Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Zwemmen met de zeelee… | Home | Er is een tijd van ko… »

Wat is hoog?

Zaterdag 28 april 2012 @ 01:49 Ik weet het, een eiland of land drijft niet. Dat zit vast aan de aardkorst van Moeder Aarde. Maar die kleine eilandjes die hier verspreid liggen, daarvan zie je maar een topje. Stel je voor dat je dus boven op een berg gaat zitten, ergens in de Alpen ofzo en dan laten ze, zeg zo’n 80% van die berg afzakken in de zee. Je leeft dan dus op maar 20% van die berg. Dat is dus hier ook. (en natuurlijk op alle andere eilanden) Al deze eilanden hebben meer oppervlakte onder water, dan hierboven waar wij op lopen. En omdat het vrij snel naast het eiland al meteen kilometers diep is, is het een steile hoge berg. Je bent je dat niet bewust, maar bizar niet? Wat zou er het hoogste zijn? Een landberg (zoals de Mount Everest) of een eiland hier in de oceaan? Hmm, interessant. Wat is nul? Zeeniveau of de zeebodem?

Gisteren hebben we de zogenoemde ‘High-land’tour gedaan. Erg leuk! Onze gids was ook erg geïnteresseerd in het geologische aspect van het eiland en kon ons dus veel vertellen. We zijn eerst naar zogenaamd ‘potholes’ geweest. Sommigen denken, en vertellen dit ook tegen toeristen, dat het kraters zijn, maar dat zijn het duidelijk niet. Het gesteente hier boven in het eiland (zo’n 800 meter hoog, vanaf zeeniveau gemeten) is duidelijk geen lava gesteente, zoals het zwarte gesteente beneden bij de stranden. Heel interessant, de grote ronde gaten, met in de rechte rotswanden verschillende tunnels. Deze tunnels staan in verbinding onder het hele eiland. De zogenaamde lavatunnels waar we ook in zijn gaan kijken. Gaaf! Het zijn tunnels, waar de lava door stroomde toen het eiland, door een vulkanische uitbarsting omhoog gedrukt werd. De lava is hier weer terug uit gestroomd en toen zijn de tunnels opgedroogd en gebleven. Een soort aders van het eiland. Je herkent de lavalaag in het ‘plafond’ goed.

Verder zijn we naar een ranch geweest waar de schildpadden in hun ‘natuurlijke’ omgeving leven. Het is bijna paartijd en dus waren de meeste mannetjes, en vrouwtjes, naar de ‘lowlands’ getrokken om daar te paren en eieren te leggen. Het gebied waar de duizenden grote schildpadden rondlopen is enorm, dus we hebben maar een paar, waarschijnlijk vrijgezelle, schildpadden gezien. Het was wel gaaf, want je loopt door de modder en gras op zoek naar zo’n grote ding wat op een rots lijkt. Het was al warm, dus op zich is het niet ver zoeken. Ze zoeken dan meestal verkoeling door met hun gat (nou ja, eigenlijk hun hele lichaam) in de modder te gaan liggen. En wat zijn ze groot! Als je dichtbij komt, te dichtbij, gaan ze blazen en trekken ze hun kop in. Het schild is van dezelfde structuur als onze haren en nagels, keratine. En dat schild is sterk! Dan weet je waar wat sla en gras dus goed voor is ;-)

Vandaag wat boodschappies gedaan en alles weer een zeevast plaatsje gegeven. Etienne was de boot aan het schoonmaken en toen hij boven kwam, zag hij iets, wat je als zeiler liever niet ziet. Een groot, schitterend jacht, was hier vlakbij op het rif gelopen! Wat een vreselijk gezicht is dat! Als je hem ziet dansen en draaien op de golven op het rif, gaat dat door merg en been. Met hulp van alle bootjes hier, was hij er gelukkig al vrij snel vanaf. Brrrr, dat is echt een nachtmerrie van elke zeiler!

Vanavond zijn we lekker luxe uit eten geweest! Weer eens een super stukje vlees en een overheerlijk visje. Genieten dus! Toen we onderweg naar het restaurant liepen, passeerden we de vismarkt. En dat is hier waar vermaak. Niet zozeer de mega grote vissen die ze klaar maken. Maar de zeeleeuwen en pelikanen bedelen niet om een stukje vis, ze pakken het gewoon zelf!

PS De foto's van de Galapagos staan al in het foto-album!


een reactie

Wat een supegave belevingen allemaal. Morgen gaan jullie weer verder, ik hoop dat jullie een goede wind krijgen en de stroming de goede kant op.
Groetes vanuit een koud Leiden en een dikke knuffel
Frits en gerda
Frits en Gerda - Zaterdag 28 april 2012 @ 11:16  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.