Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

| Home |

Boulogne, Duinkerke en Oostende

Donderdag 28 juli 2016 @ 09:46

Eindelijk weer een internetverbinding in de haven die e.e.a. niet blokkeert, dus ik kan weer de site bijwerken…

Het dagje en nachtje naar Boulogne sur Mer was een prima tochtje!! We hadden super mazzel, want we gingen lekker hard en we hadden het tij super lang mee. Dus dat was fijn!

Boulogne was weer leuk. De haven lag ook hier goed vol. En zoveel Nederlanders! Haha, dat is heel grappig, wij zijn altijd best gespitst of we een NL’se vlag zien en daar kunnen we nu niet meer omheen, zoveel! Grappig hoor.

En we hebben gezellig gekletst met Judith en Mathijs van de Inca, vrienden van de Blue Spirit, waar wij in 2010 gezellig lang mee hebben opgevaren. Erg leuk!


Verder heerlijk door Boulogne gestruind en verder gewoon rustig aan gedaan. Lekker ook weer internet, dus wat dingen geregeld en we zijn natuurlijk aan het solliciteren, wat er ook positief uit ziet. Fijn gevoel, want het houd je toch wel bezig, weer naar NL komen.

Inmiddels hebben we Boulogne vanochtend in alle vroegte weer verlaten. Het was nog heel vroeg, net krap licht, maar ja, we wilden nog wat tij meepakken. Dat lukte, want ook vandaag hielden we het de hele tocht mee tot het laatste uur. Maar aangezien het goed waaide, konden we ook heerlijk zeilen en trok de wind ook. Het was weer eens een aardig windje, onze buurman heeft het over windkracht 8, maar dat hebben wij niet op de meter gezien. Omdat we dicht onder de kust voeren waren er geen golven, dus toppie!

Heel de tocht zagen we al dikke, zwarte wolken, maar pas toen we net aan de steiger lagen, begon het te miezeren. Timing!

Vanochtend was het weer vroeg dag, op weg met de stroom mee. Heerlijk weer. Weinig wind, dus motorzeilen. We zagen de kust veranderen van industrie naar flats en hotels. En ja hoor, daar was Oostende alweer, onze favoriet! De havenmeester vermoedde het al: “op wereldreis geweest?” De jerrycans waren hem opgevallen en eerst kwamen we twee keer per jaar langs en toen 6 jaar geleden voor het laatst…hihi, slimme gast!

Lekker geluncht met patatekes en even door de stad gestruind. Voor de rest rustig aan en ik ben weer alles terug een plekje aan het geven wat de douane-jongens overhoop hadden gehaald. En we hebben een gezellig vooruitzicht voor de happy hour vanmiddag! ;-)

Een van onze trouwe volgers had ons al gespot met binnenvaren!!!

Cherbourg

Zaterdag 23 juli 2016 @ 14:26

En ja, we zijn er hoor!! Gisteren kwamen we rond de lunch aan. Het was een prima tochtje, tij mee, dus we spoten erheen! Het was ook zeker geen saai tochtje, want rara, we vertrokken uit Alderney met z’n tweetjes....en kwamen in Cherbourg aan met z’n zessen!!!

Nee, don’t worry! Geen (boot)vluchtelingen opgepikt. We waren ‘alleen maar’ geënterd door de kustwacht en douane! Pffff...


We zagen in de verte al een fregat varen, maar ja, dat zie je wel weer. Toen werden we opgeroepen. Wat vragen en “we komen aan boord, maar u kunt uw koers en snelheid handhaven.” Vier man werden met een zodiac aan boord gezet. Super aardige lui! Ja, want we hebben ze redelijk ‘leren kennen’ in die zeker 1,5 uur dat ze aan boord waren!

Heel de boot werd nauwkeurig doorzocht! En geloof me, inmiddels is dat een hels karwei, met al die spullen die we aan boord hebben. Het was bewolkt en fris toen we vertrokken, maar toen ze eenmaal aan boord waren knapte het weer op en steeg de temperatuur buiten goed, maar binnen ook! Eentje lag er op een gegeven moment op ons bed om het luik aan de achterkant met een schoevendraaier open te wrikken. We hebben wel gelachen, want dat ging niet helemaal, een ander erbij en toen moest ik komen kijken, “ja, dat gaat echt zo wel open.” ;-) Maar alles dus onderzocht, onze verhalen gecheckt. Het leek alsof ze het in het begin niet begrepen: “wanneer is jullie vakantie begonnen?” “2010” “2010???” “Ja, 2010” Even in het supersnelle Frans wat woordjes met elkaar en hoofdschud bewegingen. “Heb je een logboek?” Tja, toen moest hij het wel geloven. Allerlei vragen en een aantal van hen snapte niet dat we het ‘zeewater’ dronken. “Nee, we filteren dat!” “??” “Ontzouten van het zeewater…” Gelukkig wist een van de jongens haarfijn wat een watermaker was en kon het, tot in de kleinste details, aan de anderen uitleggen. Heel de installatie moest nog een keer goed bekeken worden en tjee, dat was wel wat.

De boot werd uitgebreid beklopt en bevoeld en de luiken boven de watertanks moesten ja, toch echt los. Schroeven werden eruit gedraaid en oje?! Het mangat zat zo grondig dicht met veel schroeven en speciale tape, dat kon echt niet open! Probleem!! Er werd langdurig heen en weer gebeld met de baas op het grote fregat, dat precies achter ons bleef varen. Wel heel grappig, want zelfs de ferry gaf ons ruim baan en alles ging opzij toen we de buitenhaven van Cherbourg invoeren. Ook hadden we geen bonnetje van het tanken in Camaret en dat was ook een groot probleem. Met een plastic bekertje werd de kleur van de diesel in de jerrycans gecheckt en uiteindelijk, we voeren toen de jachthaven al in, kwam het verlossende woord dat het oke was en de watertank toch ook niet open hoefde. Pffff!! En dan vaar je, met 4 douane gasten de overvolle haven in. Haha!!! Mensen zullen wel gedacht hebben! ;-)

Cherbourg is super leuk en een mooi, gezellige stad. Er was gisteren en vandaag ook markt en braderie dus lekker rondgestruind. Heerlijk weer winkels gekeken en de benen gestrekt.

