mooiste helaas niet. Misschien een andere keer. Het eiland is droog, dor, vol met cactussen en ander dor groen. Maar schitterend! Ik hou wel van zo’n ruig droog landschap. Het doet je een beetje denken aan Mexico. We hebben heel het eiland rondgereden. Ja, de NL’se gemeente Bonaire is niet zo groot. Er is toch best veel te zien en te doen hier. Er is een nationaal park, waar we met de (huur)auto niet in mogen. Je kunt daar ook een paar uur rondrijden, hiken en paardrijden. Verder zijn we langs de zoutpannen in het zuiden gereden. Een heel groot gebied waar zout uit het zeewater gewonnen wordt. De pannen kleuren erg roze, waardoor de wolken erboven zelfs roze zijn. Dit verschijnsel zag ik trouwens in Venezuela voor het eerst. Daar verkleurden de wolken blauw/groen van het water eronder. Heel gaaf om te zien. Zo herkenden we ook stukken ondiep in de verte. Er liggen hele bergen met zout. Je ziet daar ook overblijfselen uit de geschiedenis. Vroeger werkten daar met name de slaven. Zij sliepen door de week in bizar kleine huisjes, niet veel groter dan een hondenhok. Op vrijdag liepen zij dan 30 km naar Rincon, waar zij woonden en op maandagochtend werd deze tocht weer afgelegd naar de zoutpannen in het zuiden. Op een paar plekken zie je ook nog uit die tijd een gekleurde piramide staan. Wit, oranje en rood. Deze werden in die tijd gebruikt om aan te geven waar de schepen zout konden laden. Wapperde de rode vlag, dan moesten ze naar de rode piramide. Eigenlijk een simpel, maar efficiënt systeem.

Misschien waren de wolken niet alleen roze van de zoutpannen, maar ook wel door de roze flamingo’s. We hebben er heel veel gezien! Zowieso zie je hier veel verschillende vogels. We hebben gele parkietjes gezien (niet in een kooi) en groen/blauwe papagaaitjes! Je kunt hier ook heel goed kitesurfen en in een ‘meer’ leren windsurfen. Verder hebben we verschillende indianenschilderingen gezien. Het was al met al een heel leuk dagje! En je krijgt zo een goed beeld van een eiland. Het is volgens mij best leuk wonen hier, altijd zon, internet en NL’se producten. Het enige is dat men hier wel de regels en dus belastingen van NL heeft. En wat dan weer prachtig is….hun oude gebruiken hebben ze wel mogen handhaven. Zoals? Nou, rijden zonder helm en gordel.

Cadeautjes

Vrijdag 12 augustus 2011 @ 00:00

Af en toe moet je jezelf eens kietelen en iets extra’s doen. Nou hebben wij niet te klagen hoor, maar vandaag hebben we een paar cadeautjes voor onszelf gekocht. Ja, inderdaad, het heeft te maken met mijn vorige berichtje, onze oude liefde.

Op Bonaire zitten veel duikscholen, zoals ik al vertelde. Deze scholen hebben ontzettend veel spullen in de verhuur. Het is echt niet normaal zoveel flessen daar staan, zoveel regulators en BCD’s daar hangen! Je kunt je bijna niet voorstellen dat dat allemaal weg is in het hoogseizoen. Dan moet je in polonaise naar een duikstek denk ik. Alhoewel hier ook veel duikstekken zijn. Doordat er zoveel verhuurmateriaal is, kun je voor een leuk prijsje hier tweede hands spullen kopen. We hadden al een duiksetje aan boord voor nood. Als er een touw in de schroef zit of zoiets en Etienne heeft er al een paar keer het onderwaterschip mee schoongemaakt. In St. Vincent vonden we het toch al wel weer heel leuk dat duiken. En na het dagje met Huib Jan en Janet waren we weer helemaal verkocht. Het is hier nu eenmaal schitterend onderwater! We hebben vandaag dan ook twee stabjacks gekocht en een ademautomaat, octopus en meters. Etienne heeft z’n automaat en duikcomputer aan boord, maar we hadden voor het 7 liter flesje alleen een backpack en dat duikt nu eenmaal niet fijn. Mijn duikcomputer ligt in NL ergens in een verhuisdoos, dus die komt in september wel deze kant op, maar tot die tijd moet je wel weten hoeveel lucht je in je fles hebt.

Het was vandaag niet meteen uittesten, want ik had wat last van migraine. Maar het duiken komt heel binnenkort!

Oude liefde roest niet

Donderdag 11 augustus 2011 @ 00:00

We zijn weer helemaal verliefd!! Op een oude....

……hobby; duiken!

Dinsdag was de Seaquest ook weer gezellig gearriveerd aan de mooring naast ons. Het was super gezellig elkaar weer te zien!

Janet en Huib-Jan hebben inmiddels hun Open Water brevet gehaald en wilde graag weer een keertje gaan duiken. Zo gezegd en zo vrijdag gedaan. We konden met hun, net gekochte, duikuitrusting gaan duiken. We zijn, met de Seaquest, naar Klein Bonaire gevaren. Nou, het viel me alles behalve tegen onder water...wat schitterend!! Heel veel verschillend koraal en even zoveel verschillende sponzen. En wat een vis! Op de nummerborden staat hier 'Divers Paradise', dat is niet gelogen. Meer dan honderd duikstekken en genoeg duikwinkels, -scholen en -verhuurbedrijven. Langs de kustwegen zie je gele keien liggen, met daarop een naam. De naam van de duikstek. Je parkeert je auto bij die steen en loopt daar het water in. Rond Klein Bonaire liggen moorings, geel met daarop een naam, ook duikstekken.

