Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

| Home |

Wachten

Maandag 22 oktober 2012 @ 04:01

Wachten en nog meer wachten … wachten op een goed weatherwindow. Iedereen hier in de baai wacht. Op zich wachten we nog niet zo lang, dus klagen mogen we niet. Ook zijn we het inmiddels wel gewend, het wachten. Zodra we NL verlaten hadden, kwamen we in landen waar het wachten op wat-dan-ook veel normaler is.
.
Eergisteren zijn we weer naar het stadje geweest. We gaan dan met de watertaxi van Big Mamma, om 9 uur heen en om 16.30 uur terug. Hij vertrekt altijd stipt op tijd (of zelfs eerder), maar terug is een heel ander verhaal. De staf van Big Mamma komt dan vaak nog even mee en moet nog wat boodschappen halen. Hij komt dus om 16.30 uur mooi aan (of eerder) aan de kade in Nuku'alofa, maar dan…dan is het wachten. Wachten totdat alle boodschappen gedaan zijn. En je kunt daar niet op rekenen, want de ene keer zijn de boodschapjes eerder gevonden dan de andere keer. Dit is maar een voorbeeld, wij hebben wat afgewacht de afgelopen jaren.
.
Ik heb weleens ergens gelezen dat mensen, als je alle wachttijden bij elkaar optelt, een paar jaar van hun leven wachten. En dat was een Europees onderzoek. Kun je nagaan hoeveel jaren dat moet zijn in dit soort landen. Het wachten is niet erg hoor. Je hoeft eigenlijk nergens op een bepaalde tijd te zijn. Wij dragen al jaren geen horloge. Die moet ik trouwens weer wel opduikelen als we naar NL komen. Daar is dat toch een ander verhaal. Hier gebruik je het wachten om heerlijk even rond te kijken, wat te mijmeren, een dutje te doen, bij te kletsen of wat te mediteren. Moet je eens voorstellen dat je die luxe in NL zou hebben….net voor je werk, een half uurtje stressloos wachten…. Met de nadruk op 'stressloos'! Zou dat iedereen z'n dag in z'n geheel niet stresslozer maken? Oh nee, zo werkt dat in NL niet, want dan gaan wij dat halfuurtje weer opvullen. 'Zonde van de tijd' is het anders. Eigenlijk jammer, want een half uurtje niksen hoeft zeker geen 'zonde van de tijd' te zijn, het kan juist heel waardevol zijn.
.
Wij hebben voorlopig dus nog tijd genoeg om te wachten, want zoals het weer er nu uitziet wordt het pas zondag vertrekken. Op z'n vroegst. Wij vermaken ons dus met lezen, hangen, zwemmen, snorkelen, af en toe naar het stadje wat internetten en boodschappen doen en biertjes drinken met andere (wachtende) cruisers. Dat is dus geen 'zonde van de tijd', al hakt dat laatste er wel in. Zowel op je gezondheid als op je portemonnee. Neem je jezelf voor maar heel even naar de kant te gaan voor een biertje bij Big Mamma, dan komt er net weer een andere boot binnen, waar je gezellig even mee bijkletst. En dat zal de komende dagen nog wel zo blijven, want er komen elke dag nieuwe boten binnen vanuit Ha'apai en Vava'u. Och, zo erg is het niet hoor… inmiddels zijn dingen al snel 'geen zonde van de tijd' meer en biertjes drinken met anderen al helemaal niet. ;-)
-----
At 22-10-2012 21:44 (utc) our position was 21°07.54'S 175°09.68'W