Morgen (zondag) gaan we weer verder. Waarschijnlijk ons laatste nachtje door naar Boulogne sur Mer.


En nog een foto van onze walvissen van de Azoren naar Camaret. Het is moeilijk om precies te zeggen welke het zijn, we denken Blue Whales en Sperm Whales.

Aankomen en weer verder

Woensdag 20 juli 2016 @ 16:55

Afgelopen zondag, aan het einde van de middag, voeren we de haven van Camaret-sur-Mer binnen! Geweldig! En wat een raar gevoel...zes jaar geleden vertrokken vanaf hier voor onze 'eerste' grote oversteek, de Golf van Biscaye over. En nu, nu landen we hier aan na onze laatste grote oversteek! Gemengde gevoelens dus...
.
Het was wel grappig, want alles was weer heel herkenbaar alleen de enorme drukte niet! Ongelooflijk! Wat bleek, er waren Maritieme dagen in Brest, wat een stuk verder in deze kom ligt. We hebben heerlijk geslapen zo in een haven, na een lekkere douche. Ik weet niet of sommigen van jullie nog het stukje 'Bunkerdouchen' herinneren van toen we zes jaar geleden hier waren? Nou, er was weinig veranderd! Haha!!
.
De volgende dag Camaret in. Een heerlijk dorpje, met knusse smalle straatjes, leuke terrasjes en gewoon gezellig. Het was super weer! Warm! Onze Russische (!) buren wilden de volgende ochtend weg, dus besloten wij maar voor anker te gaan. En dat was een goede beslissing, want de haven liep tegen de avond weer bomvol met roeiboten uit Brest, oude Tallships en oude kleinere schepen. En de volgende ochtend lagen we voor anker weer eerste rang! Met een kopje koffie en een lekker stukje eigengebakken appeltaart genoten we van het schouwspel. Het was een beetje Sail Amsterdam, maar dan Sail Camaret. Alles wat drijft voer naar buiten, alle zeilboten zeilden weg en een aantal grote schepen voeren in en uit met gasten! Keek je verder de baai op, dan zag het wit van de zeilen...heel leuk!
.
Aan het einde van de dag hebben we gezellig wat gedronken met de Nederlandse boot, Indian Summer. Zij volgen ons al jaren en ook verschillende anderen, dus was het even gezellig kletsen!
.
En toen zijn we vanochtend (woensdag dus) alweer vertrokken. Ze gaven nog wat wind op, maar dat viel zwaar tegen. We vertrokken met mist en dikke bewolking in een grijze wereld. Zo jammer, want de kust is hier echt prachtig om te zien!! Maar we hebben dus niets gezien... De stroom viel ook tegen in het begin en er is gewoon geen wind. Gelukkig hebben we een motor en die pruttelt dus nu ook weer volop. ;-)
.
We hebben koers gezet naar Cherbourgh, maar afhankelijk van het tij kan het ook Alderney worden. Het is een klein tochtje, 1 nachtje.
-----
At 20-7-2016 14:39 (utc) our position was 48°44.40'N 004°31.65'W

Walvis avontuur

Vrijdag 15 juli 2016 @ 19:01

Het is echt een mooi tochtje!! Ok, af en toe zeilen en dan weer wat motoren, maar het is net alsof we op een meer aan het zeilen zijn, de golven zijn namelijk minimaal. Helaas voorspellen de gribs tegenwind op het moment we het kanaal in komen. We zijn dus naar wat alternatieven aan het kijken en vrezen dat we niet meteen naar Cherbourgh kunnen. Maakt niet uit, dan gaan we er gewoon met een omweg wel of niet heen. En oja, we moeten nog een kleine 350 mijl (naar Cherbourgh dan).
.
Sinds gisteren zijn we wat minder alleen en zien we geregeld visboten. Ze hebben allemaal (tot nu toe dan) AIS, wat wel fijn is. Overdag zijn ze, wat ons betreft, alleen iets te nieuwsgierig, want ze komen recht op je af, ff kijken, om dan op het laatste moment af te buigen. De eerste keer waren we toch lichtelijk in de stress! ;-)
.
Over stress gesproken... De walvissen zijn echt geweldig en de laatste dagen is het soms net Madagascar met heel veel spuiten om ons heen en in de verte. Gisteren beloonde een leuk groepje ons echter met een heel spannend momentje... Vier stuks zagen we al langzaam onze kant op komen, camera in de aanslag voor de film en ik had mijn telelens klaar. En ja hoor, ze kwamen prachtig dichtbij. Nu ik eraan terug denk realiseer ik me eigenlijk pas hoe bizar het was en Etienne moet lachen omdat, toen we het er daarstraks over hadden, ik het me nog niet helemaal realiseerde. Wel nu, ze kwamen uit de verte aan dus, voorlangs en we konden filmen en foto's maken! Geweldig! Toen doken ze onder en zaten we te wachten waar ze boven zouden komen... dat werd dus recht voor onze punt!! En wel zo dichtbij dat ik al ging verzinnen hoe ik ze kon waarschuwen zodat we ze niet zouden overvaren! Gelukkig gingen ze toen haaks de hoek om, alleen was dat recht op ons af! Wij wisten even niet wat te doen, maar g
elukkig zwommen ze gewoon heel nieuwsgierig, met z'n viertjes, rustig langs ons! Ik rende om de genua heen naar het gangboord om weer foto's te maken, maar mijn telelens kon alleen een vin in detail vinden, zo dichtbij waren ze!! Ze waren ook super rustig, heel nieuwsgierig en bleven heel de tijd boven. We hadden al gemerkt dat als ze schrikken of we motoren, ze echt onderduiken en van je weg gaan. Heel gaaf dus, maar ook wel weer even een spannend avontuurtje!
.
Datzelfde overkwam Etienne vannacht weer toen hij dichtbij een spuit hoorde en even later een dolfijn uit het water sprong, je kunt je voorstellen dat z'n hart in z'n keel zat. Vandaag zagen we weer een exemplaar van heel dichtbij! Dit keer konden we heel goed z'n kop zien en realiseerde ons weer dat het toch echt wel enorme beesten zijn!!
.
Nu zijn we aan het motoren en op het gebied van de walvissen vinden we dat niet erg, want ze komen, om de een of andere reden (met haar zwarte antifouling heeft La Luna een mooi walvisbuikje?), wat ons betreft toch iets te dichtbij! Al moeten we er niet over mopperen, het geeft ons weer wat om naar te kijken zo op zo'n dag.
-----
At 15-7-2016 16:34 (utc) our position was 47°19.05'N 009°30.30'W

