Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« 1001 roggen | Home | Moderne Indianen »

Rio Sabana

Dinsdag 28 februari 2012 @ 19:06 Inmiddels zijn we al een paar dagen op de rivier, maar nog geen indiaan gezien, helaas. Ook geen krokodil, gelukkig.
.
We zijn nu in de Darien provincie, de grootste provincie van Panama. Dit is ook een van de meest onherbergzame gebieden en het dunst bevolkt. Het is een gebied wat toch ook heel divers is. Er is het Darien Nationaal Park (ook weer een Unesco World Heritage site), een heel groot gebied waar de Embera en Wounaan Indianen wonen (ong. 8000), een 'highway' die van Alaska tot in Zuid-Amerika loopt en een heel groot stuk regenwoud tot aan de Colombiaanse grens (en daar ver voorbij) wat 'woongebied' is van de Guerillas, waaronder de FARC. Dit laatste is duidelijk zichtbaar omdat alle dorpen in deze regio zwaar bewaakt worden door de politiemacht.
.
Na een onrustig nachtje bij Isla Iguana kregen we de volgende dag bezoek van Jenny en Tito, twee inwoners van Punta Alegro, die toeristen op het eiland hadden afgezet. Waaronder twee Nederlanders. Hoe toevallig!! We hebben even leuk gebabbeld en Jenny vroeg of ze wat zout kon lenen. Als wederdienst moeten wij ze opzoeken als wij naar Punta Alegro gaan.
.
Daarna zijn we de rivier opgevaren naar La Palma, de hoofdstad van de Darien provincie. Ik heb mijn herinneringen en vergelijkingen met Gambia al overboord gegooid. Het is natuurlijk heel anders hier. De rivier is op de meeste stukken aardig breed en zoveel plaggenhuttendorpjes langs het water als je daar zag, zo weinig zie je er hier langs de rivier. We hebben wel kleine dolfijnen gezien aan het begin van de rivieren. La Palma is een dorp met stenen en houten huizen. Veelal gekleurd in frisse kleuren. En op bijna elk huis is een rode schotel te zien, tv is een voorwerp dat ze over heel de wereld kennen.
.
We zijn zondagmiddag La Palma in gesjokt op zoek naar brood. Supermarktjes genoeg en dus ook brood. De mensen zijn erg vriendelijk en we hebben op een terrasje, uitkijkend op onze dinghy, een biertje gedronken. De jeugd is erg nieuwsgierig naar je dinghy en jou en ik kwam al vrij snel aan de praat met Fernando, een knul van zo'n jaar of 12. Heel grappig! Ze worden dan alleen wel snel vrijer en toen we even later na een stukje lopen weer langsliepen, zat heel het locale jeugd-elftal in onze boot. Dat was wat minder, zeker omdat we onze dinghy heel voorzichtig op de stenen en het glas hadden neergelegd. En, pedagogisch gezien, moeten ze natuurlijk niet ongevraagd zoiets doen. Ze waren er zo uit, toen ik aangaf dat dat vooral niet de bedoeling was. Toen we even daarna weggingen kwamen twee knulletjes sorry zeggen, in het Engels! Hoe schattig!!
.
De volgende dag hebben we verse groenten en brood ingeslagen en zijn we met het tij mee verder gevaren de Rio Sabana op. Deze Rio bevat aardig wat leven, van krokodillen tot apen. Nou, dat valt wat tegen, er zijn zelfs weinig vogels. Toch is het schitterend hier! Etienne en Frits zijn, nadat we ons anker dropte bij Islas Bellas (mooie eilanden), op onderzoek gegaan met de dinghy. Maar of de indianen zijn een schuw volkje, of ze wonen hier gewoon niet.
-----
At 28-2-2012 17:26 (utc) our position was 08°32.16'N 078°07.65'W


geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.