Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Citytrip: Porto | Home | Figueira da Foz »

Time flies when you're having fun

Maandag 09 augustus 2010 @ 12:30 Wat vliegt de tijd! Zeker als je een paar dagen achter elkaar zeilt en dus verder gaat. Al die nieuwe havens en stadjes, je moet af en toe hard denken: "hoe zag het er daar of daar ook weer uit?" En het grappige is dat er dan altijd wel iets is blijven hangen waardoor je ineens de haven en de omgeving weer herinnert. Dat is dan niet specifiek de omgeving, maar meer het grapje van de havenmeester, de fijne douches, hoe je binnen moest varen of een karakteristiek figuur in de haven. De Portugese kust is anders dan de Spaanse; het is vlakker, veel stranden en daar achter soms bebouwing. Een beetje meer zoals Nederland en België. We hebben de beschutting niet meer van de Ria's, maar varen meer langs de kust op de Atlantische Oceaan. Dat merk je aan de (soms hele) hoge golven. De wind komt rond deze tijd meestal uit het noorden, is in de ochtend matig, maar trekt in de loop van de middag aan tot krachtig, een dikke 5 of 6. Voor ons, going south, is dat natuurlijk gunstig!
.
Eergisteren hadden we dan ook heerlijke uurtjes varen van Povoa de Varzim naar Leixoes. Het waaide uit het noorden (dus van achteren in) en niet zo hard. Wij de genaker opgezet en we spoten met een gemiddelde van zo'n dikke 6,5 knoop heel de flottielje voorbij! Ook de schommelingen en bewegingen van het schip zijn dan rustiger, ook al waren er af en toe hoge golven. Leixoes is een prima haven naast het strand, maar het stadje is niets bijzonders. Het was ook koud eind van de middag en avond en het borrelen bij de Blue Spirit (ter viering dat de Liberty er ook weer was) gebeurde in lange broeken, dikke truien en grote laarzen.
.
Gisteren was een lange vaardag, 65 mijl, naar Figueira da Foz. We hadden gehoopt (conform eerdere gribfiles) dat we weer met de genaker op konden varen. Nee, deze dag was het wind op kop (dus uit het zuiden), dus motoren maar weer. Geen fijn dagje, het ging ook wat harder waaien en dan schieten we niet op. De zon ging weg en het werd wat frisser. Eind van de middag draaide de wind iets en trok hij wat aan waardoor we de zeilen erbij konden zetten en we weer wat harder gingen lopen. We draaide een kaapje rond richting Figueira en plots was er een warme wind. Heel bijzonder. Wat nog wel even tot lichte stress gaf, waren hele kleine boeitjes in het water die je maar net kon zien. Het waren van die boeitjes die een sleepnet laten drijven. Het was de eerste keer dus even spannend of het inderdaad een sleepnet was of gewoon een net naar de bodem. Gelukkig het laatste…. had er niet aan moeten denken als het een sleepnet was geweest.
.
PS Voor de niet-zeilers: Gribfiles zijn weerkaartjes waarop de windsterkte en -richting, golfhoogten, temperatuur enz staat aangegeven. Wij halen die binnen via de SSB of internet. Ze zijn redelijk betrouwbaar.
.
-----
At 9-8-2010 10:10 (utc) our position was 40°08.85'N 008°51.59'W


een reactie

Genaker? ;)
Tanja - Maandag 09 augustus 2010 @ 13:48  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.