Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Moderne Indianen | Home | Tsjielp »

Modderkruipers III

Zaterdag 03 maart 2012 @ 23:45 Volgens mij is dit zo af en toe een thema in onze reis. Etienne kreeg, door de jongens van de Seamotions, ook niet voor niets als vis een modderkruiper toegewezen. ;-) Maar, nu was hij het niet alleen ook ik moest eraan geloven. Frits en Gerda bleven, heel slim, eerst toekijken.
.
Gisteren, donderdag 1 maart, zijn we naar Chepigana gevaren. Een middelgroot dorpje iets verder op de Rio Tuira. Er is hier heel veel verschil in getij, wel zo'n 3 meter. Wanneer er bij een dorpje dan geen steile oever is, dan is er een groot gebied voor de oever dat droog valt met laag water. Zo ook nu. Wij dachten, ideaal. Trekken de dinghy de kant op en lopen over het zand naar het betonnen trapje verderop. Dat ging ook redelijk zo, totdat ik op een gegeven moment ineens iets dieper zakte en mijn slipper toch bijna tot aan mijn elleboog uit de modder kon vissen. Een hele vriendelijke bewoonster kwam al aan rennen, roepend dat we niet verder moesten gaan, want het werd daar nog erger. Ok, dan laten we de dinghy hier liggen en lopen we verder langs de waterkant naar het trappetje. De modder was echt van die zwarte die je goed wrijvend moet afwassen en dat in de branding, waar het zand ook zwart is. Het was dus een goede start.
.
We liepen over de dikke modder verder. We moesten een heel smal stroompje oversteken, echt heel smal. Etienne zet een voet erin, geen probleem, nog een voet, prima. Hij wil nog een stap zetten, leunt daarbij op z'n linkerbeen en ik zie hem ineens tot aan z'n knieen naar beneden het water en daaronder modder inzakken. Lachen!! De bewoners vonden het ook redelijk amusant. Haha. Deze kant was geen optie. De bewoonster van daarnet stond inmiddels al te zwaaien en was samen met haar dochter met een grote plank aan het sjouwen. Heel fijn! Wij terug. Ik liep vol vertrouwen naar de plank toe. Alleen lag de plank nog iets te ver weg, waardoor ik ook tot over mijn knieen in de modder eindigde. Nee, dit ging hem niet worden. Wij ons zo goed en zo kwaad maar weer gewassen en weer in de dinghy. Maar eens kijken of er een ander plekje was. Ja hoor, een heel stuk verder was er meer een stenen strandje. Bootje omhoog geschoven en toestemming gevraagd aan de eigenaar van deze achtertuin, die een schitterend huisje aan het bouwen was. De boomstammen teak lagen klaar!
.
Het dorpje was erg leuk en gezellig. Door geld van de Panamese overheid (een bedrag waarvoor wij in NL nog niet eens een stoeptegel kunnen leggen) hadden ze in heel het dorp betonplaten als straten liggen. Hierdoor is het een stuk leefbaarder, met name in de regentijd. Ook was de school gebouwd met overheidsgeld. Het is fijn om te zien, dat er toch wel wat geld, wat het Panamakanaal opbrengt, naar de mensen vloeit en niet aan de corrupte strijkstok blijft hangen. We kwamen een stelletje tegen dat ons meenam naar een stroompje net buiten het dorp waar de vrouwen hun kinderen en was aan het wassen waren. Geweldig! Het is heel gaaf om te zien dat ze hier weinig toeristen zien. Ze vinden je daardoor erg interessant. De mensen hier zijn ontzettend open en vriendelijk.
.
We hebben op de twee 'terrasjes' nog een pilsje gedronken. Op het tweede plek kreeg je een halve liter fles. Phoe en dat in de zon. Wel heel leuk is dan zo daar te zitten en het dagelijkse dorpsleven aan je voorbij te zien trekken. Gerda heeft van een meisje, wat duidelijk een Embera indiaan was nog een leuk kettinkje gekocht.
.
De volgende ochtend kregen we nog even bezoek van de plaatselijke stoere jongens. Zij vonden onze zeilboot maar wat interessant!
-----
At 4-3-2012 18:30 (utc) our position was 08°30.50'N 079°01.41'W


een reactie

Hallo modderkruipers! Geweldig dat jullie de door Tico en Sil speciaal voor jullie uitgekozen vis eer aan doen. Vanuit ons kikkerlandje genieten we van jullie avonturen. Keep it going! Groetjes van ons 4en!
SeaMotions () (URL) - Dinsdag 06 maart 2012 @ 10:21  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.