Gewoon rustig verder

Donderdag 14 juli 2016 @ 18:40

Dat is wat we doen. We gaan gewoon rustig verder. Vandaag weer heel de dag kunnen zeilen, wat prachtig is op een rustige zee. In de verte weer verschillende spuiten van walvissen gezien en er kwam een groep dolfijnen kijken. Verder wordt het iets drukker met twee vrachtschepen vannacht.
.
Weinig nieuws eigenlijk. We lezen, schrijven of kletsen wat en kijken om ons heen. Het is prachtig weer.
-----
At 14-7-2016 16:02 (utc) our position was 46°21.64'N 011°37.26'W

Enzovoort

Dinsdag 12 juli 2016 @ 20:41

Vanmiddag vertrok de wind en hebben we de motor weer gestart. Viel toch al niet tegen, want als ik de gribfiles zag dacht ik dat we al veel eerder moesten gaan motoren. We hebben nog redelijk lang kunnen zeilen. Het weer is dus erg rustig! Nu is ook de zee vlak geworden. Eigenlijk heerlijk, al hopen we toch wel weer op zeilwind, want we halen het nog net niet op de motor. Ik heb misschien iets te hard gevraagd om een rustig tochtje voor dit keer... ;-)
.
Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, (al wordt de maan wel steeds groter), want vannacht werden we opgeschrikt door een enorme klap. Wij hebben iets geraakt of iets heeft ons geraakt, daar zijn we het nog niet over eens. Zo ook wat het was en waartegen precies, al vermoeden we tegen het roertje van de hydrovane. Heel onduidelijk allemaal, maar we hebben geen schade, dus niets aan de hand. Maar je nieuwsgierigheid wil dan altijd wel graag weten wat en hoe!
.
Verder vandaag heerlijk genoten van een prachtige blauwe lucht en schitterende zon! De wind maakt het fris, maar verder is het goed vertoeven. Omdat het water lekker vlak is, zagen we ook alweer een paar spuiten van walvissen!! Eentje hebben we op de film, al is het nog steeds ver weg, maar wel gaaf om te zien. Verder weinig nieuws vanaf hier. Het is eenzaam en stil, want nog steeds geen boot op de AIS, al zien we wel veel vliegtuigen overkomen.
.
Gegroet!!
-----
At 12-7-2016 17:35 (utc) our position was 44°23.59'N 016°11.94'W

Andere oceaan

Maandag 11 juli 2016 @ 19:54

Het gaat hier nog steeds prima! Inmiddels zitten we ook in het ritme van een langere trip en rijgen de dagen weer aan elkaar. Het weer is prima, veel bewolkt, maar ook geregeld een zon en de wind is rustig, waardoor ook de golven. Het is zo tussen de 7 en 10 knopen wind. Prima dus.
.
We gaan gestaag verder. Voor ons doen praten we deze trip weinig, terwijl we eigenlijk genoeg hebben om over te praten, zou je zeggen. We zijn, denk ik, eerder vol met eigen gedachten.
.
Wat wel weer grappig is, elke oceaan is anders en zo ook de Noordelijke Atlantische oceaan. Wetenschappelijk zal het misschien ook wel, maar dat kan ik niet bepalen natuurlijk, het is alleen maar van wat ik zie. En ik zie hier geen vliegende vissen meer (wel weer lekker onbezorgd lezen met een lichtje dus 's avonds), wel enorme (en dan echt enorme) grote groepen met kleine dolfijnen, echt van die springers. We zagen vandaag zelfs weer een paar walvissen! De luminscentie is summier hier en er is continu wel een vogel te zien. We merken duidelijk dat er een getijdestroom loopt. Het ene moment gaan we soepeltjes en het andere moment is het een klotsbak. Er zijn, naast dat we ook vaak de zon hebben, ook heel veel wolken. Gelukkig is het 's avonds vaak weer helder en zien we de sterren tussen de sterren en de melkweg. Weer genieten.
.
De eerste mijlpaal van door de 1000 mijl zijn we al een tijdje door en steven nu af op het 'halverwege punt'. Lekker hoor, want hoe mooi een oceaan ook is, wij vinden het heerlijk dat we alweer aan het aftellen zijn! ;-)
-----
At 11-7-2016 17:27 (utc) our position was 43°37.43'N 018°37.33'W

