Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Rustig aan | Home | Zoektocht naar de Tik… »

Babystag

Vrijdag 01 juni 2012 @ 03:12 Net voordat we weggingen deed ik nog maar even de afwas en Etienne checkte even de ‘babystagen’. Stagen zijn de staalkabels die de mast op z’n plaats houden en een ‘babystag’ of ‘onderwant’ is de kleinste. Ik zag hem naar beneden komen, maar niet de ‘maststeps’ indoen. “ik moet nog even terug” zei hij. Shit, dacht ik. Dat is niet goed. En inderdaad. Aan bakboord (links) is een van de ijzerdraadjes in de ‘babystag’ gebroken. Dat is helemaal niet goed! Gelukkig konden wij net erboven nog een extra ‘verstaging’ bevestigen, waardoor de druk iets verminderd wordt. Maar jawel, weer iets wat snel een oplossing nodig heeft.

En ja hoor, mag én wil je langzaam gaan, ga je als de brandweer! Wij zijn gisterenavond vertrokken uit Fatu Hiva naar HIva Oa. Tochtje van 45 mijl. Dus voor de zekerheid maar ’s nachts doorvaren, dan weet je zeker dat je in het licht aankomt en hoef je niet krampachtig 5 knopen gemiddeld te lopen, zeg maar. Als je overdag gaat heb je maar zoveel uur van licht voordat het donker wordt. Dus een nachtje door, dan kunnen we het op ons gemak doen, is ook beter voor de ‘babystag’. En diesel is hier schaars, dus je wilt niet motoren. En dan…dan heb je dik 18 knopen wind, met een eerste rif en gereefde genua ga je als de brandweer en loop je nog 6 knopen! (Het onderwaterschip is weer schoon, dat scheelt een dikke knoop snelheid!) Meer dan 6 knopen? Vertrokken om 20.00 uur, dan komen we midden in de nacht aan. Shit, hoef je niet hard, ga je hard. Dus alles maar naar beneden en alleen op de genua naar Hiva Oa. Helaas niet een heel rustig nachtje, we schommelden goed.

Hiva Oa is mooi, maar haalt het niet bij Fatu Hiva. Dat blijft mijn favoriet. Het beste is om te ankeren achter de ‘breakwater’. Daar lig je het rustigst. Ja, qua golven, maar niet qua andere boten. We liggen hier allemaal met een voor- en achteranker, zodat we niet gaan zwaaien, anders raken we elkaar. Het ligt hier echt mutje vol. Wel gezellig, want er zijn veel bekenden, waarmee je vanuit de kuip zo kunt kletsen! De Inish, Cornelia, Lisa Kay, Gypsy Blues, Fruit de Mer, Ray Margarith, Catwezel, enz. We hebben vandaag bijgepraat en zijn vanmiddag even het stadje in gelopen. Er zijn wat supermarkten, maar veel dingen zijn erg duur. Fles Sprite; 1,5 ltr, 4,5 euro. Zakje chips; 6 euro! Morgen gaan we samen met Gerrit en Anne-Miek van Fruit de Mer een auto huren. Gezellig en we kunnen de kosten delen.

PS De eerst foto's van de Marquises staan in het foto-album!

twee reacties

leukkkk je verhalen weer … ik moest zo lachen afgelopen nacht op m’n werk … ‘k zag die foto van La Luna, maar ik keek in eerste instantie alleen naar AL die pokken … en de zijkant zo bruin … in een split second dacht ik: jeetje, wat ziet die boot eruit, toen nog niet wetend nog dat het La Luna was hihiih … nu weer schone babybillen heb ik begrepen … heb je inmiddels kunnen achterhalen wat handige dingetjes zijn om bij je te hebben i.v.m. de ruilhandel? ... dan kunnen we er alvast rekening mee houden … hier gaan de voorbereidingen gestaag door, m’n huis is een giga zooi, maar er komt schot in de zaak … ik lees je weer, groetjes voor allebei … ooh, p.s.: kun je helemaal niet met Engels terecht of toch een heel klein beetje op Hiva Oa? ...
Anya () - Vrijdag 01 juni 2012 @ 09:22

Hoi.
Dat zijn prachtige foto,s van Fatu Hiva. Dan ben ik wel jaloers.
Maar niet op die 29 dagen op zee met grote golven. Ik vind het knap van jullie hoor.
Lieve groet Tonny
tonny van Ham () - Zaterdag 02 juni 2012 @ 07:46



  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 



Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.