Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Zwemmen en visavontuu… | Home | Bunker douchen »

'Lezersvragen'

Woensdag 23 juni 2010 @ 23:22 Na een heerlijke rustige en stille nacht op de rivier eerst gaan tanken in Treguier. Dat is nu wel nodig met al dat gemotor, want het blijft windstil. Vandaag naar Roscoff ook, al hebben we ook even kunnen spinnakeren.

Driemaal is scheepsrecht zeggen ze toch? Nou, dat geldt toch echt niet voor ons visavontuur III. Etienne heeft gezegd dat er vanaf nu andere technieken in gezet gaan worden. Ik ben benieuwd waar hij het harpoengeweer heeft verstopt. Offe... zou hij de blikopener bedoelen?

Omdat ik verder weinig te vertellen heb zal ik een paar 'lezersvragen' beantwoorden.
Hoe ver kunnen jullie op een dag varen? Wij gaan uit van een gemiddelde snelheid van 5 knopen per uur. Meestal zitten we meer op de 6 knopen, maar behouden rekenen is niet verkeerd, dan valt het altijd mee. Dus 5 knopen per uur, dat is ook 5 nautische mijlen per uur. We maken nu nog 'dagtripjes', dus dat we 's avonds in een haven liggen. Vandaag was bijvoorbeeld zo'n 49 mijl. Maar van Fécamp naar Cherbourg was 80 mijl, dus reken maar uit. Dat was een lange dag.

Gaan jullie op tijd naar bed? Nou nee, ik ben zowieso al een avondmens, maar je zult het niet geloven, maar we komen tijd te kort. Wanneer je eenmaal in de haven of voor anker ligt zijn er nog een aantal dingen te doen die je niet tijdens het varen doet. Vanavond bijvoorbeeld lieten we net na 8'en het anker vallen. We hadden nog niet gegeten omdat we rond etenstijd een stuk invoeren waarbij je goed op de ondieptes moet letten dus de navigatie in de gaten moet houden. Nou, dan is het na 8'en nog eten, afwassen, we moesten de dieselkannen (konden vanochtend alleen in jerrycans tanken ivm de diepte bij de tanksteiger) nog legen in de tank, route voor morgen plannen, skypen met mijn broertje en dan is het weer elf uur als ik een berichtje aan het maken ben. Wij liggen dus laat in bed en slapen eigenlijk alleen uit als we in een haven blijven liggen.

Hoe gaat het nu met jullie? Het gaat goed! Het is wennen. Je zit ineens toch 24 uur bij elkaar en dat wordt langer dan een 4 weken durende vakantie. Daarnaast komen er veel emoties kijken, bij het afscheidnemen en alles loslaten, van je werk tot je huis, je vaste stek en je leven wat je al jaren zo leefde. Ook het leven aan boord is gewoon wennen. Je hebt maar een beperkte leefruimte en heb je iets anders nodig dan normaal, moet een gedeelte van de boot op z'n kop. Ik merk dat ik veel slaap en droom en nog erg los moet komen van de mensen, mijn werk en Nederland. En dat gaat de ene dag gewoon makkelijker dan de andere dag. Als het een heerlijk zonnige dag is, heb ik het meer naar mijn zin, dan dat ik ziek in het gangboord lig ;-). Dan denk ik echt wel 'waar beginnen we aan'. Ik ben dan ook erg blij met de mailtjes en reacties van iedereen. Maar merk zeker dat we over het algemeen meer in ons ritme komen. Ook zijn we sinds gisteren op 'nieuw terrein' (inderdaad Linda, goed opgemerkt!). De afgelopen vakanties waren we al tot en met de Kanaaleilanden geweest, dus dan is het allemaal nog bekend. Nu zie je nieuwe stukken, moet je nauwkeurig de almanakken uitpluizen en de getijde stromen goed bekijken. En dat is echt hartstikke leuk! Dat alles geeft mij afleiding om meer los te komen en meer te gaan genieten.

geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.