Laatste trip

Zaterdag 09 juli 2016 @ 19:05

En ja, we zijn weer onderweg. Afgelopen donderdag hebben we ons losgerukt van de Azoren. Was best moeilijk. Misschien omdat de Azoren gewoon prachtig zijn, met super vriendelijke mensen, of omdat het onze laatste trip gaat zijn en de tochten hiervoor nu niet echt de leukste waren?
.
Ik denk alles bij elkaar. Want met het vertrek van de Azoren zeilen we nu naar het vasteland Europa. Waar we gaan landen weten we nog niet precies, maar zeker nog niet NL. Waarschijnlijk Frankrijk ergens. En dan, dan komen we wel heel dichtbij NL. Ineens ga je dingen ook een soort van 'voor het laatst doen'. Raar. Heel raar.
.
Maar, vooralsnog klagen we niet, want tot nu toe hebben we een TT'tje. Top Trip. We vertrokken in de laaghangende bewolking, maar voor Terceira klaarde het op en hadden we een super warme eerste dag. Wel met heel weinig wind, dus was het motoren, maar daardoor konden wel lekker rustig inslingeren. 's Nachts was het weer prachtig met veel sterren tussen de sterren.
.
De tweede dag konden we alweer gaan zeilen. Stroom ook goed mee, dus we gingen als de brandweer. Advies is om eerst noord te gaan varen, totdat je de westenwind oppakt en daarmee zo het kanaal in kan. Tweede nacht was een beetje regenachtig, maar niet erg.
.
En vandaag is weer een prachtige dag. De wind maakt het was frisser, maar de zon doet goed haar best. We zijn inmiddels maar gewoon naar het waypoint (Engels Kanaal) aan het varen, want we hebben nu al westenwind. Ik denk dat de stroom vertrokken is, misschien nog een beetje, maar het gaat super. Ook laten de gribfiles niets geks zien voor de komende dagen, dus alles ok hier.
-----
At 9-7-2016 16:46 (utc) our position was 41°57.58'N 023°08.74'W

Bootschappen en wasdag

Zaterdag 26 juni 2010 @ 00:34

Meestal hebben we een rustdag als we een dag in de haven blijven liggen. Nou, vandaag niet! Vanochtend eerst het stadje verkent of er een goede supermarkt was om te 'bunkeren' voor de oversteek. Ik ben helemaal verliefd op Camaret sur Mer! Wat een schattig plaatsje. Het is een dorpje wat tegen een berg is gebouwd, rond een natuurlijke kom waarin bootjes liggen en langs de pier is de haven voor bezoekers. De kom valt gedeeltelijk droog, dus je ziet verschillende bootjes droogvallen. Langs het water, dus rond de kom zijn de restaurantjes, winkeltjes en terrasjes. Loop je een zijstraatje in, kom je in een labyrint van smalle straatjes en steegjes, vol met exposities van allerhande kunstenaars. Waanzinnig leuk! En huisjes gebouwd uit grote stenen, echt nog authentiek. De sfeer die er hangt is relaxed en toch bruist het ook een beetje.

Wij waren niet relaxed vandaag. Er is een grote Super U (supermarkt) dus we konden inslaan. Terug naar de boot en ons steekkarretje met krat gehaald. Toen weer terug. Het is best een aardig loopje, zeker twee kilometer. Bier ingeslagen, cola, water en blikken. Allemaal op het karretje en mijn rugzak vol. Weer terug. En dat alles in de zengende hitte! Het was vandaag warm, geen zuchtje wind. Maar ik snap ook wel dat we niet mogen klagen… het is mooi weer en een volgende keer als we gaan inslaan is het misschien nóg warmer. De mensen keken wel naar ons, met een karretje vol bier, cola en water over de boulevard en ik krom van de zware rugzak sjokkend achter Etienne. Zij dachten vast dat we een feestje gingen bouwen. ;-)

Morgen weer terug voor verse groenten en fruit, vlees en brood. Dan hebben we onze boot vol voor een tocht van een paar maanden geloof ik. Verhongeren zullen we dus niet tijdens de oversteek van Biscaye, die waarschijnlijk zo'n drie dagen gaat duren. Of misschien nu wel langer omdat we wéér dieper in het water liggen.

En vandaag was het ook wasdag op de La Luna. Dat is, naast afwassen, echt een van de klusjes die ik niet graag doe! De wasmachines waren erg ver weg en duur, dus maar op de hand. Vanochtend de was in een tonnetje, emmer en bak (ja, zoveel was het!) en maar even laten staan. Toen we terugkwamen van het sjouwen met het karretje, was het uitspoelen van de was op de steiger eigenlijk niet eens zo'n vervelend klusje… van het spattende water koelde je lekker af. Alles hangt nu aan een geïmproviseerde waslijn te drogen. Het is nu met de was helemaal een 'vertrekkersschip'. ;-)
-----
At 25-6-2010 21:29 (utc) our position was 48°16.76'N 004°35.35'W

Bunker douchen

Vrijdag 25 juni 2010 @ 00:03

Ik was vandaag heel de dag in de veronderstelling dat het woensdag was. Pas toen onze Nederlandse achterburen zijn schotel voor de tv (om voetbal te kijken natuurlijk!) op de steiger ging stellen, kwam ik erachter dat het al donderdag was. Wat gaat de tijd toch snel!

Na weer een zeilloze, maar super zonnige dag, liggen wij inmiddels in Camaret. Een klein plaatsje in de buurt bij Brest. Morgenochtend even kijken of de supermarkt alles heeft en zo ja, dan vertrekken wij vanaf hier naar La Coruna, Spanje. Het haventje is knus en klein. Het stadje weet ik nog niet, maar de douches waren al een hele belevenis!

