Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

| Home |

Snipperdag

Zaterdag 12 mei 2012 @ 03:37

Ja, ik, vandaag, een dagje vrij. Hier is het namelijk toch weer hetzelfde-verhaal, maar dan met iets meer wind. Ook gaat het nog steeds allemaal goed hier. Tot morgen!!
-----
At 12-5-2012 1:16 (utc) our position was 05°07.93'S 108°59.90'W

Beurs

Vrijdag 11 mei 2012 @ 02:06

Sinds gisterenavond is de wind wat gedraaid en bijna weg, maar de golven zijn nog niet vertrokken, waardoor we weer in een Lunapark leven. Met eten hebben we er wel om moeten lachen. Goed voor je spijsvertering, je buik-, rug- en weet-ik-veel-wat-nog-meer-voor-spieren proberen je angstvallig recht op je kont te laten zitten. Ondertussen moet je je eten redelijk vlot naar binnen werken, want anders waait de rijst van je stokjes. Terwijl de wind toch vertrokken was? Ik stond gisteren boven het gas, met de pan rijst in mijn ene hand en de lepel, om het in de wok te doen in de andere, tot we weer een schuiver maken. Het enige wat je dan kunt doen is wat springen en dansen om te proberen de rijst niet door heel de salon te zwiepen en te zorgen dat je gewoon blijft staan, hopelijk zonder een extra blauwe plek. Inmiddels worden we er aardig handig in, laten we maar zeggen. En weet je inmiddels hoe en waar je een mok of glas vast kunt zetten, zodat niet weer heel het aanrecht wordt ondergesmeerd met yoghurt als de beker omvalt. Leuk hoor, dat zeilen! ;-) We zijn van dat geschommel en gebons inmiddels veranderd in een lekkere smeuiige appelcompote. Maar het gaat prima hoor. Als we dan net als afgelopen nacht weer een stralend heldere hemel hebben, met biljoenen sterren, een venus die staat te schitteren en de maan die heel gracieus op komt, dan is het weer genieten en voel je je even niet zo'n beurse appel.
-----
At 10-5-2012 23:31 (utc) our position was 04°40.84'S 106°49.90'W

Alleen op de wereld

Donderdag 10 mei 2012 @ 02:44

We gaan als de brandweer! Wat een rare uitdrukking voor een zeilschip eigenlijk. We gaan als een merlijn! Hmm, dat klinkt dan weer niet. Maar dat neemt allemaal niet weg dat we lekker gaan. Al sinds een paar dagen. Zo is er geen snelheid in de boot te krijgen en zo is er geen snelheid uit te krijgen. Wat zijn dat eigenlijk voor uitdrukkingen? Doet er allemaal niet toe, gisterenavond en vanochtend braken we met gemak door de La-Luna-geluidsbarriere heen. Vet over de 7 knopen was niet uitzonderlijk. Normaal is dat hard en lijkt het alsof ze op hol slaat, maar dat viel eigenlijk allemaal wel mee. We hebben toch geprobeerd ze wat te temperen, dat komt je slaap- en leefgemak namelijk enorm ten goede. Eerste rif in het grootzeil en de genua wat verminderd. Maar nog bleef ze gaan. Hadden we gisterenavond nog zo'n 16 tot 18 knopen wind, ze bleef maar over de 6 lopen. Vanochtend was de wind minder, maar zelfs toen. Conclusie, we hebben dus duidelijk een stroompje mee en laten haar maar een beetje gaan. We schieten zo namelijk wel heerlijk op.
.
En dan denk je dat je alleen bent hier op de grote plas. We hadden in dagen al geen schepen meer gezien. Net weg van de eilanden kwamen ons nog wat zeilboten achterop. En dan roept Etienne ineens "een helikopter!" He?! We zitten op zo'n 2000 km van de Galapagos af en van het vasteland zo'n 4000 km, om over de Marquises maar niet te spreken. Dat is wel erg ver op zee voor een heli. Hij komt mooi over, draait een rondje en verdwijnt weer in de verte. Het was geen rescue of leger heli. Een hele mooie witte 'waterhelikopter'. En die kan zo ver niet vliegen. Brandstofproblemen had hij ook weer niet, anders maakte hij vast geen extra rondje. Een paar uur later zien we aan de horizon een enorm schip opdoemen. Geen AIS, dus dat zal wel een visboot zijn. En inderdaad, als we kijken met de verrekijker doemt een enorme drijvende visfabriek voor ons op. Daar zal de helikopter wel bij horen.
.
Dit vermoeden wordt gesteund als wij ons vanochtend melden op het SSB-netje. Het SSB-netje van de Pacific Puddle Jumpers. Jawel! Ik heb me laten vertellen dat 'Puddle Jump' staat voor peddelen en ze de rally van Panama naar de Marquises zo hebben genoemd omdat het een makkie is. Je zou het bij wijze van spreken 'peddelend' kunnen doen. Deze rally is gratis en verschaft ook allerlei informatie over de Pacific. Bijvoorbeeld over het verkrijgen van diesel en het hebben van een 'bond' op French Polynesia, waarvan dat laatste met name voor niet-Europeanen handig is. Zij moeten op die eilanden namelijk een soort van borg betalen ter hoogte van een ticket naar je thuisland, voor elk bemanningslid. Kun je nagaan hoe bang ze zijn dat niet-Europeanen blijven hangen. ;-) Het SSB-netje is een gezellig groepje wat de tijd neemt voor kletspraatjes en weervragen. En heel grappig om te vernemen, dat er dus zo'n 10 Puddle Jumpers rondom ons zitten, in een range van net vertrokken tot bijna aankomen. Is dat nou zoveel? Nou, er is nog een ander netje, waarop er nogmaals zeker zoveel zijn. Genoeg gekken dus hier in de buurt. En dat moet wel, want ik las gisteren in de pilot dat op een van de Pacific Island in 2007 bijna 600 boten hadden ingeklaard! Dat aantal moet nu beduidend hoger zijn, want het aantal cruisers stijgt nog steeds gestaag. Ik denk dat we onze verwachting van meiden in rieten rokjes en kokosnoot-bh en de chief van de locale stam die je uitnodigt met een van alcohol vergiftigend drankje, maar hier op oceaan achter moet laten
-----
At 10-5-2012 0:18 (utc) our position was 04°18.68'S 105°01.91'W