Allemaal mango's

Vrijdag 19 oktober 2012 @ 05:20

Fruit is op sommige eilanden in overvloed aanwezig, terwijl op andere eilanden er niet eens een papaya te krijgen is. Hier in Nuku'alofa is er weer volop groente en fruit. En ook heel mooi, schitterend groene paprika's, brandweerrode tomaten en kanariegele bananen. Het zou in NL zeker niet misstaan. Ook zijn hier appels, sinaasappels, (betaalbare) watermeloenen, papaya's, enz. In Vava'u (Noordelijk Tonga) zagen we overal mango's hangen en op het moment dat we weggingen riepen de eilanden dat de mango's gratis af te halen waren, zoveel hadden ze er. Hier in het Zuiden heeft het veel te veel geregend en zijn alle mango-bloemen van de bomen geregend, er groeit hier dus geen mango. Maar gisteren was het toch mango-dag! Wij liepen door het stadje en verbaasde ons over de enorme file van auto's, die dubbeldik het haventerrein op ging en bij het bevoorradingsschip stopte. Geen idee wat er in hemelsnaam aan de hand was! Toen we op de boarding-officer stonden te wachten maakten we een praatje met iemand van de beveiliging. Waarom was deze file er? Wel, het schip wat aan de kade lag, kwam mango's afleveren van de andere eilanden! Families sturen elkaar geen kerstkaart, maar een enorme zak mango's!! Wij hebben ons rot gelachen, want toen viel het inderdaad pas op, de auto's waren vol gestouwd met zakken en mensen liepen met enorme balen te zeulen. Van de beveiligingsman kregen wij meteen ook een mango.
.
Gisteren zijn we gaan in- en uitklaren. Onze visa verloopt over een paar dagen, dus voor die tijd uitklaren en de juiste papieren halen voor tax free diesel. We hebben ons rot gelopen van links naar rechts en proberen voor de lunch het e.e.a. te regelen. De mensen zijn hier zo ontzettend vriendelijk, dat is echt niet te geloven! Met de customs-man nog een hele tijd gekletst, want die was verschillende keren in Rotterdam in de haven geweest. Het valt ons op dat, tijdens heel onze reis, wij verschillende mannen tijdens het inklaren tegenkomen, die ook in de Europoort hebben gewerkt. Heel bijzonder, maar het is natuurlijk ook een immense haven.
.
Daarna nog even het stadje in met Tom en Monique van de Tanga. Het is een erg leuk stadje en we gaan binnenkort lekker even winkels struinen, want die zijn er zat. Vandaag zijn we gaan diesel tanken en dat liep allemaal heel vlotjes. Er is gewoon een pomp aan de kade, dus ideaal en veel makkelijker dan in Vava'u, waar je diesel moet bestellen.
.
Verder hebben we de boot wat opgeruimd, Etienne heeft de onderkant schoongemaakt en ik heb weer van alles uitgezocht. Ik heb ook mijn zeillaarzen maar weer opgegraven. Het gaat koud worden tijdens de nachtjes naar NZ hebben we al gehoord. ;-)
-----
At 18-10-2012 21:44 (utc) our position was 21°07.54'S 175°09.68'W

Isla Luna

Woensdag 17 oktober 2012 @ 06:28

Gisteren dropten we ons anker bij een schitterend eilandje, wit zandstrand met een paar palmbomen, rifje eromheen en daaromheen een nog groter beschermend rif. Dit eilandje heeft op onze kaart geen naam. Heel bijzonder, want elke rots (zelfs onder water) heeft een naam. Dus, zoals men het vroeger deed, hebben wij de NL'se vlag gepland op het eiland en het eiland een naam gegeven, Isla Luna. Of eigenlijk zou dat in het Tonganees meer Motu Mohe moeten zijn. We zijn tot laat in de avond aan het discussiëren geweest of dat dit misschien de plek zou zijn, waar we een snackbar met kroketten zouden gaan stichten.
.
Maar, zoals tijdens zoveel ochtenden, zijn we vanochtend toch maar weer ankerop gegaan en hebben Isla Luna achter ons gelaten. We zouden daar, op dit moment, geen snackbar kunnen gaan beginnen al zouden we willen, we hebben niet eens aardappels voor de frietjes aan boord, laat staan de kroketten zelf. ;-)
.
Eind van de ochtend kwamen we bij Nuku'alofa, de hoofdstad van het zuiden van Tonga. Het is een grote plaats en tot onze verbazing lag er de Oosterdam, een van de cruiseschepen van de Holland Amerika Lijn. Geen idee dat deze lijn ook tot hier reikt.
.
We liggen voor anker bij Pangamotu, een klein eilandje waarop Big Mama een bar/restaurant en resortje heeft. Een hele gave tent, waarbij we hadden gehoopt weer te kunnen internetten. Helaas, Big Mama heeft de rekening van 1.000 Pa'anga (ongeveer 500 euro) voor het internet nog niet betaald en dus is er voorlopig geen internet. Ze hoopt hem vrijdag te kunnen betalen. Wij hebben dan maar meteen een extra biertje besteld en gaan vanavond (bij het zoveelste gebrek aan kroketten) waarschijnlijk fish&chips eten, helpen we haar zo hopelijk aan het betalen van deze rekening.
-----
At 17-10-2012 4:16 (utc) our position was 21°07.51'S 175°09.70'W