Etienne had 2 euro munten gekregen bij de havenmeester(es) omdat die nodig waren voor de douches. De haven ligt op het eind van een pier en op deze pier staat een fort en een aantal bunkers. In één van die bunkers zitten de douches. Zodra je ondergrond gaat is het net alsof je de douches van de Duiters tijdens de bezetting in loopt! Oud, laag en donker. Heel bijzonder. Nou had ik de Engelsen op de steiger al gehoord over dat het niet ging met 2 euro munten, maar ja, waarom gaf de havenmeester(es) ze anders? Ik het douchehokje in, ja hoor, er hing een kastje waar je geld in kon stoppen. Ik zei al dat het oud was, nou de douche hokjes waren ook voor kleine smalle Duitsers. Dus ik me uitgekleed en alles zo goed als het kon aan 1 haakje gefrommeld achter het kleine schotje zodat het droog zou blijven. M'n tas ging er niet meer aan, maar kon nog net op het kleine plankje, naast mijn shampoo, cremespoeling en doucheschuim. Ik m’n 2 euro muntje in de aanslag…. Zit er een, tja hoe leg je dat uit? Je moet het muntje omhoog schuiven in een sleuf op het kastje en dan zou het vanzelf het kastje invallen. En ja, dat ging dus niet. Ik gekeken, gevoeld, ja, er zat toch echt een opening in. Sta je dan, klaar om onder een heerlijk warme douche te springen, krijg je die munt er niet in! De moed zakte in mijn teenslippers! Na herhaaldelijk proberen bedacht ik me de conversatie van de Engelsen weer… geen 2 euromunten. Ik m’n spijkerbroek en shirt aangeschoten en naar buiten. Alles afgezocht in die bunker, zit er een ruimte met een grote bank en een telefoon. Daar hangt aan de muur een oude elektriciteitskast, tenminste zo zag dat ding er op het eerste gezicht uit. Er hingen wat vervaalde, uitgelopen en half geschuurde briefjes op met kreten als ‘jetons’ en ‘2 euro’. Ik beter die kast bestudeerd. Wat blijkt…. Je moest daar je 2 euro munt instoppen en dan kwam er een speciale penning uit, die dan weer in het kastje in je douche paste. Whaaa!!! Toen de douche eenmaal aanging was hij zalig, maarre… zou dit ook iets met de Franse slag te maken hebben?

En speciaal voor Emily een idyllische foto. De zonsondergang vanaf onze ankerplek in Roscoff gisteren.

'Lezersvragen'

Woensdag 23 juni 2010 @ 23:22

Na een heerlijke rustige en stille nacht op de rivier eerst gaan tanken in Treguier. Dat is nu wel nodig met al dat gemotor, want het blijft windstil. Vandaag naar Roscoff ook, al hebben we ook even kunnen spinnakeren.

Driemaal is scheepsrecht zeggen ze toch? Nou, dat geldt toch echt niet voor ons visavontuur III. Etienne heeft gezegd dat er vanaf nu andere technieken in gezet gaan worden. Ik ben benieuwd waar hij het harpoengeweer heeft verstopt. Offe... zou hij de blikopener bedoelen?

Omdat ik verder weinig te vertellen heb zal ik een paar 'lezersvragen' beantwoorden.
Hoe ver kunnen jullie op een dag varen? Wij gaan uit van een gemiddelde snelheid van 5 knopen per uur. Meestal zitten we meer op de 6 knopen, maar behouden rekenen is niet verkeerd, dan valt het altijd mee. Dus 5 knopen per uur, dat is ook 5 nautische mijlen per uur. We maken nu nog 'dagtripjes', dus dat we 's avonds in een haven liggen. Vandaag was bijvoorbeeld zo'n 49 mijl. Maar van Fécamp naar Cherbourg was 80 mijl, dus reken maar uit. Dat was een lange dag.

Gaan jullie op tijd naar bed? Nou nee, ik ben zowieso al een avondmens, maar je zult het niet geloven, maar we komen tijd te kort. Wanneer je eenmaal in de haven of voor anker ligt zijn er nog een aantal dingen te doen die je niet tijdens het varen doet. Vanavond bijvoorbeeld lieten we net na 8'en het anker vallen. We hadden nog niet gegeten omdat we rond etenstijd een stuk invoeren waarbij je goed op de ondieptes moet letten dus de navigatie in de gaten moet houden. Nou, dan is het na 8'en nog eten, afwassen, we moesten de dieselkannen (konden vanochtend alleen in jerrycans tanken ivm de diepte bij de tanksteiger) nog legen in de tank, route voor morgen plannen, skypen met mijn broertje en dan is het weer elf uur als ik een berichtje aan het maken ben. Wij liggen dus laat in bed en slapen eigenlijk alleen uit als we in een haven blijven liggen.

Hoe gaat het nu met jullie? Het gaat goed! Het is wennen. Je zit ineens toch 24 uur bij elkaar en dat wordt langer dan een 4 weken durende vakantie. Daarnaast komen er veel emoties kijken, bij het afscheidnemen en alles loslaten, van je werk tot je huis, je vaste stek en je leven wat je al jaren zo leefde. Ook het leven aan boord is gewoon wennen. Je hebt maar een beperkte leefruimte en heb je iets anders nodig dan normaal, moet een gedeelte van de boot op z'n kop. Ik merk dat ik veel slaap en droom en nog erg los moet komen van de mensen, mijn werk en Nederland. En dat gaat de ene dag gewoon makkelijker dan de andere dag. Als het een heerlijk zonnige dag is, heb ik het meer naar mijn zin, dan dat ik ziek in het gangboord lig ;-). Dan denk ik echt wel 'waar beginnen we aan'. Ik ben dan ook erg blij met de mailtjes en reacties van iedereen. Maar merk zeker dat we over het algemeen meer in ons ritme komen. Ook zijn we sinds gisteren op 'nieuw terrein' (inderdaad Linda, goed opgemerkt!). De afgelopen vakanties waren we al tot en met de Kanaaleilanden geweest, dus dan is het allemaal nog bekend. Nu zie je nieuwe stukken, moet je nauwkeurig de almanakken uitpluizen en de getijde stromen goed bekijken. En dat is echt hartstikke leuk! Dat alles geeft mij afleiding om meer los te komen en meer te gaan genieten.

