Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Weg uit Panama City | Home | Druk druk druk »

Bakken en drogen

Vrijdag 16 maart 2012 @ 23:57 We zijn onderweg. Vertrokken met een klein beetje wind. Pas halverwege de middag kon de motor uit, maar eigenlijk was het heerlijk, het motorzeilen en daarna op ons gemak zeilend, de Golfo de Panama uit. De zee is rustig, heel goed voor het wennen dus. En om van alles anders te doen.
.
De Kind of Blue had de boot al bevoorraad om naar de Galapagos te gaan. Nu ze voor onbepaalde tijd weg zijn, moesten alle verse dingen van boord. En die kregen wij. Dat is natuurlijk super lief, ware het niet, dat ook wij al bevoorraad waren om naar Ecuador te gaan. Ik had al aardig wat dingen aan de Genevrere I gegeven, maar we zitten daarnaast nog lekker vol. Lorie had een recept van het Zuid-Afrikaanse Biltong (gedroogd vlees) en daar ook de runderlappen voor ingekocht. Drie keer raden wat ik dus vandaag ben gaan doen! Inderdaad, gehaktballen bakken. Haha. Ja, want ik had ook gehakt gehad en als we die nu bakken en laten afkoelen, kunnen we die morgen nog eten.
.
Maar, ik heb ook vlees gedroogd. Of eigenlijk, de voorbereidingen getroffen. Met een beetje fantasie (en inmiddels weten jullie, daar heb ik genoeg van) voelde ik me in een grote kombuis staan, tussen de heen en weer rammelende koperen potten en pannen. Terug in de tijd van de piraten en de VOC. De koksmaat, ik dus in dit verhaal, stond watertandend, het vlees in dunne lappen te snijden. Voorzichtig met het grote mes. (Dit hoefde ik niet meer te doen, het waren al dunne lappen) Daarna werden de stukken drooggedept met een lap, een lap, die daar al vele malen eerder voor was gebruikt. Hij zat onder de rode vleesvlekken en was hard. Bijna net zo hard, als het gedroogde vlees. Eenmaal drooggedept werd het vlees ingepekeld in grote houten vaten. De koksmaat rolde de vaten naar het voorronder, waar de vleessappen uit het vlees in de houten spanten van het schip trokken. De volgende dag, rolde de koksmaat, met veel gezucht en gekreun, door het warme weer, het vat weer omhoog naar de kombuis. Het vlees werd uit het vat gehaald en het zout werd eraf geschraapt. De lappen werden door een badje van azijn en worcestershire saus gehaald en konden even uitlekken. Gewoon op de grote werktafel. Ondertussen kraakte en piepte het schip, af en toe klapten de zeilen. Hierna werden de lappen nog gekruid, bijvoorbeeld met Chinees-5-spicen kruid, die de kapitein de vorige keer uit het verre oosten had meegebracht. Met een grote verroestte naald reeg de koksmaat daarna het dradige touw door de lappen vlees, waarna hij met alle lappen naar buiten ging, om ze in de zon te laten drogen. Na een dag of 2, konden ze weer een ton in en waren ze zeker houdbaar tot de eindbestemming van de reis. Al haalden ze dat vaak toch niet, de tocht duurde door windstiltes vaak veel langer en was het vlees allang verorberd voor ze weer 'Land in zicht' kregen.
.
Nu, anno 2012, hangen de lappen aan onze reling met visdraad om te drogen. Ook heb ik gebruikgemaakt van het geweldig moderne keukenpapier, voor het droogdeppen en hoef je ze maar 10 minuten in het zout te laten liggen. Ik ben benieuwd, over 2 dagen zullen we het eens proeven!
.
En ondertussen, voer La Luna, onder strakke sturende hand van onze nieuwe Tilly (Tillerpilot), rustig verder. We moeten nog 532 mijl. Ik ga zo weer bakken en braden, runderlapjes (nog even niet gedroogd), aardappelen en salade (goed tegen scheurbuik). Wat een feest, zo'n rustig zeetje.
-----
At 16-3-2012 22:47 (utc) our position was 08°06.79'N 079°39.85'W


twee reacties

Ooh ….. daar kun je lekker hachee van maken !
Good luck and fair winds !
Groetjes,
Arie
H.I.Ambacht
Arie Groeneweg () - Zaterdag 17 maart 2012 @ 04:42

Een goede reis, dat is weer even wennen natuurlijk.

Lieve groet Tonny en Frank
tonny van Ham () - Zondag 18 maart 2012 @ 04:23  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.