Zigzaggend

Maandag 15 oktober 2012 @ 07:52

De laatste dagen zijn we ons zeilgemiddelde qua tijd en afstand even goed aan het ophalen. We zijn aan het afzakken in de Ha'apai groep. De middelste groep van Tonga. We doen elke dag zo'n 30 mijl en het zijn lekkere zeiltochtjes. De afgelopen dagen waaide het elke keer stevig door, waardoor we heerlijke snelheden haalden. Het nadeel ervan was dat we niet konden snorkelen, dus ook maar besloten om gewoon verder te gaan.
.
De Ha'apai groep is schitterend! Bijna elk eiland, elk atol of rif is een 'picture postcard' plaatje. De lucht is super blauw, de zee heeft alle kleuren blauw en het strand heeft maar een kleur wit, hartstikke wit! Maar het moet hier wel rustig weer zijn. Er zijn maar weinig ankerplekjes goed beschut en voor het snorkelen op de riffen, wat volgens mij waanzinnig mooi moet zijn, moet het echt niet zo hard waaien als de laatste dagen. Jammer, maar toch genieten we wel.
.
De eilanden hebben heel veel riffen om hen heen, of als staarten achter hun hangen. Verder ga je van open atol naar atol, met de nodige coralheads, riffen en ondiepten die je moet vermijden. Het is soms een waar doolhof waar we ons in bevinden, ik sta dan op de punt te speuren naar de ondiepten en diepere plekken. Dat gaat wel heel goed, de zon helpt mee en het is erg goed te zien.
.
Gisteren hadden we ons anker laten vallen op een werkelijk waar paradijselijk plekje. Een klein eilandje, vol met palmbomen en daaromheen een wit zandstrand. We waren slalommend de riffen doorgegaan en lagen nu in een klein kommetje. Helaas waaide het nog best hard waardoor de golven gewoon over het rif sloegen, we lagen dus nog redelijk te schommelen.
.
Nu liggen we ook weer bij een heel mooi eiland. Meer een rots eiland, met palmbomen en andere begroeiing. We liggen ook weer in een kom, maar meer beschut. Al is de wind ook wel duidelijk afgenomen met de afgelopen dagen. We zijn dan ook meteen maar in het water gesprongen en gaan snorkelen. Schitterend! Alleen was het zicht niet zo heel best. Naar het strand toe zwemmend kom je ineens een koraalwand tegen die meters omhoog gaat, zomaar oprijzend vanuit het zand! Heel gaaf, dit is de rifrand om het eiland heen.
.
Morgen gaan we waarschijnlijk weer door, verder naar Nuku'lofa, de zuidelijke groep van Tonga. Uitchecken en diesel halen en dan bij 'Big Mama' wachten op een goed weatherwindow. Inmiddels ben ik er klaar voor, niet meer zo nerveus, wat zeker komt doordat we nu met weinig mensen spreken en de heerlijke zeiltochten van de afgelopen dagen met toch de nodige wind!
-----
At 15-10-2012 5:15 (utc) our position was 20°30.13'S 174°44.43'W

Grot, boodschappen en verder gaan

Donderdag 11 oktober 2012 @ 07:52

Het zijn rustige, maar toch ook wel rommelige dagen. Het rommelige komt denk ik omdat we nog even van alles willen doen en iedereen je gek vraagt wat je planning is. Een aantal dagen geleden zijn we teruggevaren naar Neiafu, het stadje. Onderweg zijn we gestopt bij twee grotten, Shallow's cave. Ik ben met de grote boot ervoor blijven dobberen en Etienne is naar binnen gegaan. Een van de twee was heel gaaf, je kon er diep in zwemmen en dan achterin het water uit waardoor je in een hele grote kamer kwam met schitterende stalagmieten en stalactieten. Je kon zelfs nog doorlopen naar een ruimte verder!
.
In Neiafu zagen we weer een aantal bekenden die vanaf Samoa en de bovenste eilanden van Tonga nu komen afzakken. Heel gezellig weer met de Inish bijvoorbeeld.
.
Tijdens Vava'u regatta week waren er ook presentaties van de verschillende delen van Nieuw-Zeeland. De mensen van Opua ontbraken en die zijn deze week in Vava'u. Het was een hele interessante presentatie over hoe het gaat met customs, waar je moet gaan liggen, wat ze in beslag kunnen gaan nemen en over het verblijf in NZ. Nieuw-Zeeland is een streng land, zeker met het invoeren van 'onbekende' species. Je boot moet dan ook heel erg schoon zijn, je mag geen planten of ander spul invoeren wat kan gaan ontkiemen. Verder is het invoeren van vlees en bijvoorbeeld zuivelproducten ook niet toegestaan. En nu hoorden we dat blikken zonder label ook een probleem kunnen zijn. Wij halen van de blikken altijd de labels af ivm kakkerlakken. Het is niet te hopen dat ze al onze blikken in beslag gaan nemen. Voordeel was dan weer wel dat we weinig boodschappen hebben gedaan, we gaan maar over op blikvoer. Dat hebben we nog genoeg, want elke keer als ik vers kan kopen, dan kom ik bijna niet aan een blik.
.
Wilden we nog even de laatste dingen op de computer doen, crasht hij!! Zo balen, gelukkig hadden we alles wat moest al gedaan en later kon hij ook gelukkig weer gereanimeerd worden. We hebben ook uitgeklaard uit Neiafu en na een laatste gezellig avondje op de kant met de Victory zijn we vanochtend naar een ander baaitje gevaren. Iedereen gaat de komende tijd afzakken dus we gaan ze allemaal zuidelijker wel weer ergens zien. Etienne is vanochtend hard aan het werk geweest om de romp schoon te maken. Dit zal later nog wel een keertje moeten gebeuren, maar het helpt ons nu ook al in de snelheid.
.
Morgen zaken we naar het zuidelijkste eilandje van de Vava'u groep, vanwaar we overmorgen vertrekken naar Ha'apai, de middelste groep van Tonga. We kunnen dat dan in een dagje zeilen halen. We zaken daarna rustig af om mid volgende week op de zuidelijkste eilanden aan te komen. Daar gaan we diesel tanken en een goed weatherwindow (goed weergat) afwachten om naar Nieuw-Zeeland te gaan. Voor nu is het dus nog even rustig aan en genieten. Maar de tijd vliegt voor ons nu helemaal ineens. Over een maandje hopen we het zeilen naar Nieuw-Zeeland al achter de rug te hebben en nog een maandje later komen we naar NL! De eerste afspraken staan al in mijn 'agenda' en we hebben er heel veel zin in.
-----
At 10-10-2012 22:45 (utc) our position was 18°42.04'S 174°01.95'W