Zwemmen en visavontuur II

Dinsdag 22 juni 2010 @ 23:38

Het was een idyllisch dagje! We vertrokken bij Guernsey met een stralende zon, zonder een zuchtje wind. Wij trokken de eerste rimpeltjes in het water dat als een spiegel was. Weer een dagje motoren dus. Aangezien Tilly een waardevol bemanningslid is en zij heel de dag heeft gestuurd, was het voor ons erg rustig. Tilly is onze stuurautomaat. Ik heb eens een psychologisch onderzoek gelezen waarin beschreven stond dat mensen die een arm sociaal leven hebben, dingen namen gaan geven. Nou, dat blijkt inderdaad wel bij vertrekkers. Veel dingen hebben namen aan boord. Ook bij ons, al kan ik me nu niet echt sociaal arm noemen eerlijk gezegd....

Maar het is dan dus erg rustig omdat we zelf niet hoeven te sturen en alleen maar hoeven op te letten. Je kunt dan andere dingen gaan doen. Zoals het Yoga-magazine lezen of vissen. Etienne heeft heel de ochtend gevist met als resultaat: paravaan en haakjes + lijn kwijt, 3 uur lang een andere haakstelsel uit de klit halen en uiteindelijk na 5 uur niets gevangen. Zover visavontuur II.

Lang heeft hij zich daarna niet hoeven te vervelen, want ineens kwam er een hoop rook uit de uitlaat! Motor uitgezet en alles nakijken. We waren al een tijdje door velden van zeewier aan het varen, ontwijken was geen optie. De motor zuigt dan dat zeewier aan. Wat doe je? Ja, je gaat te water om het uit de aanzuig te trekken. Ik heb mijn duikpak meegenomen, maar weet niet waar ik moet zijn onder de boot. Dus ja, dan Etienne maar te water. In z'n zwembroek. Nou geen medelijden krijgen! Hij wilde zelf geen nieuw pak. Ik quote: "Ik ga alleen maar te water als het warm is!" En op zich klopte dat nu ook wel eigenlijk.... alleen was de buitentemperatuur vandaag erg warm, het water niet.... Maar het was zo gebeurd en we konden weer verder.

We liggen op dit moment in Tréguier op de rivier. Heerlijk rustig voor anker onder een kasteel. Het invaren was een hele happening, want je moest van boei naar boei en rond een groene ton en dan aansturen op een toren. De aanloop is namelijk tussen rotsen door. Maar eenmaal in de rivier is het prachtig! Idylisch! Net een schilderij. Heel groen, mooie huizen op een helling. Tijdens het eten ging de zon achter het kasteeltje onder. Genieten!!!

Toch een feestdag

Zaterdag 19 juni 2010 @ 21:34

Vanochtend stond ik op met een rotgevoel. Vorig jaar hier in Cherbourg kregen we slecht nieuws; een lieve vriend belde ons om te vertellen dat hij kanker had. Ik weet nog dat we gingen lunchen en eigenlijk alleen stil tegenover elkaar zaten. Ook is het vandaag de datum dat vier jaar geleden mijn lieve paps overleed. Ik had dus een paar donkere wolkjes boven me vanochtend. Wat doe je dan? Je kunt er de hele dag in blijven hangen. Maar toen dacht ik aan de Blauwe Pinquin. Zij zijn ook op wereldreis en tijdens de oversteek vieren ze voor, weet ik weet wat, een feestje. Dus dacht ik…. dat kunnen wij ook doen! Met onze lieve vriend gaat het super goed en mijn paps zou ook willen dat we genieten: ik drink vanavond gewoon een extra wijntje op beiden! We zijn de stad ingelopen, hebben lekker op een terrasje gezeten én zelfs een ijsje gegeten! Ik heb net ook een feestmaal gekookt: saté met satésaus, heerlijke salade en gebakken aardappeltjes. En dat alles met een lekker wijntje, tijdens een stralende zon vandaag!!

Daarnaast heeft ook NL weer gewonnen van Japan! Dat kwam zeker ook een beetje door onze steun: een spandoek, bungels, oranje t-shirt, oranje drinkglazen, oranje ioon en oranje kussens. En niet te vergeten, mijn tenen vandaag!!Zoals jullie merken zijn wij gek op saté. Heeft iemand nog lekkere tips voor de marinade… ik houd me aanbevolen!

** Er staan ook weer nieuwe foto's bij Frankrijk in het fotoalbum. Blijft de internetverbinding zo snel komt er ook nog tekst bij vandaag...anders wordt dat een andere keer.

Cherbourg

Vrijdag 18 juni 2010 @ 22:43

Vanochtend in alle vroegte vertrokken naar Cherbourg. Zo waaide het nog bijna 5 bft vanochtend (in de goede richting, dat wel) rond de middag moest de motor weer aan. Toen haalde we de 2 bft amper. Maar verder klagen we niet over het weer: het is droog, overwegend bewolkt en als de zon erdoor komt warm.

