Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Yogja | Home | Feestdag, islamitisch… »

Beroemde tempels: Borobudur en Prambanan

Maandag 14 oktober 2013 @ 18:21 En weer werden we gewekt door de herrie van de wekker. Ik was net weer ingedut, want zo'n eerste nacht in een vreemd bed, slaap ik altijd wat onrustiger. Als je dan ook nog weet dat je je niet moet verslapen, dan zijn dat twee goede ingrediënten voor meer een 'doezel-nacht'.

Terwijl we buiten op het terras zaten te wachten op ons transport hoor je de stad langzaam wakker worden. In dit soort grote steden is het nooit helemaal stil, maar het geluidsniveau groeit toch duidelijk in relatie met de hoogte van de zon.

Met een SUV gingen we op pad, samen met nog 5 anderen. Heel grappig om dan vanuit de auto de stad en de omgeving rustig in je op te kunnen nemen. De 'rivieren' staan nu droog, maar aan de grote stevige wallen is te zien dat ze hier heel veel water kunnen hebben!

En dan sta je op een immense parkeerplaats met ongelooflijk veel 'warungs' (eettentjes) en winkeltjes. Bij de entree kregen we een sarong om (die we helaas niet mee mochten nemen of konden kopen) en drinken. En dan loop je een stukje verder en zie je de Borobudur tussen de bomen door piepen. Hij is 118 bij 118 meter en is 35 meter hoog. Niet zo zeer heel hoog, maar door de grote basis wel indrukwekkend groot. Er zijn verschillende plateaus die corresponderen met de verschillende stadia waarin je verkeerd naar verlichting. En deze plateaus loop je rond, volgen het boeddhistisch gebruik, met de klok mee. Een 5 km pelgrimswalk langs 2672 afbeelding, die de verhalen uitbeelden van de Boeddhistische vertellingen. Schitterend! Je ziet dat de tijd haar tol heeft geëist, zelfs na verscheidene restauraties. Maar ik vind dat juist wel mooi, dat 'doorleefde'.


Helemaal boven staan de enorme 'stupa's'. Schitterend en zeker als je bedenkt dat in de 8e eeuw begonnen is met bouwen! In deze enorme stupa's, wel drie meter hoog, zitten Boeddhabeelden. Heel bijzonder! Gelukkig waren we vroeg en had je nog plekjes 'voor jezelf'. Toen we weggingen zagen we hele schoolklassen komen en liep je in file op de trappen!

Daarna ontbeten bij een van de warungs. Voor 'drie kwartjes' kregen we koffie, twee boterhammen met jam en vers fruit!

Verder naar de Mendut Temple. Daar hebben we een boeddhistische monastrie bezocht. Geweldig! Schitterende beelden en heerlijke energie.

Toen was het een lange trip naar de Prambanan. Iedereen viel zowat in slaap. En ook daar weer enorme parkeerplaatsen, winkeltjes met 'oleh-oleh's', souvenirs en eettentjes. De Prambanan is een Hindu-bouwwerk. Maar je ziet duidelijk boeddhistische invloeden en goden. Die zie hier toch wat vaker door elkaar. Heel grappig, zul je bij het christendom of de islam toch echt niet zien!


De details op het bouwwerk zijn waanzinnig! De afbeeldingen van de verhalen en dat allemaal in steen. Helaas stond de grootste tempel in de steigers met een enorme rij wachtende om toch even naar binnen te gaan. De Prambanan bestaat uit meerdere tempels op een plateau. Zo schitterend en in in de tempels staan enorme beelden van de goden of bodhivistas. Met een treintje hebben we het terrein rondgereden naar andere tempels, er moet nog veel gerenoveerd worden. Hoe ze die puzzel ooit gaan klaren? Er liggen gewoon, in onze ogen, enorme stapels met stenen en dat moet dan iets zijn geweest.

Eenmaal terug bij het hotel waren we moe, van de warmte (het is hier overdag dik 38 graden!) en het vroege opstaan. Eerst maar lunchen, dan wat zwemmen (we hebben een hotel met zwembad!) en nog even de straat in.

Er zijn heel veel NL'ers hier! Tijdens het diner hebben we gezellig gekletst met twee andere NL'se stellen.

geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.