Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Eigen huis & tuin | Home | Yoga op de visafslag »

Kòrsou Pabien

Woensdag 12 oktober 2011 @ 22:39 Curaçao is een jaar onafhankelijk, sinds 10-10-2010. En dat was reden voor een feestje. Het was vandaag dan ook een zogenoemde ‘bankholiday’, vrije dag. En ’s avonds rees er een groot podium met tafels en stoelen voor de eregasten ervoor en podiums erachter, op het Brionplein in Otrobanda, Willemstad. Het was wel een bijzonder moment, als je even stil gaat staan en in de geschiedenis denkt.

Tot vorig jaar was Curaçao, Kòrsou, het grootste eiland van de Nederlandse Antillen, Willemstad als de hoofdstad. De Nederlandse Antillen zijn vorig jaar opgeheven en alleen Saba, Statia en Bonaire zijn NL’se gemeenten gebleven. In 1634 veroverde de West Indische Compagnie, Curaçao van de Spanjaarden. Zij wilden graag Curaçao omdat het een gunstig gelegen haven was en een van de beste in het Caribische gebied. Heel grappig is om je dan te bedenken dat door onze NL’se voorvaderen, dus die van jou ook, het hier is opgebouwd. Fort Amsterdam was een van de eerste en vanaf 1650 ontstonden hier de landhuizen. Heel veel bouwmaterialen, maar ook eten, vee enz enz, kwam vanaf NL met de WIC naar Curaçao.
Vanaf 1655 floriseerde de slavenhandel. Curaçao werd een plaats waar grote slavenmarkten waren en vanwaar de slaven werden doorverkocht. Dit vind ik dan weer een minpuntje in onze NL’se geschiedenis. Maar het eiland werd hierdoor wel een vrijhaven en Curaçao een van de welvarendste eilanden. En als je dat bent, dan willen anderen landen je graag veroveren. Na het faillissement van de WIC rond 1791 werd Curaçao een deel van het koninkrijk Nederland. Toen in 1830 de slavernij werd afgeschaft raakte de economie in het slop, de ontdekking van olie in 1914 veranderde alles weer en Shell vestigde er een olieraffinaderij. De raffinaderij heeft in de jaren van de Tweede wereldoorlog en daarna veel weelde gebracht, maar later ook veel ellende. Omdat de werknemers niet tevreden waren zijn ze in opstand gekomen, dit is helemaal uit de hand gelopen; er zijn toen grote branden aangestoken in Punda en Otrobanda. In de jaren 80 is Shell vertrokken en de raffinaderij wordt nu, door het eilandgebied, verhuurd aan de Venezuelaanse staatsoliemaatschappij. De raffinaderij is rond Willemstad overduidelijk aanwezig en zeker omdat er altijd wel meerdere fakkels branden en de lucht is benedenwinds goed te ruiken. Met een controlerend beleid door de overheid in NL, is het hier ongelooflijk om te zien dat het zo getolereerd wordt!

Samen met de Panache (Jacques, Annet en bezoek Mirjam) zijn we gaan kijken bij het grote feest op het Brionplein, ter ere van 1 jaar onafhankelijk Kòrsou. We stonden vlakbij de ‘artiestenuitgang’ oftewel ‘backstage’. Normaal trek je dan je handtekeningenboekje of je decolleté. Nou, voor de dominee, die preekte over vrijheid (in het Papiamentu) en een psalm zong, heb ik het maar niet gedaan. De dansgroep erna, was ook geen reden en de zanggroep….tja, wat zal ik zeggen. Wij zijn op tijd weer naar huis gegaan.


geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.