Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Allemaal beestjes | Home | Handwerk »

Diesel met een luchtje

Zondag 22 april 2012 @ 05:49 Tijdens de oversteek deed onze dieselmeter al raar en stopte uiteindelijk, terwijl hij bleef aangeven dat de tank drie kwart vol was. Dat kon niet, wisten we op dat moment en toen we er weer een jerrycan in geleegd hadden was de meter nog niet verschoven. Stuk dus. Luidde Etienne z'n deskundige mening. Een klusje om, eenmaal op de Galapagos, maar eens naar te kijken. Tot die tijd hielden we in het logboek nauwkeurig bij hoe laat we de motor startte en weer uitzette. We weten, ongeveer, hoeveel diesel per uur we verbruiken, dus moesten we het even zo berekenen. Met natuurlijk de ruime marges aan alle kanten.
.
Gisteren was het 'dieselmeter-klusje-dag'. We hadden al uitvoerig besproken wat er stuk kon zijn, of misschien, hopelijk, alleen maar erg vervuild. De meter in de tank is eigenlijk erg simpel, dus kan er niet veel stuk aan zijn, maar als er iets stuk aan is, dan is het de meter ook meteen overleden. De meter uit de tank gehaald en ja, hij was wat vies. Schoongemaakt en gelukkig, wat aandacht en poetsen doet soms wonderen. Het ding geeft weer aan wat hij aan moet geven.
.
Diesel heeft hier, op de Galapagos, de prijs van goud. Aangezien ik zilver draag kan ik dus niets ruilen, dus zullen we het duur moeten kopen voor dollars. Maar ja, wat is duur? Het is 6 dollar per gallon. Een gallon is 3,8 liter. Vergeleken met NL, niet duur. Vergeleken met Panama en het vasteland van Ecuador, heel erg duur. Aangezien wij nu hier zijn en niet in NL, vinden wij het dus duur. En zeker als je weet dat de localen hier, 1 dollar per gallon betalen! Zwaar gesubsidieerd, maar dus niet voor toeristen. Wij mogen dan ook alleen (legaal), de hele dure, diesel halen met een toestemmingscertificaat van de port captain. Het was het gesprek van de dag met onze buren hier uit Panama. Maar helaas konden wij tot op heden geen 'mannetje' vinden, die het voor 'wehnug' zou doen.
.
Totdat ik gisteren, aan een watertaxichauffeur, vroeg of het tankstation hier in het dorp de enige plek was om diesel te halen. Tja, je moet het natuurlijk subtiel vragen. Hoeveel hadden we nodig? 50 gallon. Morgenochtend (vandaag dus) kwam hij om 11 uur. 3 dollar per gallon? Prima! Wij zaten vanochtend dus hoopvol te wachten, komt ie wel of komt ie niet? Hij kwam inderdaad, maar met maar 15 gallon. Geeft niets, overgeladen en in de tank gegooid. Afgerekend, prijs was door de daginflatie wel gestegen naar 4 dollar per gallon, maar ok. Kwam hij nog meer brengen? We moeten 50 gallon hebben. Hij keek wat moeilijk. We hadden al gezien dat het diesel halen, ook voor de localen, erg gereguleerd was, met papieren, legitimatie en mannen met geweren als bewakers. Ons 'mannetje' wilde nog wel een keer komen, morgen. Maar dan kwam er weer inflatie bij. Wij hebben toen maar bedankt. Het is voor hem erg link en hoe meer hij moet halen hoe linker. Het is dus geen 'inflatiegeld' maar meer 'gevarengeld', geld met een luchtje.
-----
At 22-4-2012 3:04 (utc) our position was 00°44.83'S 090°18.42'W

geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.