Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Minerva Reef | Home | Uitbarsting »

Terugweg

Vrijdag 02 november 2012 @ 06:53 We zijn op de terugweg. Tenminste als je een bepaald aspect theoretisch bekijkt. We zijn namelijk over de 176 graden west heen en dus theoretisch op de terugweg, als we een rondje wereld doen. Voor degenen die denken, waar heeft ze het nu weer over? Wel, de aarde is verdeeld in lengte- en breedtegraden. De lengtegraden lopen van de Noordpool naar de Zuidpool en verdelen de aarde in 360 graden, zoals een kompas. Van 0 graden (de Greenwich Mean Time meridiaan, door Engeland) tot 180 graden (de officiele datumgrens hier in de Pacific) deel je de aarde precies door de helft en zit je aan de ene kant op de westerbreedte en aan de andere kant op oosterbreedte. Nederland bevindt zich op 4 graden oosterbreedte. Als je dan precies naar de andere kant van de aarde gaat, ben je op 176 graden westerbreedte. En deze lengtegraad zijn wij een paar dagen geleden gepasseerd. Als je dus zo een wereldreis indeelt, zijn we over de helft. ;-)
.
En surprise, surprise….we zijn weer onderweg! Niets zo veranderlijk als het weer en zeker als de computers, die de gribfiles produceren een foutje maken. Dat is blijkbaar gebeurd, waardoor er ineens een heel nieuw lage drukgebied ergens ontstond, de computers rekenen daarmee door en lang verhaal kort, iedereen van slag. Dus gisterenavond toen dit bekend was, opnieuw de gribfiles bekeken en inderdaad het low (lage drukgebied) was verdwenen! Tijdens Happy Hour bij de Gipsy Heart met de andere boten op Minerva Reef, had iedereen het inmiddels al vernomen en was het weer natuurlijk het onderwerp van gesprek. Na een expliciete vraag aan de weerguru Bob, of we inderdaad vandaag konden vertrekken, zijn vier van de vijf boten vanochtend alweer ankerop gegaan. Geen 'kreeftenjacht' en verdere activiteiten hier op het reef, maar gewoon verder naar Nieuw-Zeeland.
.
De andere weerguru Dave, die we elke ochtend beluisteren op het SSB-netje, gaf vanochtend een gedetailleerde beschrijving van het 'nieuwe' weer als je vandaag zou vertrekken en dat zag er prima uit. Ik hoop dat het zo wordt en blijft, en er niet zomaar weer wat gaat opkomen en veranderen. Onze tocht van 780 mijl naar Opua, begon vanochtend in ieder geval met een heerlijk windje en zeetje. Op dit moment bromt de motor wel op de achtergrond, er is namelijk heel weinig wind. Maar 'niets zo veranderlijk dan het weer' hebben wij nou al tig keer gezien, dus we zien wel.
-----
At 2-11-2012 5:02 (utc) our position was 24°06.04'S 179°16.75'W

twee reacties

Dag Denise,
Vandaag je blog gelezen en erg in verwarring geraakt. Als oud stuurman struikelde ik nogal over je interpretatie van lengte, breedte en de daarbij behorende graden. Wellicht nog even nalezen? (-:
Joris Gerritsen - Donderdag 01 november 2012 @ 23:18

Hai Denise,

Wel, het was wel een helder betoog; echter, aan het einde van zin zes ga je in de fout.Daar worden de begrippen westerbreedte en oosterbreedte geintroduceerd, die echt helemaal niet bestaan. Kijk maar naar je eigen positie opgave, die stelt dat breedte S is en je lengete W….Klopt dit?

Groeten uit Noordhoek, Joris.
Joris Gerritsen () - Zaterdag 03 november 2012 @ 00:25  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.