Snorkelparadijs

Zaterdag 06 oktober 2012 @ 23:40

We hebben inmiddels al op veel plekkies gesnorkeld, maar zoals het hier bij de 'Coral Garden' was, zo zou je willen dat het overal was. Schitterend!! We zijn op twee plekjes geweest die op Egypte gaan lijken. Overal koraal, veel verschillend koraal en veel verschillende sponzen in verschillende kleuren. En dan niet, zoals op de meeste stekken, her en der wat blokjes. Nee, aan eengesloten. Het was alsof je over schitterend gedecoreerde bloemstukken zweefde. De vele visjes (zelfs weer een paar nieuwe soorten gezien) zweven dan weer tussen jou en het koraal. Het was even spannend om in het water te komen, omdat het aan het buitenrif is en je door de branding heen moet, maar zodra je in het water ligt is alles goed. Gisteren zijn Etienne en Jan Bart (Victory) naar Mariners'Cave gegaan, ook een heel bijzonder stekje, terwijl Moniek en ik weer in de Coral Garden bleven.
.
Het weer is hier de afgelopen dagen gelukkig ook wat beter geweest. Geregeld zon en alleen 's nachts wat spatjes regen. Gisterenavond hadden we een Tonga feest op Lape, het eiland hiernaast. De bewoners willen geld inzamelen voor een drijvende steiger. We kregen heel lekker typisch Tonganees eten uit een mooi gedecoreerd bananenblad. Erg leuk en gezellig met alle cruisers.
.
Verder gaat de tijd dringen. Op zich niet heel erg, maar wij hebben een visa voor Tonga tot de 20e oktober. Je kunt verlenging aanvragen, maar dat kost best weer wat en als echte NL'ers willen wij dat natuurlijk proberen te vermijden. Aan de andere kant is iedereen elkaar gek aan het maken. Het laatste stukje van Tonga naar Nieuw-Zeeland kan een pittig vaartochtje worden, maar ook gewoon een prima tochtje. Dus de weerfiles, weerweetjes en goedbedoelde adviezen vliegen je om je oren, waardoor (ik in ieder geval) toch wel wat nerveus wordt. De locale weerguru geeft elke ochtend op het VHF-netje het weer voor de komende periode en sprak nu over een MGO, waarin de wind op kan gaan bouwen naar cyclonen, mits de rest van de omstandigheden goed zijn en dat zijn ze gelukkig niet. Ik denk dat ik vanaf vandaag maar even geen andere weerpraatjes beluister dan alleen onze, geschreven, weerfiles.
-----
At 7-10-2012 0:30 (utc) our position was 18°43.33'S 174°05.94'W

Beetje zon

Donderdag 04 oktober 2012 @ 03:44

Je zou niet zeggen dat het hier zomer moet gaan worden. De afgelopen dagen kwam de regen nog steeds met bakken uit de hemel.
.
Gisteren zijn we met Victory nog wel even gaan snorkelen in de pas door het buitenrif. Schitterend!! Helaas was de zon nog steeds verborgen achter het gigantisch dikke wolkenpak, anders was het nog mooier geweest! Hier zag je ook een doornenkroon, jammer want die eten het koraal kaal. Verder weer ander koraal gezien dan op de andere eilanden. Daarna duurde het even weer ik weer op temperatuur was, voor ons is het best fris hier nu. Het is maar wat je gewend bent he?!
.
Gisteren zijn we ook naar Fetoko eiland gevaren. Het eiland van Ben en Lisa, de organisatoren van de Vava'u regatta week. Zij zijn hier een restaurant en accommodatie aan het bouwen en zouden een feestje geven. Dat ging helaas niet door.
.
En wat doe je verder op van die regenachtige dagen? Een beetje kokkerellen bijvoorbeeld, zo heb ik heerlijke Chinese tomatensoep en lekkere hummus gemaakt.
.
En vandaag zijn we, in de zon (!), naar een ander ankerplekje gevaren. Inmiddels is de zon er nog steeds en gaan we maar snel snorkelen, voordat de zon het weer af laat weten.
-----
At 4-10-2012 0:30 (utc) our position was 18°43.33'S 174°05.94'W