Voor degene die precies gekeken hebben bij ‘laatste positie’…. dat klopt toch echt wel! Wij liggen inderdaad ‘midden’ in de haven voor anker. Ligt prima, legaal en we besparen zo havengeld uit voor alleen maar slapen in een haven. Morgen gaan we de haven in en blijven een dagje Cherbourg. Rond de middag dus een pub zoeken voor de wedstrijd!!!

Verder weinig nieuws. Je wordt toch stiekem moe van zo’n hele dag varen, dus nog een biertje en dan slapen. Trusten!!!

Soort van vertrekker-gevoel

Donderdag 17 juni 2010 @ 22:20

Ik voelde me vandaag voor het eerst een soort van vertrekker. Ik heb vanochtend namelijk heel de punt (2 m3) gereorganiseerd zodat we een krat over hebben voor het groente en fruit. En vanmiddag ben ik achter het naaimachine gekropen. Jawel, achter het naaimachine. Ik had nog een uitstaand klusje, de gordijnen maken. En omdat het vandaag weer te hard waaide om verder te gaan en ik het lopen wel even gezien had, ben ik dat maar gaan doen. Ik heb een gordijn af. Een andere keer de andere kant en dan kunnen de drukkers erop en op het raam. Door dit klusje besefte ik dat we nu echt aan boord wonen, het was even niet meer het vakantiegevoel.... want ik ga in mijn vakantie écht niet een middag binnen zitten om gordijnen te maken;-)

Vlieger

Woensdag 16 juni 2010 @ 22:43

We liggen ook vandaag nog in Fécamp verwaaid. Het was geen verkeerde beslissing om te blijven liggen, want het waaide heel de dag nog redelijk hard! Ik ben benieuwd of het morgen wel goed weer is om te vertrekken….

Etienne was gisterenavond nog een rondje gaan lopen terwijl ik achter de laptop zat. Had net mijn stukje geplaatst komt hij met veel herrie binnen zetten. Herrie van, wat ik dacht, een tas. Maar het bleek een grote vlieger! Op de boulevard hing deze in een lantaarnpaal. Alles zat goed in de knoop en er zijn een paar touwtjes kapot, maar verder heeft de vlieger geen averij opgelopen. Wel leuk, want als we verwaaid liggen kunnen we ook eens gaan vliegeren.Gisteren overdag de pieren opgelopen om naar de zee te kijken. Daar zagen we de golven en waren we blij dat we in een haven liggen. Een heel eind de heuvel opgewandeld en genoten van het uitzicht. ‘s Middags naar de McDonald’s geweest; ‘lekker’ geluncht en gratis internet. Even geskyped met de moeders, dat gaat beter dan met de internetverbinding in de haven. Met teruglopen waren ze in de haven testen aan het doen met een racezeilboot. Hij werd gewogen en plat gelegd in het water.

Vandaag zijn we de andere kant van de rotskust gaan verkennen. Fécamp, en eigenlijk alle dorpjes hier aan de kust, liggen in een soort dal tussen hoge rotskusten. En dat geeft bovenop schitterende uitzichten. Helaas was het pad wat we wilden gaan lopen niet heel langs de kant, maar meer tussen weilanden door, dus niet heel interessant. Teruggelopen over het strand. Ze hebben hier een kiezelstrand, met als gevolg dat ik met een kilo’s zwaardere rugzak terug aan boord kwam. Een van de stenen is wel heel bijzonder, die is hol van binnen, met allemaal doorschijnende kristallen erin. Het lijken wel mini bergkristallen. Echt super mooi!!

Verder weinig spectaculairs over vandaag…. de stronttank loopt nog steeds door.

Taakverdeling

Dinsdag 15 juni 2010 @ 22:48

Aan boord van de La Luna geldt een taakverdeling. Sommige taken vallen erbuiten, maar sommige taken horen bij de Captain, andere bij de First Officer. Jawel, ik ben First Officer! Eerst was ik gewoon crew. Maar omdat het de Captain beter uitkwam dat ik First Officer werd, heb ik promotie gehad (nee, verdient had ik het nog niet, zegt hij ;-). Het is namelijk zo, als de Captain niet aan boord is, heeft de First Officer het voor het zeggen. En dan heeft de Captain van de La Luna blijkbaar toch liever dat ik dat dan ben, dan dat een andere Captain het voor het zeggen krijgt hier aan boord.

Maar ik ging het hebben over de taakverdeling. Deze staat nog niet geheel vast en al varende weg worden taken verdeeld. Soms omdat de Captain de juiste skills heeft of soms omdat het de First Officer gewoon beter ligt. Het aanmeren is echt een skill van de Captain, dus om het schip krasvrij te houden bemoeit de First Officer zich daar niet mee. Maar als er iets gezocht moet worden, dan is een enkele vraag aan de First Officer genoeg, want die weet blindelings waar alles ligt (skill van de First Officer is lijstjes). En zo zijn er nog een aantal taken duidelijk verdeeld.
Er is alleen één taak (althans, nu is het er nog maar één, gaande reis worden het er misschien wel meer) die elke keer discussie behoeft. De stronttank, of in normaal Nederlandse termen, de vuilwatertank. Deze is aan boord en dat is prima, totdat… hij verstopt raakt. En helaas gebeurt dat, gelukkig niet vaak, maar wel eens. Voor geïnteresseerde: de wc loost in de tank en die staat open naar buiten.

