Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Doorgaan | Home | Terugweg »

Minerva Reef

Donderdag 01 november 2012 @ 04:57 Ons anker ligt op een berg in de Pacific Ocean. Zoiets dan, want we liggen in een atol en dat was vroeger een eiland en dus een soort van berg. Dit atol heet North Minerva Reef. Het is ook niets anders dan dat. Tot zo'n 50 meter rondom het atol geeft de dieptemeter nog geen diepte aan (meer dan honderden meters dus) en dan is daar ineens diepte, van 30 meter tot zo'n 10 meter. Het is een heel rond rif, wat bij laag water nog net niet helemaal droog komt. Er liggen her en der wat blokken en de oceaan golven beuken er tegen de andere kant goed aan. Er staat een vuurtoren. Het verhaal gaat, met nadruk op 'het verhaal gaat', dat de Tonganesen en de Fijianen nog steeds een strijd voeren om dit atol. (Ook al is het voornamelijk onder water, land is land, toch?) De vuurtoren is er neergezet door Tonga en de Fijianen laten die dan af en toe exploderen. Als je de vuurtoren ziet, kunnen ze net zo goed met een ijzerzaag komen, was Etienne z'n commentaar. Laten we zeggen dat de vuurtoren, heel in de verte, iets weg heeft van de Eiffeltoren.
.
We liggen dus weer rustig. De afgelopen dagen waren stampdagen. Nog steeds de wind pal uit de richting waar wij heen wilden. Opkruisen dus, wat niet op schiet. Zeker niet omdat eergisterenavond de wind opliep naar een dikke 20 knopen. We liepen lekker 5 tot 6 knopen door het water, maar kwamen maar zo'n 2 knopen dichterbij ons doel. En de stampkoers is niet lekker, zeker niet met de golven en swell die bij een 20 knopen wind hoort (de swell loopt dan makkelijk op tot 3 meter hoog, met kortere golven van zo'n paar meter er bovenop.) Toen we vertrokken zagen de gribfiles er goed uit voor een (redelijk relaxt) tochtje door naar NZ, dus dachten we nog, koers wijzigen (was gunstiger dan naar Minerva) en dan maar meteen door.
.
Maar zoals altijd, het weer bepaald en 'niets is zo veranderlijk dan het weer'. Want toen we gisterenochtend de grote gribfiles binnenhaalden (het gebied van Australie, NZ en boven Tonga naar Niue) zagen we een compleet ander weerbeeld. Dit zag er niet goed uit. Er ontwikkelt zich een diep lage drukgebied, wat net zoveel inhoudt als 'een gebied met veel wind'. Wat zich mooi precies beweegt over onze lijn van Tonga naar NZ. Dus, toch maar naar Minerva Reef, waar we dus vanochtend, net toen het licht werd, ons anker lieten vallen.
.
En hoe nu verder? Geen idee, de gribfiles en weerberichten maar even goed in de gaten houden. We kunnen misschien wel door, maar dat is eigenlijk een iets te grote gok. Verandert er maar iets, dan kan het ook negatief uitpakken. En willen we dit 'enge' gebied helemaal vermijden, dan moeten we zeker een weekje wachten. Volgens alle gegevens van nu dan, want zelfs de locale beroemde weerguru's spreken elkaar totaal tegen. Wie zijn wij het dan, om als leek er maar iets meer van te vinden dan je boerenverstand zegt? Alhoewel je daar vaak toch het verste mee komt.
.
Blijft er niets anders over dan je maar te settelen, hier bij Minerva. Dat doen we op dit moment met 4 andere boten (waaronder de NL'se Inish), maar verwacht wordt dat het de komende dagen aardig drukker gaat worden. Er zijn veel boten onderweg namelijk. Omdat we redelijk rustig liggen, is het settelen geen probleem. Wat helpt, vanavond wordt er op het rif, al een 'kreeftenjacht' georganiseerd en eerst gaan we Happy Hour'en bij de Gypsy Heart aan boord. Zo verkeerd is het hier nu ook weer niet. ;-)
-----
At 31-10-2012 18:07 (utc) our position was 23°39.51'S 178°54.09'W

geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.