Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Rio Sabana | Home | Modderkruipers III »

Moderne Indianen

Donderdag 01 maart 2012 @ 20:26 Verderop de Rio Sabana zitten twee 'dorpjes'. Helaas konden wij met de boot niet zover komen. Toen we een hele tijd, toch nog wel varend, steeds 1,5 meter op de dieptemeter zagen (terwijl we 2 meter diep steken) zijn we maar omgekeerd. Jammer!! Het was al eind van de middag, want we moeten hier echt een beetje op het tij letten.
.
We hebben overnacht in Estero Nopo, een zij armpje van de Rio Sabana. Schitterend! Een hele andere vegetatie weer met veel varens en van die 'parasieten bloemen' op de bomen. De andere gebieden bevatten langs de waterkant meer mangrove, het water loopt kilometers nog onder de bomen door. In dit stukje was het land hoger, waardoor de bomen droog blijven en dus een ander soort boom hier kan zijn. Er zitten hier heel veel witte vogels die, als je goed kijkt met de verrekijker, bijna allemaal een andere snavel, nek of poten hebben. Rode snavel, gele, lang, kort of gekromd. Wij zijn het namenspoor van deze beesten inmiddels bijster.
.
De volgende dag zijn we de Rio Iglesio opgevaren. In de monding van deze rivier lag een bootje van het leger. Eigenlijk is het niet het leger, maar een onderdeel van de politiemacht. Doet er weinig toe, het zijn zwaarbewapende mannen, in dit, zeker niet ongevaarlijke gebied. We moesten langszij komen. Het was wel grappig, papieren hoefden ze niet te zien. Gewoon een praatje maken, maar dan komen ze het belangrijkste natuurlijk ook te weten. Terwijl hij met z'n geweer zwaaide, grapten ze dat we een van hun mee moesten meenemen naar de Las Perlas als bewaking,
.
Net voorbij Puerto Quimba zijn we voor anker gegaan. Puerto Quimba is niet meer dan een restaurant, een bar en een wachtpostje, waar vrachtauto's leeg geladen worden in kano's en mensen uit de kano overstappen in auto's en bussen. Etienne en Frits zijn nog even gaan kijken en hebben een biertje genuttigd in de bar. Verder is het een schitterend gebied met veel slootjes en kreekjes. Her en der staan wat hutjes. Zoals wij lezen in de pilot wonen de Embera's hier verspreid in dit gebied.
.
Na een aantal dagen in dit indianengebied, denk ik dat we kunnen concluderen dat de Embera's en de Wounaan's zich goed hebben aangepast aan deze tijd. Je ziet duidelijk dat het de indianen zijn, door hun bouw en stoere gezicht. Helaas lopen ze hier niet meer in hun blote kont met een lapje van voren. ;-) De vrouwen dragen nog wel de traditionele felgekleurde rokken, maar daarboven (heel praktisch) gewoon een bijpassend truitje, ipv een kralentopje. De hutjes die we op de Rio Iglesio zagen waren van klei en riet, het restaurantje en bar in Puerto Quimba gewoon van steen.
.
De mensen zijn hier wel heerlijk nieuwsgierig. Geregeld komt er een cayuco (kano of polyester bootje) langszij met een nieuwsgierige kletsmajoor. Zo ook vannacht. Deze indiaan kwam volgens mij net uit de kroeg rollen. Ik vertelde dat we aan het slapen waren en hij dat ook maar het beste kon gaan doen. Inderdaad, dat vond hij ook en ging ervandoor. Het zijn hele vriendelijke open mensen, met een leuk gevoel voor humor!
-----
At 1-3-2012 18:59 (utc) our position was 08°17.07'N 078°02.38'W

geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.