Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Hallo hallo | Home | Neptunus »

Vaarperikelen

Woensdag 21 maart 2012 @ 23:26 Het is een bijzonder stuk hier, met de stromen en windstiltes. Maar wel normaal, zoals de Pacific Crossing Guide verklaart. In deze oceaan heb je een strook van oost naar west, die een hele sjieke naam heeft, de ITCZ, oftewel de Inter Tropical Convergence Zone. In dit gebied komen de twee windsystemen van het noordelijk en het zuidelijk halfrond elkaar tegen. Hierdoor wordt deze strook met name gekenmerkt door windstiltes, de zogenaamde Doldrums. Deze zone bevindt zich net boven de evenaar, het gebied waar wij nu ook zitten. Vandaar, dat wij dus worstelen om wat wind in de zeilen te krijgen en de motor gestaag doorpruttelt. En in dit soort grote watergebieden, oceanen, heb je ook verschillende stromen. Het is een hele interessante materie omdat je hier ook met El Nino of La Nina te maken kunt hebben. Zal jullie er niet mee vermoeien, maar het feit dat wij stroom tegen hebben, is ook gewoon heel normaal. Goh, wat een geruststelling zou je kunnen zeggen, maar nee, wij balen ervan. Deze zogenoemde Peruvaanse stroom had van mij op dit moment mogen verdwijnen of beter nog de andere kant op mogen stromen. Panamese stroom klinkt net zo mooi.
.
Alle ellende bij elkaar, zaten we vandaag ook nog in het werkgebied van de locale vissers. Ik snap, deze mensen moeten nu eenmaal ook hun geld verdienen, maar waarom hebben ze niet een paar dagen vrij genomen? Ze vissen hier namelijk met gigantische netten. En dan echt gigantisch, een paar kilometer lang. Als je dan dus niets vermoedend aan het varen bent en de kleine boeitjes of liggende colaflessen mist, zie je ineens een blauwe lijn aan weerszijden van je boot komen. Gas eraf en in z'n achteruit! En dan, omvaren. Gelukkig was het al licht, ik was in mijn laatste slaapje en Etienne dus in z'n laatste wacht. Het tweede net, een half uur later, behoorde tot twee alleraardigste vissers. Zij deden een gewichtje aan het net, waardoor het zakte. Wij konden er overheen varen en hij viste het gewichtje er weer vanaf. Toppie!! De andere vissers waren wat dat betreft niet vriendelijk en lieten ons gewoon kilometers omvaren.
.
En na al dit 'gemopper', het was dan wel een heerlijke rustige nacht en dag. Het water was als een spiegel vandaag, waardoor we de netten nog redelijk goed zagen en op zo'n rustig zeetje is het goed toeven aan boord. En 's nachts is het eigenlijk prachtig! Honderd miljoenen lichtjes aan de hemel en in het water! De luminescentie doet het goed hier. We trekken een grote dikke lichtstreep achter het schip (want ondanks dat we stroom tegen hebben en dus 'over de grond' weinig snelheid hebben, maken we als 'vaarsnelheid in het water' records). Je ziet soms vissen wegschieten bij de boot en Etienne had het feest vannacht om dolfijnen bij de boot te hebben! Dat is een waar vuurwerk onder water met al die lichtjes.
.
Het gaat gewoon prima aan boord. De spanning stijgt wel, want we verwachten rond middernacht, bezoek aan boord.
.
Bahia de Caracas komt steeds dichterbij. Het wordt spannend of we morgen nog de rivier op kunnen. Dit kan alleen met hoogwater namelijk en dan komt een pilot je de weg wijzen. Hopelijk blijft de wind dus net genoeg (net zoals nu) zodat hij wat meetrekt, dan halen we het. Maar we zijn er bijna, nog 63 mijl.
-----
At 21-3-2012 22:11 (utc) our position was 00°22.36'N 080°32.52'W

geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.