Nummer 30

Maandag 01 oktober 2012 @ 23:59

Inmiddels is het wat daagjes verder en zijn we inderdaad naar een ander plekje gevaren. Het weer is hier een beetje zoals de Nederlandse herfst, maar dan met een temperatuur van 25 graden. Het is voor ons dus koud hier, met name 's avonds als de temperatuur nog verder zakt en het nog steeds aardig waait.
.
Eergisteren was het een heftig nachtje. Ik vermoed dat er weer een trog over ons heen kwam, met het enige verschil dat we nu voor anker lagen. En dan is het helemaal niet lekker! Want….houdt het anker het? De wind draaide 180 graden, waardoor een aantal boten inderdaad gingen krabben (anker hield het dus niet) of in te ondiep water kwamen. Het was om 4 uur 's nachts dan ook even chaotisch. Wij hadden eigenlijk nergens last van, nog genoeg diepte onder de kiel en ons anker lag als een huis. Maar als je dan om je heen zowat iedereen ankerop ziet gaan en allerlei lichtjes je om je oren zwaaien in de gietende regen, wordt je toch ook wel licht onrustig. Alles is gelukkig goed gegaan, maar het weer is er niet beter op geworden.
.
Zondag zijn we dan maar blijven liggen, het anker zat goed vast en ze verwachten dat er wel weer een windshiftje kwam, maar dan lagen wij nog prima. Wat gekeuteld aan boord dus en 's avonds Happy Hour bij Victory aan boord. Het was het laatste avondje samen met de Cornelia die verder gaan naar Australie. Dat was weer niet leuk en ik had er gisteren niet echt een blij dagje door, dat afscheid nemen van mensen die je in zo'n korte tijd erg dierbaar worden is gewoon K!!
.
Gisteren zijn we daarom ook maar ankerop gegaan, even wat afleiding. We zijn naar ankerplek nummer 30 gevaren bij Kenutu eiland. Het was een leuk tochtje. Tussen het koraal door slalommend en om de coralheads heen, werkte het weer gelukkig wel even goed mee, zodat we de kleurverschillen mooi konden zien. Gisterenavond hebben we een kampvuur op het eiland gehouden met de 6 boten die hier liggen. Erg gezellig.
.
Hier bij nummer 30 moet het waanzinnig snorkelen zijn en het is leuk om het eiland rond te lopen naar de andere kant waar de oceaan op het eiland beukt. Ik hoop dat vanmiddag de zon er nog even doorbreekt zodat het er iets aantrekkelijker uitziet om te gaan zwemmen. En anders? Anders is het weer een dagje aan boord, gaan we ons maar eens verdiepen in het traject na Nieuw-Zeeland ofzo.
-----
At 1-10-2012 21:33 (utc) our position was 18°41.91'S 173°55.71'W

Wedstrijdje

Zaterdag 29 september 2012 @ 08:36

Na een hilarische drag-queen show, een in-het-water-gevallen 'swap&trade-meeting' en een informatieve sessie over Nieuw-Zeeland, was het gisteren alweer de laatste dag van de Vava'u Regatta week. En hoe sluit je die passend af? Inderdaad met een regatta en een 'full moon' party!
.
Dus gisterenochtend zaten wij om 9.00 uur al bij de 'Skippersmeeting'. De ralley was van Neiafu naar Ano Beach, waar 's avonds de Full Moon party was. Een tochtje van zo'n 11 mijl. Het was schitterend weer, met iets te weinig wind, maar tussen de eilanden 'tunnelde' het soms aardig. Er waren drie categorieen; onder de 40 foot (waar wij dus in zaten), boven de 40 foot en de catamarans. We gingen precies op tijd over de startlijn, maar dan wel de start van de categorie na ons. Dat verliep dus niet zo soepeltjes. Hierna de baai uit, de bocht om. Erg weinig wind. De grote jongens 'stoven' ons voorbij. Hmm, dat schoot niet op. Toen verschillende spinnakers tevoorschijn kwamen, hebben wij de onze ook maar gehesen. En dat ging super, we haalden verschillende boten in. Het volgende stuk was erg scherp, dus de gennaker kon in de zak. We zijn erg ver doorgevaren in dit rak zodat we in het volgende rak meteen tussen de twee eilanden doorkonden. En dat lukte! Ook kunnen wij wat scherper varen dan anderen boten, waardoor we in dit rak meteen een stuk of vier boten achter ons lieten! Waaronder een catamaran en een paar uit de andere klasse! Dit was ons eerste rally'tje en ik moet zeggen dat ik het toch wel erg leuk vond! We haalden, zoals verwacht, geen prijs. Het was wel een erg leuk dagje, wat ook aardig vermoeiend was en tijd voor lunchen, nee, dat hadden we niet!
.
Eenmaal bij Ano Beach liep het al tegen het einde van de middag en konden we nog even zwemen (afkoelen van het dagje in de zon), boterham eten en toen snel naar de prijsuitreiking. Erg leuk want iedereen kreeg een prijsje!
.
Daarna was het snel omkleden, anti-muggenspul opspuiten en weer naar het strand, voor de 'Full Moon-party'. Hij was nog net niet vol, maar stond wel te stralen aan de heldere lucht. Het was een gave party, met goede muziek en veel gezelligheid. Het leuke is dat je inmiddels al de cruisers kent die hier zijn en dan met een hoop locals erbij was het een aardige groep. Ik had me nog laten strikken voor een 'optreden'. Aangekleed met slierten van licht (breeklichten) en lichtjes op je vingers was het de bedoeling om zoveel mogelijk mensen op de dansvloer te krijgen. Dat lukte erg goed en het werd een dansende menigte. Na veel biertjes en dansuurtjes gingen we moe weer terug naar de boot.
.
En tot mijn verbazing hebben wij vandaag niet echt een brak dagje. Vanochtend gezellig koffie gedaan bij Victory met ook Cornelia en Aquamante. Morgen gaan we weer eens een ander baaitje bekijken.
-----
At 29-9-2012 1:34 (utc) our position was 18°42.27'S 173°59.32'W

