Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Mr. Ed in de overbela… | Home | Geen bier, wel wijn »

Een jaar onderweg

Zondag 05 juni 2011 @ 06:36 Al 365 dagen op weg, al 52 weken op het water, al 12 maanden deze nieuwe levensstijl. Al 365 dagen geen tv, al 52 weken geen files, al 12 maanden geen seizoenen. Maar wel bijna 8.000 mijl verder, 22 landen gezien en ontelbaar herinneringen rijker. Vorig jaar op deze dag maakten we de touwen los in Stad aan 't Haringvliet. Raar, aan de ene kant herinner ik het me nog als de dag van gister, aan de andere kant lijkt het 'ages ago'!
.
Ik heb erg moeten wennen aan mijn nieuwe levensstijl. Etienne duidelijk minder. Ik had erg last van heimwee en van het gevoel van 'nutteloosheid'. En dan met mijn zeeziekte, was dat af en toe echt wel voer voor het even niet-leuk-meer-vinden. Maar, dat is nu helemaal over. Ik heb mijn draai gevonden. Mijn heimwee is vrijwel over, sinds ik weet dat ik iedereen in september even kan knuffelen en ik ben met verschillende projectjes gestart om wat te doen en het gevoel van 'nutteloosheid' op te vangen. Ook slik ik nu trouwer aan het begin van een langere zeiltocht een dagje mijn zeeziekte pillen en heb nergens last meer van. Kortom wij genieten!
.
Spijt? Nee dus! Soms bekruipt je om wat voor reden ook wel even 'vroeger-kon-dat-wel' ofzo, maar ik ben blij dat we gegaan zijn. En als we terugkomen zien we wel weer. Alles komt goed!
.
Wat vinden we het heerlijkste van deze reis? Dat is toch wel de vrijheid. Het gaan en staan waar je wilt, met je huisje is echt de ultieme vrijheid. Het is natuurlijk daarnaast ook super dat het altijd mooi weer is (met af en toe een bui). Ik mopper daar soms wel over, het is met slapen namelijk erg warm en ik kan niet zo tegen de hitte, maar ja, mopperen hoort er als NL'er bij toch? Het is ook geweldig om zo dicht bij de natuur te leven. Je bent echt afhankelijk van het weer. De natuur is onvoorspelbaar. En aan de andere kant ben je echt met je eerste levensbehoeften bezig; eten, drinken, diesel. Het is bizar om te zien dat je nu van zonne- en waterenergie leeft (resp. zonnecellen en sleepgenerator) en dat gaat prima. Je moet zuinig met water doen en je gaat bewust met je afval om. In NL kijk je wat dat betreft nergens naar, er staan hele dagen continu allerlei stroomvreters aan en over afval maak je je helemaal al geen zorgen.
.
Wat daarnaast een van de meest bijzondere dingen aan de reis tot nu toe is, dat zijn de mensen die je ontmoet. De medevertrekkers en de locale bevolking. Dat is echt goud waard! Familie en vrienden zitten ver weg en daardoor zijn de andere mensen die je ontmoet erg belangrijk en worden een soort surrogaat familie. Het elke keer weer afscheid nemen van die mensen blijft dan ook vreselijk, iets waar we nooit aan zullen wennen, vrees ik.
.
Verder zijn er hoogtepunten op velerlei gebied: de natuur op Dominica, het snorkelen bij de Tobago Cays, de gastvrijheid in Gambia, de kroketten op St. Maarten, Marokko met haar vele gezichten, de stranden van Barbuda, de Classic Regatta in Antigua (en de zeilerscene) en Barbados als onze landingsplaats na de Atlantische oversteek. Maar ook het winnen van de Dyneema Experience Team 2011 is toch ook wel een hoogtepuntje en, terugkomend op het mensen-stuk, het lezen van jullie reacties en persoonlijke mails. We hebben het er soms echt druk mee, zeker met af en toe maar internet, maar we genieten er ontzettend van.
.
De planning, tja, zoals ik vaak zeg (naar een goed Engels gezegde), "wij schrijven onze plannen, in het zand, op laag water". Dat bleek wel toen we besloten om in de Carieb te blijven en volgend jaar pas door Panama te gaan. Een beslissing waar we nog geen moment spijt van hebben gehad. De Carieb is zeker de moeite waard! En de plannen verder? Geen idee. We beslissen op verschillende punten. Nieuw-Zeeland zal het volgende punt worden. De planning daarna hangt erg van de piraten af, misschien gaan we wel niet meer rond. Maar er zijn meerdere wegen die naar NL leidden?.
-----
At 4-6-2011 02:34 (utc) our position was 14°27.92'N 060°52.05'W

drie reacties

Ja, ja, al weer een jaar onderweg.Voor ons is het snel gegaan.Wat hebben jullie al ontzettend veel gezien,super hoor.We blijven jullie volgen op jullie bijzondere reis.
Groetjes Johan en Greta
Johan en Greta () - Zondag 05 juni 2011 @ 17:03

Hoi schatten,leuk hoor om even met ons de terugblik van het eerste jaar te maken.Laat het nu maar gauw september zijn,ik verlang naar die knuffel!Tot gauw,dat kan ik nu al wel zeggen.XX
ANNY - Maandag 06 juni 2011 @ 09:11

Mooi om te lezen.
Wij hebben op deze datum iedereen uitgezwaaid en zijn inmiddels alweer een week verder echt onderweg.
Vandaag in Oostende aangekomen. We zijn dus het land uit.
Vrienden komen biertje doen hier vanavond, op de een of andere manier gaat het loskomen van alles
en iedereen heel gemoedelijk en langzaamaan. Plannen wijzigen steeds en spontaan een biertje drinken
is nog aan de hand. Nog net denk ik. We genieten en zijn ook blij dat we vertrokken zijn.
Ben benieuwd naar het verhaal dat ik volgend jaar zal schrijven!
Heb het goed en we zien elkaar!
lieve groeten van Daan & Maarten
Daan Stolwijk () (URL) - Zondag 12 juni 2011 @ 11:58  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.