Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Rif avontuur | Home | Wachten »

Storm! En ... in de voetsporen van...

Vrijdag 26 juli 2013 @ 10:33 ... Captain Cook! Eergisteren zijn we op Lizard Island in z'n voetstappen getreden, all the way omhoog naar Cook's Look.
.
Captain Cook komen wij, in onze reis om de wereld, heel veel tegen. Op dit eiland is hij gestopt na een oversteek, op dat reef is hij gestrand, daar was hij de eerste vreemdeling die voet aan land zette, enz enz. Er zijn maar weinig plekken, landen of eilanden die we gepasseerd zijn, waar ik niets over Captain Cook heb gelezen. En ja, deze man was natuurlijk een bijzondere, avonturier. Hij ontdekte nieuwe werelden, nieuwe eilanden, nieuwe wegen. En grappig, want de wereld die hij ontdekte was helemaal niet 'nieuw'. Ja, voor hem, maar niet voor de mensen die er op dat moment al woonden.
.
Als je zo redeneert, dan doen wij hetzelfde als Captain Cook. Zijn wij ontdekkingsreizigers, avonturiers. Wij ontdekken, voor ons dan, ook nieuwe werelden, nieuwe eilanden en nieuwe wegen. Ok, in deze tijd, onze tijd, staan ze al op de kaart en hoeven wij niet naar de hoogste bergtop op een eiland te klimmen, om te kijken hoe we door het rif naar buiten kunnen. Dat maakt het minder 'ontdekken', maar geloof me, soms niet minder spannend! ;-)
.
Gisteren op Lizard Island, zijn wij naar Cook's Lookout gelopen. In 1770, lang geleden dus, liep Captain James Cook, samen met Joseph Banks naar de top van Jiigurru, Lizard Island. Het pad omhoog naar 359 meter was een geklim en geklauter. Het, zoals op het bordje bij het begin stond, 'soms extreem moeilijk pad', was een beetje overdreven, maar het was pittig. Maar vast niet zo erg als toen James Cook het deed, toen waren er geen rode pijltjes die het 'pad' aangaven. De stukjes over de schuine, steile rotsen, die zullen vast net zo in die tijd geweest zijn. Ik hoop dat hij goede schoenen aan had en niet van die gladde leren laarzen uit die tijd. Alhoewel Etienne het, in deze tijd, ook op z'n slippers deed. Het geklim en geklauter naar de top was de moeite waard en gaf je een 360 graden view rondom het eiland. Helaas was het bewolkt, maar dit was voor de klim weer wel lekker.
.
In 1770 liep James Cook dus naar boven om te kijken of hij een doorgang in het Great Barrier Reef zag om met zijn schip, de Endeavour verder te varen. Onderweg omhoog zagen ze enorme lizards (hagedissen), die familie zijn van de komodo veranen in Indonesie. Daarom noemde Banks dit eiland Lizard Island. Wij hebben helaas geen lizard gezien.
.
Maar, Cook zag wel een opening in het Great Barrier Reef (wat toen nog niet zo heette) om weer naar open zee te gaan, deze opening heet nu (heel toepasselijk) Cooks passage.
.
Helaas geen lizards voor ons dus op het eiland, terwijl we bijna wel elke track gelopen hebben. We hebben in de mangrove wel heel veel (en grote) vleermuizen gezien. Er stond al een bordje bij 'Noicy Campers', nou inderdaad, wat kunnen die beesten een herrie maken! Ik blijf ze een beetje luguber vinden.
.
Gisteren zijn we niet in de zeilsporen van Captain Cook getreden en naar buiten gevaren, maar binnen het Great Barrier Reef gebleven. Gelukkig wel, want de wind nam nog wat verder toe, waardoor we heel dag een dikke windkracht 7 hadden (tegen de 30 knopen wind). We hadden hem schuin van achter, goed te doen dus en we liepen bijna gemiddeld ook een 7 knopen snelheid. Maar de wind is echt te gek. Toen we Badhurst Bay in wilden varen, ronden we de kaap en nam de wind (zoals zo vaak bij die vervelende kapen) verder toe. Het werd dik in de 30 knopen en toen we naar het strand toe voeren, zagen we zelfs uitschieters boven de 40 knopen (9 beaufort). Toen we eenmaal lagen, lagen we wel redelijk rustig. Maar de wind is te gek, de uitschieters blijven dik boven de 30. We liggen redelijk dichtbij het strand, maar de harde wind laat, tussen ons en het strand, al redelijke golven lopen. Vandaag blijven we dan ook maar even achter ons anker schudden, hier in Badhurst Bay. Een schitterende baai, me
t bijzondere (weer andere) bergen. We wilden naar Flinders Island, maar de vraag is of je daar beter ligt met deze wind. En het balen is, de wind blijft nog een hele week zo! Bah, maar we zullen het ermee moeten doen.
-----
At 26-7-2013 1:41 (utc) our position was 14°12.43'S 144°28.11'E

geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.