Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

| Home |

Op de plaats rust in Marathon

Woensdag 27 januari 2016 @ 12:46

Misschien hadden jullie het al gezien aan onze positie op de kaart, maar we zijn nog steeds in Marathon. Het weer was gewoon niet lekker. En nog steeds niet, al lijkt het, ga ik heel voorzichtig zeggen, dat het weer iets rustiger wordt. We kijken nu hoopvol naar zaterdag... Wordt dan wel weer heeeeel rustig, maar ok.


Marathon is compleet anders dan Key West. Florida Keys zijn een strook van kleine eilanden waarvan de grotere aan elkaar verbonden zijn door een rijksweg, US1. Dit is ontstaan toen tig jaren geleden er een spoor over alle eilanden kwam en dus ook bruggen de eilanden verbonden. Hierdoor is het er gewoon druk en is er ook wel alles te krijgen.

In Marathon liggen we lekker beschut in een inham. Er liggen hier 250 moorings, waarvoor een wachtlijst is van een aantal weken! Geen probleem, je kunt rechts en links van het mooringveld ook ankeren en we hadden geluk, we konden nog een plekkie vinden. Het is hier namelijk erg druk! We schatten zeker naast al de moorings nog minimaal 100 boten voor anker hier, dus dan weet je het wel. Het zijn veelal langliggers, of mensen die nooit meer wegkomen en enkele die op doorreis zijn. Er willen er aardig wat naar de Bahamas en die liggen hier dus al even.

Je kunt op een paar plekken aan de kant met je dinghy. Een favoriete plek is City Marina. Een prachtig drijvend dok hebben die, groot ook, voor al de dinghies! Je betaalt hier alleen wel 23 dollar voor per dag! Ok, je mag dan ook douchen en je kunt de wasmachines gebruiken (een extra 3 dollar per was of droogbeurt), maar toch...


Er is hier ook elke ochtend een marifoonnetje waarop je vragen kunt stellen en een verkoop en koop stuk. Op zich wel grappig en zo hebben we vanochtend weer wat films kunnen ruilen. Er is verder een goede watersportzaak, een hardwarezaak en een paar grote supermarkten. Af en toe lopen we naar de supermarkt, dan halen we wat lekkers en hebben we meteen een aardig loopje voor de dag, want dichtbij is het allemaal niet. Er is verder weinig. Key West was super toeristisch met leuke koffietentjes enzo, hier niets van dat.

Eergisteren zijn we gezellig bij Bryce en Jane gaan eten en borrelen. We hadden hen zo’n 1,5 maand eerder al ontmoet bij Pensacola. Het was weer super gezellig, maar heel laat en ’s ochtends waren we redelijk brak. Verder is er een potluck, muziekavond, een groepje dat naar de Bahamas wil en af en toe samen naar het weer kijkt en nog meer van dat soort dingen. We vermaken ons dus wel, maar we hopen toch dat we zaterdag verder kunnen...

Wisselvallig klote weer!