Motortje, circus, vlooien en vissen

Dinsdag 25 september 2012 @ 19:06

En weer overleed onze buitenboordmotor. Hij maakte nu een geluid wat echt niet hoort bij een motortje. Etienne heeft hem weer gereanimeerd, we hopen dat hij het verder redt tot aan Nieuw-Zeeland. Voor nu hebben we weer even het motortje van Cornelia kunnen lenen. Heel fijn!

Tijdens deze regattaweek zijn er verschillende onderdelen, waaronder ook informatie over Nieuw-Zeeland. Dat is erg handig. Gisteren was er ook een presentatie over walvissen, super interessant! Hierna zijn we naar het Baby Grand Theater gegaan. Enorm lachen! Billy, een knul uit Engeland, is echt een topperformer. Hij heeft ook de ‘leiding’ bij de active events deze week, zoals de pubcrawl, de sportdag enz. En hij runt het Baby Grand Theater. Hilarisch! Er waren maar max 12 zitplaatsen en er konden er nog twee extra tussen geperst worden, maar dat was echt het uiterste. Hij had wat problemen met het geluid, dat deed het helemaal niet, dus was het nog meer improviseren voor hem. Gelukkig hadden wij, als audience, al een biertje op, kenden elkaar allemaal en de stemming zat er goed in, waardoor wij de alarmgeluiden, tromgeroffel en andere spannende muziekjes konden doen tijdens het vlooientheater. Het was erg grappig!

Hierna vertrokken we naar een afscheidsfeest. Op Tonga zitten verschillende studentes vanuit verschillende landen over de hele wereld. Twee studentes biologie vertrokken vandaag terug naar huis (Brazilië) en hadden een groepje uitgenodigd om te komen eten. Het was echt zalig!! Tonijn, dorade,gebakken banaan en zelfs ijs!! Een van de studentes was hier om haar master af te ronden. Zij onderzoekt de vissen die ciguatera hebben (de ziekte waardoor wij de vissen niet kunnen eten) en welke effecten deze ziekte op de vissen hebben. En het bijzondere is, alle speculaties ten spijt, men weet dus nog steeds niet waar ciguatera vandaan komt! Ik dacht dat het een ziekte van de algen in het koraal was. De koraaletende vissen eten deze algen en krijgen het gif in zich. Deze vissen worden weer gegeten door grotere vissen, bijvoorbeeld de barracuda enz. Als wij deze vissen eten, kunnen we erg ziek worden, tot de dood aan toe. Maar er zijn plekken waar ciguatera wel is aan de ene kant van het koraal en niet aan de andere kant. Het grote vraagstuk blijft bestaan dus.

Vandaag is het ‘kids-dag’ in de Regatta week, de mannen (Cornelia, Victory, Aquamante, La Luna) zijn daarom maar gaan duiken op een wrak hier in de baai. Vanavond is er een ‘drag queen show’, dus het wordt waarschijnlijk weer geen avondje rustig thuis. ;-)

Sportdag

Maandag 24 september 2012 @ 13:36

En ja hoor, het was gisteren inderdaad een hilarisch dagje. Met zo’n 35 andere cruisers was het een ouderwetse sportdag, of zoals ze het hier noemen ‘Tropical Tease Tridecagonathlon’, 13 verschillende spelletjes. Begon om 11 uur ’s ochtends met gigantische muziek, even inkomen dus.

Ik had de NL’se vlag meegenomen, voor ons ‘Dutch-team’, maar helaas. We moesten ons opstellen op grootte en kregen allemaal een nummer, dat werden de teams. Op zich ook wel weer erg leuk, want zo leer je de andere cruisers kennen. Etienne zat in team 4, ‘the Crazy Crogs’. Ik was deelnemer in team 6, de ‘Oh no, garbonzos’! De namen zeggen al genoeg. Het was gewoon leuk, eier-races, zaklopen en ik weet niet wat nog meer. Het ging niet om het winnen, maar om de originaliteit en lol. Dat hebben we gehad. Etienne was een super ‘eiervanger’ en ik heb gewonnen met het Limbodansen! Je gelooft het niet! Hilarisch!

Het laatste wedstrijdje was ‘check my piehole’, oftwel ‘wie kan de meeste taarten eten’. Dit geloven jullie ook vast niet, maar Etienne deed mee! Lachen! Het was een prima, maar zoete taart. Etienne had het na twee taartjes al gezien en ging er maar mee gooien. Het werd een dikke puinhoop! Waarbij iedereen natuurlijk onder de taart kwam te zitten….afkoelen en schoonmaken onder de tuinslang was een welkome verfrissing.

