Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Terugweg | Home | Sprookjesachtig »

Uitbarsting

Zaterdag 03 november 2012 @ 05:40 Al dagen varen we af en toe door hele velden met lichtbruine, vuilwitte brokken. Ze zijn zo groot als een meloen, tot zo klein als een grote kruimel. Ze zijn heel licht waardoor ze blijven drijven. Wij vroegen ons al af wat dat zou zijn, inmiddels weten we het (zo ongeveer). Het is vrijgekomen of ontstaan bij de uitbarsting van een onderwater-vulkaan. Het is geen lava, maar iets anders, wat daar blijkbaar ook bij ontstaat. Iemand een specifiekere omschrijving? Het is wel erg bijzonder!
.
We zijn alweer aardig wat uurtjes aan het motoren. Er is weinig tot geen wind, waardoor de zee zich als een waar spiegeltapijt onder ons uitstrekt. We gaan wel richting de wind, want er komt ons een enorme swell tegemoet. Doordat deze golven heel langgerekt zijn, gaan we gewoon langzaam op en neer en hebben we er geen last van.
.
Vannacht was het weer eens een heldere nacht met triljoenen sterren en een stralende maan, die langzaam aan het krimpen is. Met de vlakke zeespiegel, zag je de maan schitterend weerspiegelt in het water. Een genot om naar te kijken, als je tijdens je nachtwachtje dik aangekleed en opgerold in de slaapzak zit. Het is namelijk best fris 's nachts, iets wat we niet meer gewend zijn. We slapen zelfs weer onder een dekbed! ;-)
.
Dat het zo rustig op zee is, is heerlijk! Het maken van eten gaat een stuk makkelijker en ook het bakken van een broodje is totaal geen moeite. We genieten er dan ook maar van, want we verwachten dat het over een paar dagen wel wat onrustiger zal gaan worden. Onze versvoorraden moeten op, ik had nog wat extra meegenomen omdat ik niet wist of we misschien op Minerva Reef wat langer zouden moeten blijven. We eten dus lekker gezond met veel verse dingen!
-----
At 3-11-2012 4:18 (utc) our position was 25°33.66'S 179°57.41'E

drie reacties

Hi Etienne & Denise,
De vuilwitte brokken (floating rocks) is inderdaad vulkanisch gesteente, het zogenaamde puimsteen.
Groetjes,
Arie Groeneweg
Arie Groeneweg () - Zaterdag 03 november 2012 @ 00:02

Succes met de etappe tot NZ! Daarna welverdiende vakantie in NL. x Annet en Jacques
Annet & Jacques - Zaterdag 03 november 2012 @ 05:01

Hi Etienne & Denise,
opgezocht via “Wikipedia”
Puimsteen of puim (veelvoorkomend Duits leenwoord: bims) is een vulkanisch gesteente dat gekenmerkt wordt door een grote porositeit. Door de grote hoeveelheid kleine holtes in het gesteente is het zeer licht en kunnen vele variëteiten van puimsteen op water blijven drijven. Daardoor kan puimsteen door middel van zeestromingen ver van de plaats van uitbarsting terechtkomen.
Puimsteen ontstaat wanneer bij een vulkanische uitbarsting de vloeibare lava, die een grote hoeveelheid gassen bevat, zodanig snel afkoelt dat de gasbelletjes de tijd niet krijgen te ontsnappen en in het gesteente vast komen te zitten. De samenstelling van puimsteen is felsisch (dat wil zeggen dat het veel silica bevat). De mafische variant van puimsteen wordt scoria genoemd.
Groetjes
Arie Groeneweg
Arie Groeneweg () - Zaterdag 03 november 2012 @ 08:00  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.