Donderdag 21 januari 2016 @ 00:46

En dan is er na een dag met regen weer een prachtige heldere dag, weinig wind en een stralende zon, waardoor je weer in je korte broek en t-shirt naar de kant gaat en daar staat te puffen van de hitte! Ongelooflijk, maar we hebben er meteen gebruik van gemaakt en verder Key West rondgestruind en aan het einde van de dag naar Mallory Square. En dat was inderdaad een goede beslissing. Dit is een plein wat in de avond tot leven komt, met kraampjes waar je prachtige crea-dingen kunt kopen en de heerlijkste etensgeuren drijven rond. Maar ook is er een hoop vertier! Er lag deze dag ook een groot cruiseschip van de Holland Amerika lijn en het is leuk te zien als ze vertrekken. Verder hebben we gekeken bij een man jonglerend met brandende fakkels lopend op een touw, jongens jonglerend met zwaarden hoog op een eenwieler en een varkentje dat door hoepels 'sprong'. Echt lachen!
.
De dag erna was het weer (letterlijk en figuurlijk) 180 graden gedraaid en was het nat, koud en het stormde. De wind kwam nu ook uit de 'verkeerde' hoek waardoor er giga golven op onze ankerplaats kwamen lopen. Een dag dus waarop we weinig hebben gedaan. Buiten dan het in de gaten houden van een klein blauw zeilbootje wat voor ons lag. Het is aanzienlijk druk op de ankerplek, maar hoofdzakelijk met bootjes die er zonder eigenaar gewoon liggen. En deze kunnen erg gevaarlijk worden. Zo ook deze blauwe voor ons. Hij lag er pas een paar dagen en kwam bij elke windvlaag dichterbij, totdat hij ons, tijdens de stormdag goed raakte. Stootwillen ertussen en wachten tot de stroom weer draaide en we weer uit elkaar gingen.
.
's Middags klaarde het qua regen op en ging de zon weer schijnen, maar de wind bleef. Er kwam nu ook van alles voorbij drijven waardoor we erg vermoeden dat er verder toch echt wel een boot gezonken moet zijn. Er kwam een enorme plaat hout, kuipvlonder, gasfles, kussens, trommel, enz voorbij. Een andere boot naast ons,waar een 'zwerver' op woont, stond al te gillen naar weer een andere boot dat die alles eruit moest vissen. ;)
.
De dag erna, maandag, was het weer beter. De wind was weer gedraaid, dus we lagen weer beschut. Die dag weer op weg naar de supermarkt, want we hadden besloten om hier in te slaan voor de Bahamas. 's Middags waren we weer op tijd terug voor de kentering, want we wisten niet wat we gingen doen met onze blauwe zeil-buur-boot. En ja hoor, dit was maar goed, want daar kwam hij weer. We zijn maar ankerop gegaan en een stukje verder gaan liggen. Als er geen eigenaar is, heeft klagen vaak ook geen zin...
.
Dinsdag zijn we ankerop gegaan. Het weer blijft vreselijk wisselvallig en onstuimig. Locals klaagden al dat het veel langer koud blijft dan normaal. "Zeker de afgelopen twee weken was het veel winderiger en kouder dan normaal!" Hebben wij weer, dachten we toen, we hebben de juiste twee weken. ;) Maar hoe dan ook, we zullen toch een keertje verder moeten. Het is prima hier, maar met die wisselende winden lig je hier nou ook niet het allerbeste. Heel de Keys zijn wel zo. Er zijn maar een paar plekken die je beschutting geven voor alle windrichtingen en daar zijn wij dan vaak ook nog te diep voor.
.
Dus het plan was naar Marathon (een stukje noordelijk in de Florida Keys), waarschijnlijk daar een paar dagen ankeren en dan oversteken naar Bimini in de Bahamas. Nou, de wind was uiteindelijk vreselijk te scherp en dan ook veel te hard. Met andere woorden, tegen 28 knopen in, is geen doen. Dus dropten we ons anker aan de Atlantische kant bij de volgende noordelijkere Key, waardoor we rustig onze koffie konden drinken. Zowieso lagen we daar rustiger dan op onze eerste ankerplek. Niet qua geluid want het was dichtbij een luchtbasis en de straaljagers vlogen af en aan! Wel een gaaf gezicht om ze heel kort na elkaar te zien landen!
.
Vanochtend weer ankerop. Het werd motorzeilen want de wind was nog steeds te scherp en ook redelijk hard. Maar toch al met al een prima dag!! Heerlijk zonnetje en Etienne is zelfs het water in geweest! Haha. Nee, niet haha, niet gepland, niet leuk en zeker niet warm! Er drijft hier enorm veel zeegras en dat ging nu even niet goed in onze inlaat, dus moest hij het vanuit het water eruit pulken. Brrrr! Inmiddels liggen we bij Marathon, heerlijk rustig. Zometeen een gribfiletje binnen halen en zien wat het weer gaat doen. Wordt het nog even wat langer op de Keys? Of gaan we oversteken naar de Bahamas?
-----
At 20-1-2016 23:02 (utc) our position was 24°41.78'N 081°07.15'W

Speciale dag tussendoor

Vrijdag 15 januari 2016 @ 16:39

Het is de afgelopen dagen iets rustiger qua wind, maar helaas miezert het nog wel af en toe. Woensdagmiddag lag de dinghy van onze buurman op z’n kop in het water. Deze man is alleen dus riep om hulp. Etienne ging natuurlijk even helpen en daar maakte hij kennis met onze andere buren uit Denemarken. Een gezellig stel, dus Etienne had ze meteen maar uitgenodigd om wat te komen drinken. Dat werd super gezellig met Signe en Henrik van de Capibara.