Erna gezellig met een groep nog wat gegeten en toen was de dag klaar. Het was een vermoeiend dagje.

Feestweek

Zaterdag 22 september 2012 @ 20:21

Soms heb je een aantal dagen waarin je voor je gevoel echt enorm veel ondernomen hebt. Dat gevoel heb ik dus vandaag, terwijl ik me redelijk brak voel. Hoe komt dat? Tja, zal ik het maar opbiechten? We hebben gisteren (natuurlijk ;-)) meegedaan aan een ‘pubcrawl’, oftewel kroegentocht.

Donderdag eind van de dag kwamen we aan in Neiafu, Tonga. Het was een waar labyrint waar we doorheen voeren, de ‘port of refuge’ in. Het heeft wat weg van Noorwegen, maar de bergen zijn hier niet zo hoog. We waren te laat voor het inklaren, dan maar meteen een mooring opgepikt. De Victory ligt hier ook, dus gezellig met hun en de Cornelia bijgekletst onder het genot van een wijntje en biertje.

Vrijdagochtend meteen gaan inklaren. Je moet hiervoor aan de kade gaan liggen en dan komen de officials omstebeurt aan boord. De dag ervoor was een ware wachtrij, dus wij waren rond 7 uur al naar de kade gegaan. De officials zijn allemaal erg vriendelijk en grappig. We zaten te wachten op de laatste, de health-officer, tot er een man aan boord stapte. Ons vriendelijk hallo zei en aangaf dat hij wel trek had in een bakkie koffie. Ik koffie gezet en we knoopten een praatje aan. In de veronderstelling dat het de health-officer was, waren wij erg verbaasd toen hij een zakje met kettingen tevoorschijn haalde en ons wat probeerde te verkopen! Na een half uur, zonder dat we wat gekocht hadden, maakte hij aanstalten om te vertrekken. Toen ik vroeg of er nog een formulier ingevuld moest worden, gaf hij een vaag antwoord ‘misschien wel, misschien niet’. Hierna vertrok hij, na uitgebreid handengeschut en realiseerden wij ons, dat het niet de health-officer was. Hilarisch!! Hoe vaak zou deze man dit stuntje al overhoop hebben gehaald?

Samen met de Cornelia hebben we de rest van de dag het stadje verkend. Ze hebben hier weer een grote groente- en fruitmarkt, met betaalbare prijzen. Geweldig!! Neiafu is niet heel groot, maar ze hebben best wat winkeltjes en zeker zoveel barretjes. We bezochten natuurlijk ook uitgebreid de hengelsportzaak en zijn weer in het bezit van verschillende gekleurde plastic inktvisjes, die er hopelijk wat appetijtelijker uitzien voor de tonijn en mahi mahi dan onze gele inktvis, waar we maar niets mee vangen.

En we vallen hier met onze neus in de boter! Er is hier vanaf gisteren een gigantische feestweek, met heel veel onderdelen voor de ‘yachties’. Gisteren de opening met roeiraces. Vanessa (Cornelia) heeft met een cruisers-team meegedaan en ze werden tweede! Super dus! Daarna lekker wat gedronken en gegeten met z’n allen. Waarna we snel terug naar boord zijn gegaan om even te ontspannen voor het avondonderdeel, de ‘pubcrawl’. Iedereen verkleed (wij ook voorzichtig) achter een jeep met aanhanger waarop giga boxen stonden en laserlicht, van café naar café. Het was echt waanzinnig leuk en gezellig! Veel andere yachties weer ontmoet, waarvan sommigen hele kostuums aan boord hebben. En dan is het dagje erna altijd even rustig bijkomen.

Dus lekker internetten en wat opruimen. Morgen storten we ons in een ander onderdeel van de feestweek, ‘Tropical Tease Tridecagon-athlon’. Oftewel een soort ouderwetse sportdag, met zaklopen, taart eten en ei-races. Met een NL’s team, bestaat uit de Victory, Cornelia en wij, gaat dat vast een dagje vreselijke lol worden…

