Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Stormachtig | Home | Gezonken eiland »

Meer kleur

Vrijdag 29 juni 2012 @ 10:36 Onze wereld heeft de laatste dagen beduidend meer kleur dan tijdens de oversteek vanaf de Marquises. Het is heerlijk chillen hier in het heldere blauwe water, met op de achtergrond het frisse groen van de palmbomen. De eerste aankomst hier was heerlijk. Ik zei 's middags tegen Etienne, "Hoor je dat?" "Wat?", vroeg hij. "Niets!" was mijn antwoord met een grote smile. Het was zo stil en we lagen ook net zo stil alsof we in een haven lagen.
.
De Tuamotus bestaat uit 76 atollen van koraalrif. De atollen bestaan uit een rond koraalrif, wat af en toe onderbroken is, waardoor je naar binnen in het rif kunt varen. Sommige zijn wat hoger en daarop groeien palmbomen en staat soms een waar dorp. Er zijn er 30 onbewoond, op alle andere wonen wat mensen, in totaal zo'n 16.000. De mensen hier op de Tuamotus heten, Puamotus en horen bij Frans Polynesie. Zij leven van de palmbomen (palmolie), wat je hier in Kauehi goed kunt zien, door de mooi in lijnen aangeplante palmbomen en vis. Maar de grootste inkomstenbron, is de parelindustrie. Vroeger stonden de Tuamotus bekend om hun parelduikers, die op 50 tot 100 feet diep, de zwarte parels tevoorschijn haalden. Helaas zijn tegenwoordig de meeste farms eigendom van de Chinezen, waardoor de locale mensen uitgebuit worden en er niet meer zoveel aan verdienen aan vroeger.
.
In 1615 waren de Europeanen de eerste die voet zette op de Tuamotus en dit was zelfs een Nederlander, met de oer-Hollandse naam Jacob LeMaire. Helaas zijn de atollen hier niet in handen van de NL'ers gebleven, we hadden het niet erg gevonden om weer eens kroketten te kunnen eten. ;-) De Tuamotus zijn wereldbekend door het atol Moruroa, waar de Fransen kernproeven deden. In feite hebben ze dat op veel meer atollen gedaan en op veel plekken stonden zelfs nucleaire basissen. Er zijn zo'n 175 boven- en ondergrondse testen gedaan, wat gelukkig gestopt is in 1996.
.
De eerste avond dat we hier aankwamen hebben we heerlijk geborreld en gegeten bij de Boomerang, samen met de Cornelia. De volgende dagen meteen gaan snorkelen bij een koraalblok verder in het atol. Schitterend!! Veel verschillende vissen en ook veel doopvontschelpen. Die hebben we voor het laatst in Egypte gezien. Grappig dat op verschillende stukken weer verschillende dieren zitten. Vandaag ging Etienne duiken met de John, Mark en Vanessa. Dat was weer erg leuk, maar helaas is het zicht hier niet zo best.
.
Inmiddels zijn we wat verder gevaren in het atol en liggen we bij de motu (eilandje) Toe Toe. Dit is vroeger een parelfarm geweest. Het ziet er namelijk zo verlaten uit, dat we verwachten dat het niet meer operationeel is, al liggen de lijnen nog wel onder water. Daarnet hebben we lekker geborreld bij de Cornelia aan boord. Morgen gaan we nog iets verder naar de andere kant van het atol. Kijken of we daar ook kunnen snorkelen.
-----
At 29-6-2012 8:13 (utc) our position was 15°51.36'S 145°06.86'W


geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.