Het is alweer een aantal jaar geleden dat we in Egypte waren, maar Bonaire doet er zeker niet voor onder. Dat verraste mij eigenlijk wel. We hebben super genoten van de duik. Zoveel zelfs, dat we helemaal weer verliefd zijn. Misschien toch ook maar eens kijken voor nog een duiksetje?!

Het was ook een heerlijk dagje met de Seaquest en we zijn gezellig Hollandse boerenkool blijven eten!

Erwtensoep in de zon

Dinsdag 09 augustus 2011 @ 16:27

En zoals voorspelt vliegen de dagen weer! Veel doen we niet en toch hebben we alweer aardig wat gedaan. Je kunt hier in Kralendijk heerlijk internetten bij Lilly’s - Ice Cream & Coffee. Een hele hippe tent die super lekkere koffie verkoopt en overheerlijke ijsjes. Het interieur is gezellig roze en de airco doet het goed. We zijn dus bijna alweer helemaal bij met alles en iedereen. Ook hebben we gisteren een afspraak kunnen maken met de Amerikaanse Ambassade in NL, vrijdag 16 september. Ik moet nu voor onze dagen in NL echt wel een agenda bij gaan houden. Want deze afspraak kunnen we natuurlijk niet missen en zo volgen er nog meer.

Gisteren zijn we op verkennend onderzoek uitgeweest voor een huurautootje en eventueel het huren van duikspullen. We zijn er nog niet aan uit. Gisterenavond hadden we een soort Hollandse avond bij de To Windward, met kroketten, frietjes, speculaas en stroopwafels!!

Er blijkt een andere hele grote supermarkt hier verder weg te zitten. Daar zijn we vandaag, met het steekwagentje maar naar toe gelopen. Zodra de zon hier begint te schijnen is het erg warm. Met het windje erbij gaat het wel, maar toch als je niet in de schaduw kunt lopen is het erg warm. Op weg naar de supermarkt loop je ook het merendeel in de zon, een grote fles water is dus verplichte bagage. Deze supermarkt is inderdaad groter en heeft betere prijzen. Het staat niet boven de deur, maar het is vast een Jumbo. Er worden namelijk alleen maar Jumbo producten verkocht. Wel heerlijk joh!! Naast veel frisdrank zeulden wij de erwtensoep, stroopwafels, ragout, pindasaus (ofcourse!!) en nog meer van dat Hollands lekkers naar huis. Drie keer raden wat wij vanavond eten.

Gisteren was ook weer een bijzondere dag omdat we weer in BN/de Stem stonden. Klik hier voor het krantenartikel.

Something Special

Zondag 07 augustus 2011 @ 15:00

En ineens hoor je overal NLs! We lopen langs een soort bruin café en het NLs komt je door de open deuren tegemoet. Bij Watta Burger hebben ze kroketten en patatjes pinda. Tijdens Happy Hour in Karels Bar komen ze langs met een combischotel (met nasischijfjes, bitterballen en frikandelletjes). In de supermarkt ligt speculaas en hagelslag en op het blauwe winkelmandje staat een witte AH. Tja, Bonaire is nu eenmaal een gemeente van NL. Ik had het niet verwacht, maar ik vind het me toch wennen! Het is al heel lang geleden dat we NLs op de kant hoorde praten, ik kijk elke keer om. Want ergens anders waren het vaak ook varende NL’ers. Je vraagt hier in het NLs de weg en bestelt een biertje, waarbij je dan de keuze hebt uit Heineken, Amstel en een Venezuelaans biertje.

Venezuela… het lijkt, en is, een compleet andere wereld. Eergisteren waren we nog op Aves de Sotavento en babbelden we met de Guardo Costa (kustwacht) in het Spaans. Ze kwamen ons weer even opzoeken en wilde op het gebied van veiligheid alles weten (EPIRB, flares, reddingsvesten, medicijnen, enz). Een van de jongens stapte wel aan boord met z’n vinger om de trekker van een soort uzi. Dan hoop je toch dat hij niet struikelt!! Maar ze waren erg vriendelijk! Aves de Sotavento was ook weer schitterend!! Ook onder water. Helaas wilden we door en zijn er maar een middagje en nacht gebleven. Zoals ik al eerder zei, we hadden weer eens tijd te kort.

Bonaire heeft in het noorden wat ‘heuvels’ en in het zuiden is het , met de zoutvlakten, erg vlak. Het is dus heel grappig als je op Bonaire aanloopt. Je ziet de heuvels al van ver, maar moet heel erg naar het zuiden om, om het platte land daar heen te varen, terwijl je dat niet ziet. Dan ga je ineens bosjes zien en windmolens en een radarmast. Je ziet later de auto’s over de kustweg rijden, zo dicht kun je langs het eiland zeilen.

We liggen aan een mooring bij Kralendijk. Omdat Bonaire erg zuinig is op het rif rond het eiland (en terecht!) mag je nergens ankeren en moet je aan een mooring. We liggen bijna voor Karel’s bar, hier kun je met je dinghy naar de kant en loop je zo het centrum in. Het is een grappig, gezellig plaatsje. Natuurlijk erg toeristisch en best prijzig, zeker de supermarkt. We hebben gisteren al een heel eind gelopen naar de haven om ons te melden mbt de mooring. Ondanks dat er de hele dag een windje staat, is het wel erg warm. Maar het is geen straf om hier, met je duikbril op, het water in te gaan. Onze achtertuin heet hier namelijk: duikstek nummer 54, Something Special!