Kwijt

Donderdag 20 september 2012 @ 05:49

Een andere reden wat Tonga zo bijzonder maakt is de datumgrens. De datumgrens ligt aan de andere kant van de aarde op dezelfde lijn als Greenwich Mean Time. Hierop is het precies 12 uur verschil met GMT en ook een hele dag anders. Maar deze lijn zou verschillende landen doorklieven en dat is natuurlijk niet handig. Dus is de datumgrenslijn wat hobbelig en loopt om landen heen. De lijn maakt ook een bocht om Tonga heen. Dit houdt in dat we vandaag ineens een dag kwijt zijn! Was het vanochtend nog gewoon woensdag de 19e, vanmiddag (we varen nu in de wateren van Tonga) was het ineens donderdag de 20e. Ik vind al dat de tijd snel gaat, maar met van die dagen die verdwijnen gaat het natuurlijk helemaal snel! Ook wordt dit wennen met jullie verjaardagen. Liep ik eerst overal achteraan, nu ben ik een dag te vroeg. Toch grappig, was het eerst bij jullie al avond, begonnen wij die dag pas. Nu beginnen jullie de dag pas als hij bij ons al voorbij is. Snap je het nog?
.
Omdat Tonga geen tijdsverschil wilde met de omliggende eilanden hebben zij een hele bijzondere constructie bedacht. Het zou dus, gezien de datumgrens, UTC +12 moeten zijn. Maar dan zou Tonga qua tijd niet gelijk lopen met bijvoorbeeld Samoa, dus heeft Tonga UTC +13. Waarmee ze een gaaf moto hebben bedacht; "Where time begins!"
.
Samoa is een eilandengroep die ten noordoosten van Tonga liggen. In 1892 hebben Amerikaanse handelaren Samoa overgehaald om dezelfde datum aan te houden als Amerika. Dus hadden Tonga en Samoa wel dezelfde tijd, maar er zat een dag verschil tussen. Dit is dit jaar veranderd, Samoa heeft de datumgrens om zich heen getrokken, dusdanig dat zij nu dezelfde datum hebben als Tonga. Het is wat met die datumgrens. Zou helemaal bizar zijn als we jarig waren geweest op 19 september….
.
Nog een paar uurtjes en dan kunnen we een mooring oppikken bij Neiafu, de hoofdstad van de Noordelijke Tonga groep, Vava'u. We varen nu om Vava'u eiland heen. Het is als een soort doolhof waar we doorheen moeten, naar Neiafu. Groot voordeel, je ligt daar dus wel lekker helemaal beschut! Het eiland is maar 186 meter op z'n hoogst, verder is het plat, vulkanisch en erg groen. Varende langs de kust zien we geïsoleerde strandjes en veel grotten in de rotswand. Op dit moment vergezellen twee 'Tropic Birds' ons. Schitterende witte vogels met lange sierlijke staarten. We hebben al een paar keer walvissen gezien de afgelopen dagen, in deze tijd van het jaar komen ze hier heen met hun jongen, we zitten op de uitkijk dus.
-----
At 20-9-2012 3:39 (utc) our position was 18°39.80'S 173°58.96'W

Hoge bergen en diepe dalen

Woensdag 19 september 2012 @ 05:43

Het is om verschillende redenen bijzonder om naar Tonga te gaan. Een van die redenen is geologisch gezien. Voordat we bij de eilanden zijn, varen we namelijk een heel bijzonder landschap over. De 170 eilanden van Tonga zijn vulkanisch en bevinden zich op het 'Indo-Australian plateau'. Het 'Pacific Ocean plateau' is hier onder gegleden, waardoor de 'Tonga Trench' is ontstaan.
.
De zogenoemde 'Tonga Trench', is een gigantische onderwater bergkam, van zo'n 2000 km lang en loopt van Tonga tot Nieuw-Zeeland. Deze onderwater-vallei is het diepste van heel de wereld! Waar wij nu zojuist overheen varen, gaat het van meer dan 9 km naar 222 meter diep. Dit 'ondiepe' stukje heeft zelfs een naam 'Capricorn Seamount' en je kunt het wel wat merken aan de zee. Er loopt ineens een andere deining en stroom. Op zich niet raar natuurlijk als het van zo diep, naar zo ondiep gaat. Maar het aller-diepste dal in deze kam is meer dan 10 km diep en daarmee ook het aller diepste stukje ter wereld! De hoogste onderwater berg op de Tonga Trench is 9 meter. Moet je je voorstellen hoe dit onderwaterlandschap eruit ziet! Toen we op de Galapagos waren, schreef ik al eens over hoge eilanden en dat de eilanden hier meer onderwater zitten, dan boven water. Nou, hier is dat nog extremer, want zou je de Mount Everest op dit aller-diepste stukje zetten, dan zou er nog meer dan 2 km water boven de berg zijn. Bizar he?!
.
Maar doordat Tonga op de rand van een plateau zit, is het meteen ook een heel actief stukje aarde. Er zijn nog steeds werkzame vulkanen (het eilandje Lateiki komt door vulkaanuitbarsting en gaat weer door erosie!) maar ook de aardplaten verschuiven, waardoor het erg aardbeving gevoelig is. En dat verschuiven van de aardplaten speelt zich af op grote diepte, maar Tonga verplaatst zich wel mee en schuift jaarlijks 20 mm naar het zuidoosten. Zou Niue dan mee verhuizen? Of wordt dat op een bepaald moment het buitenrif van Tonga? Bijzonder toch?!! Voor ons geeft dit weer genoeg stof tot praten, verzinnen en speculeren.
.
Verder gebeurt er namelijk weinig. Er is veel minder wind dat de gribfiles opgaven, waardoor we sinds vannacht maar aan het motoren zijn. Gisteren konden we nog wel wat zeilen. Doordat er heel weinig wind staat is de zee ook rustig en is het dus, buiten de herrie en de warmte van de motor, wel een heel comfortabel tochtje. Tot nu toe dan…
-----
At 19-9-2012 3:29 (utc) our position was 18°46.41'S 172°13.09'W