Je kunt je voorstellen dat als deze verstopt zit, dit een vuil klusje wordt waar een reukje aan zit. Nou, de stronttank-discussie heeft ook altijd een reukje… want volgens de First Officer is het zo dat overeen is gekomen dat de Captain de technische klusjes heeft. Dus de stronttank behoort tot de Captain’s taken en deze hoeft zich dan niet met het shoppen (van ‘bootschappen’) bezig te houden. Soms vind de Captain dit een prima overeenkomst, maar zodra de stronttank verstopt zit, gaat Captain weer in discussie. Gelukkig snapt Captain dat muiterij ook niet alles is (Captain kent de film ‘Muiterij op de Bounty’), dus kiest nog elke keer drollen voor z’n geld en ontfermt zich over de tank. Vandaag was dat terwijl de First Officer aan het koken was….. wat is er mis met deze taakverdeling?

Fécamp

Maandag 14 juni 2010 @ 21:43

Vanochtend heel vroeg vertrokken om voor de wind en de voetbalwedstrijd in Fécamp te zijn. Helaas de wind liet het vandaag weer dusdanig afweten dat we te laat voor de voetbalwedstrijd waren. Gelukkig trok het Nederlands elftal zich er niets van aan en won gewoon ;-). Gelukkig waren we wel ruimschoots voor de harde wind in de haven. Op zich was het wel een prima dagje op zee. Ze geven voor de komende dagen harde wind op, dus we verwachten hier nog wel even te blijven. Op zich niet verkeerd, kunnen we lekker rustig aan doen, uitslapen en een wasje draaien. Helaas is de internetverbinding die ze hier hebben slecht en langzaam, dus skypen gaat moeizaam tot niet. Morgen toch maar de McDonalds opzoeken (met gratis WiFi) ;-)

Visavontuur

Zondag 13 juni 2010 @ 23:27

Het was vandaag geen dag voor zeilers. Althans niet voor zeilers die de koers hadden van Boulogne sur Mer naar Dieppe. En niet voor zeilers die er een hekel aan hebben om ‘motorbootje’ te spelen. We voeren de haven uit met 5 knopen wind tegen, een kleine 2 beaufort, en het is heel de dag niet meer geweest. De zee was dan ook als een spiegel! Wij hebben er (nog) geen problemen mee om dan ‘motorbootje’ te spelen en tuffen gewoon heel de dag relaxed naar Dieppe. Het rustdagje gisteren heeft ons goed gedaan en je merkt meteen dat het energie niveau hoger is dan de andere dagen.

Zo gaaf, we hadden vandaag een paar dolfijnen bij de boot!!! Echt zó dichtbij dat je de beschadigingen op de rug en vin kon zien. Etienne riep mij en toen ik over de reling stond te kijken hoe en waar, schrok ik omdat ze zo dichtbij omhoog kwamen! Ze speelden wat achter de boot in het schroefwater en sprongen dan naast de boot omhoog. Geweldig!!! We hebben er zeker 3 gezien, maar later zagen we er een aantal wegzwemmen, terwijl er nog twee bleven spelen. Dus het zijn er een paar meer geweest. Toen ze wegzwommen konden we door de vlakke zee, ze nog ver zien springen. We hebben geprobeerd wat foto’s te maken, maar ze zijn zo snel en ons fototoestel is zo langzaam…..Maar met iets meer energie op zo’n stille dag. Wat ga je dan doen? Kijken of we een eerste vis kunnen gaan vangen! Degene die ons iets beter kennen, weten dat vissen voor ons een heel nieuw hoofdstuk is. Dat hebben we nog nooit gedaan, een ontgonnen gebied. Er staan inmiddels al hele champagne flessen op de eerste grote tonijn… maar zover is het nog niet. De hengel tevoorschijn gehaald. Hij was al uit de verpakking hoor, zo erg is het niet. En dan de volgende paragraaf, welk haakje hang je eraan? We hebben inmiddels een heel arsenaal aan verschillende blinkertjes, grote vissen en evenzo grote haken. Van verschillende mensen van alles gehad. Etienne pakte natuurlijk het leukst en fleurigst uitziende visje, met redelijke haak. Toen ik vertelde dat je vangt in verhouding van de grote van de haak, zijn we maar overgestapt naar wat kleinere haakjes. De verpakking gaf aan: ‘haring en zeebaars’. (Volgens mij een setje van jou Marc!) Ik moest alweer lachen, want we lusten beiden geen haring, dus het was niet te hopen dat we die zouden vangen. Frits had daar waarschijnlijk anders over gedacht. De sliert aan haakjes en glimdingen ontward, aan de hengel en overboord. En dan begint het leukste… het wachten. En jawel! Ergens halverwege de middag hadden we beet! We zagen iets springen aan de lijn. Binnenhalen!!! En daarbij moet het mis zijn gegaan, want eer alles binnen was, zat er geen vis meer aan. Ik haalde stiekem opgelucht adem…. het fileren blijft me nog even bespaard!

Wat eten we vandaag?

Zaterdag 12 juni 2010 @ 21:04

Vandaag een dagje in Boulogne gebleven. Het waaide nog redelijk en we waren eigenlijk wel toe aan een rustdagje. Dus weinig tot niets gedaan; boodschappen en door het stadje geslenterd. Het weer is hier prima, een zonnetje en niet te warm.

Omdat we weinig gedaan hebben ook niet veel te melden vandaag. Sommigen zijn nieuwsgierig naar wat we eten aan boord en of we goed kunnen eten. Nou, eergisteren speklapjes met aardappeltjes en doperwten gegeten, gisteren heb ik saté gemaakt met rijst en natuurlijk saté saus. Vandaag hebben we een (Frans) biefstukje gegeten, met gebakken aardappeltjes en salade. Dat gaat allemaal prima op mijn 3-pits gasfornuisje en het is grappig om in de supermarkt op zoek te gaan naar lekkere dingen. Het eten aan boord is dus geen probleem!

Er staan ook weer een paar nieuwe foto’s in de albums van België en Frankrijk.