Gisteren was een bijzondere dag! Rick en Anneke (Etienne z’n oom en tante uit Canada) deden Key West aan tijdens hun cruise! We hadden natuurlijk met ze afgesproken en hebben gezellig samen de dag doorgebracht. Heerlijk gekletst en wat rondgekeken. Super leuk om ze weer te zien!


Vannacht is het begonnen met regenen en dat doet het eigenlijk heel de dag af en aan. Ook is de wind er weer en waait het goed hard. We zijn toch maar even naar de kant gegaan, dat aan boord hangen maakt je soms zo rusteloos. Dus zeiljassen aan en de wind en regen trotseren.

Key West II

Woensdag 13 januari 2016 @ 11:37

Als je op de kaart kijkt is dit kleine eiland goed vol gebouwd, maar we zagen gisteren een foto van 100 jaar geleden en toen was het niet zo vol, maar wel al heel vol! Als je weg loopt van de drukke straat en centrum, dan kom je in gezellige straatjes, met prachtige huizen! Hout, gekleurd, met veranda, balustrade, (tropische) bomen eromheen en een schommelstoel ervoor. Er zitten heel veel bed&breakfast en hotelletjes, waaruit je al kunt zien dat het toeristisch is. Hier en daar zit dan ook weer een leuk boetiekje of koffietentje. Wij hebben ook weer een schattig tentje gevonden met internet.


Wij liggen voor anker en leggen onze dinghy in een marina bij heel veel andere dinghies. Het havenfront is hier ook weer vol met restaurantjes en daarvoor liggen visboten of prachtige ‘mini-tallships’, waarmee je een sunset-cruise kunt gaan doen.

Afgelopen week was een bijzondere week hier want 8 monniken bezochten Key West. Zij komen van de Drepung Gomang Monastry en zijn studenten van de Dalai Lama! Er waren allerlei activiteiten, maar helaas waren wij te laat voor de meeste. Wij hebben ze zondag ontmoet tijdens hun laatste activiteit, heel bijzonder in de kerk. Een prachtige energie! Zowieso een schitterende kerk, maar ook prachtig om het altaartje met foto van de Dalai Lama te zien net voor het altaar. We spraken ook nog even met de pastoor en die vond het normaal dat de kerk haar deuren open zet. Hoe mooi is dat!?! Het zou de wereld niet schaden als er meerdere heiligen zo ruimdenkend zijn!


Inmiddels had ik nog maar een paar wortels en uien en werd het gisteren dus tijd voor een serieuze aangelegenheid, de supermarkt. De laatste dagen is het hier bewolkt met harde wind. Dit maakt dat we onrustig liggen en wanneer het stroom tegen wind is, kabbelen er aardige golfjes en liggen we redelijk te draaien. Gisteren was het halverwege de nacht ook nog gaan regenen en goed. We zagen ons dus nog niet naar de supermarkt lopen, maar tegen de middag werd het langzaam wel rustiger en droger. Wij met onze zeiljassen naar de kant en dit was niet eens te warm. Het is nu winter op de Keys. ;) Het was een aardige tippel naar de Publix, maar onderweg is er genoeg te zien, het is druk met verkeer en overal is wel wat. Met een enorme zware rugzak door de kooltjes, bloemkool, uien enz, stonden we alweer snel bij de bushalte. Er is hier een goed bus systeem. Er zijn natuurlijk de toeristische bussen die een rondje rijden, maar die hebben duidelijk een ander doel en prijs. De gewone bus is 2 dollar pp en bracht ons weer tot vlakbij de dinghy. Onze vriendelijke buschauffeur stopte waar we wilden!

Er is hier ook een grote WestMarine (watersportzaak) waar we een nieuwe ventilator hebben gekocht. Nu waait het nog, maar zodra de wind stopt, wordt dat ding weer onmisbaar. Ook is onze gasfles weer gevuld. Verder vullen we onze dagen daaromheen met het verder uitkammen van elke kier en bak in de boot; lekker weer eens goed opruimen en ‘Ghostbusters’ spelen met onze kakkerlakspray.

Drie keer raden wat er onder me langs rende en maakte dat ik op het aanrecht en de trap sprong...zelf ook redelijk in een deuk van mijn hysterische gedrag! Etienne is de opper Ghostbuster en ik...ik spring weg, inmiddels al wel zonder gil. ;)PS Het fotoalbum 'Florida Gulfcoast' is bijgewerkt en er staat een nieuw album (Key West) met foto's van hier.