Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Meer kleur | Home | IJsselmeer zeilen »

Gezonken eiland

Zaterdag 30 juni 2012 @ 23:36 We voeren gisteren van de motu Toe Toe verder het atol in naar de andere kant. Als je erover nadenkt een hele rare gewaarwording, je vaart over het 'gezonken' eiland. Want dat is eigenlijk een atol.
.
De meeste eilanden in de Pacific bestaan uit vulkanische 'bergen', koraalriffen daaromheen of een combinatie van die twee, maar zijn dus allemaal ontstaan vanuit de oceaanbodem. In de tropische wateren wordt rond een eiland, door de overblijfselen van de skeletten van dode zeeplanten en -dieren, koraal gevormd. In de loop van de tijd verdwijnen de vulkanische eilanden door erosie en komen onder water te liggen. Doordat er veel planten en dieren sterven, groeit het rif juist dan heel veel aan. Door nog wat andere weers- en natuurinvloeden, zoals stijging van het zeeniveau, komt het eiland, van een beetje tot helemaal, onder water te staan en blijft alleen het rif over. En dan spreken we over een atol. Stukken van dit rif kunnen, zoals hier op Kauehi, uit een heel lang niet onderbroken stuk bestaan. Hierop ontstaat vaak een dorp, met veel (wel of niet aangeplante) palmbomen. Sommige stukken rif zijn onderbroken en daar stroomt het water overheen of doorheen het atol in of uit. Zo'n stukje rif, noemen ze een motu. Zo'n motu komt nooit meer dan zo'n 3 meter boven het wateroppervlak uit, waardoor de hoogste palmboom vaak het hoogste puntje van het atol is.
.
Gisterenochtend hebben we voor vertrek nog wel even de verlaten parelfarm bekeken. Heel grappig! Van alles was er nog, duiklogboeken, duikflessen, compressor, boeitjes, netten, tv, gasfornuis, enz. Er lagen verschillende Chinese boeken. De farm lag op een schitterend stukje motu met daarom een mooi rif. Dus ook nog even het eiland rondgesnorkeld. Waanzinnig genieten! Veel haaien gezien (white tip en black tip), heel veel vis, hele dikke grote baarzen, een inktvis en heel mooi koraal. Super!
.
Daarna voorzichtig ankerop om niet verstrikt te raken in het lijnenspel waaraan ze normaal de oesters hangen voor de parels. Gelukkig ging het bij alle drie goed en snel verder naar de andere kant van het atol. Na een paar uur goed opletten op de boeg, het zogenoemde 'eyeball navigation', lieten we ons anker vallen voor weer een waanzinnig 'picture postcard', de motu Mahuehue. Etienne ging meteen druk klussen, want het motortje van onze bijboot wil geen kik meer geven. Erg balen!!
.
De 'sundowner' (drankje als de zon ondergaat) deden we dit keer heerlijk op het strand bij een kampvuur. De Baraka schoof ook nog gezellig aan en het werd helemaal een feestje toen Tom zijn gitaar tevoorschijn haalde. Vandaag wordt het motortje verder bekeken en zal er vast en zeker nog wat gesnorkeld gaan worden.
-----
At 30-6-2012 1:40 (utc) our position was 15°57.22'S 145°04.11'W


een reactie

Etienne & Denise
en zeker nog wat vis genomen voor de bbq en was er nog parels te vinden? etienne te kenen
ik zie de foto s nog wel mooi reis verder jo
jo () - Zondag 01 juli 2012 @ 22:38  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.