Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Rustig | Home | Jazzed »

Haringen...

Donderdag 30 juni 2011 @ 10:58 .... in 'n ton, sardientjes in een blik, ratten in de val, cacaobonen in hun vrucht, sugarcane in de perser. Of 20 personen in een 'mini-van' (waar je in NL met negen personen maximaal in mag). Dat is het bus rijden, hier in Grenada. Bij sommige schud je met z'n allen mee op de dreun van de muziek, vandaag was het meer lounge muziek, dus geen ‘gehos’ in de bus. Het is ook weer niet heel warm, de ramen staan wagenwijd open, waardoor je je zonnebril op moet houden voor de wind. Maar het is een waanzinnig vervoersmiddel, hier in Grenada en op sommige andere eilanden. Je ziet veel van het eiland en je komt erg goedkoop van a naar b. Eigenlijk zouden ze dit systeem ook in NL op moeten zetten. De grote, dure, bussen eruit. Niet op tijd rijden, maar gewoon als zo'n klein busje (half-) vol is, gaan.

Gisteren waren we weer op pad met de bus, samen met Shelley en Simon. Eerst naar de Rivers Rum Plantage en toen naar Belmont Estate, waar ze m.n. cacaobonen verwerken, nootmuskaat en andere specerijen. De rumplantage was nog enigszins in de oude staat, met gebouwen en machines van een bijna 200 jaar geleden. We kregen natuurlijk wat te proeven, erg lekker, maar het was pas 11 uur, dus een beetje te vroeg. Daarna zijn we naar het Belmont Estate gelopen. Deze plantage bestaat ook al lang en was een grote cacao plantage met veel slaven. Nu is dat niet meer, het is meer een verwerkingsbedrijf van de cacaobonen, waarbij verschillende farmers de bonen komen brengen. Het cacaobonen seizoen is meer gedurende de wintermaanden, dus het was nu relatief rustig. Ze verwerkten nu de nootmuskaatbonen en andere specerijen. Later hoorden we dat een het grootste gedeelte naar NL en Duitsland wordt verscheept. Het was heerlijke chocolade, zeker degene met de meeste cacao, van die hele bittere!!

Op de terugweg zijn we in Grenville (het tweede grootste plaatsje hier op Grenada) gaan eten. Echt heel lokaal, met een locale roti en locale vruchtensap. Lekker! Het was inmiddels donker toen wij de bus weer pakten naar huis. En dat was net een kermisattractie, in het donker, op volle speed de bergen op en af.


geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.