Puree

Woensdag 09 mei 2012 @ 03:18

Het is een paar minuten na middernacht. Ik heb net Etienne wakker gemaakt om mijn wachtje over te nemen. Met een slaperig hoofd kleedt hij zich aan en gaat in het donker naar de wc. Ik hoor wat gestommel en zie het licht aan gaan. "Oh nee, he?!" gromt er iets uit de wc. Er wordt wat verder gestommeld en het raam met een boze klap dichtgegooid. Shit, denk ik, er zal wel een zoute golf de wc in gespetterd zijn, hij zal wel mopperen over de natte pleerol.
.
Maar het stommelen blijft en even later krijg ik een dot wc papier in mijn handen geduwd. "Gooi maar overboord." Het voelt een beetje raar en zacht van binnen. Ik zie Etienne tegen de keuken leunen en de wc in kijken. Ik steek toch mijn hoofd maar even naar binnen en zwaar verongelukt kijkt hij me aan. "Wat is er?" vraag ik.
.
Er volgt een grommige zucht. Tja, wat zou jij zeggen, als je met je slaperige kop, in het donker de wc instapt en bij de tweede stap een vliegende vis tussen je tenen plet? Ik trek mijn hoofd iets terug naar buiten en onderdruk een lach. Hilarisch, zeker met zijn verongelukte koppie en ik ben blij dat ik het niet ben. Nog geeuwend en wat meer wakker nu wast Etienne grondig zijn voet, waarnaar ik hem naar buiten bonjour.
.
De vislucht komt me al tegemoet en ik gooi het raampje maar weer open, maar doe wel het horretje erin. "Doe dan ook het licht aan als je naar de wc gaat", zucht ik. "Of we laten de hor er voortaan maar in", antwoord Etienne terug, "ik dacht nog dat ik op een tube ging staan ofzo." Het vloertje van de wc ligt bezaaid met schubben, wat bloed en een onbestendige vissenmaag-substantie. Ik steek mijn hoofd weer naar buiten. "Ik had nog wel 'flats flats' gehoord, maar dacht dat hij in het gangboord lag." Zoals de rest van de vliegende vissen, die elke ochtend een heel maaltje vormen, waar een pelikaan jaloers op zou zijn.
.
Als ik op mijn knieen, in mijn eigenlijke slaaptijd, naast de wc-pot en in de vislucht, de schubben van het vloertje af lig te peuteren, bedenk ik me met een glimlach, dat ik vandaag in ieder geval niet weer hetzelfde-verhaal hoef te vertellen.
-----
At 9-5-2012 1:04 (utc) our position was 03°46.66'S 102°53.30'W