Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Beroemde tempels: Bor… | Home | Terrasje pakken? »

Feestdag, islamitisch, sultan, becak en bule

Dinsdag 15 oktober 2013 @ 15:48 Een beetje uitgeslapen, want na wat ochtenden vroeg op, lijkt het vroege opstaan meteen in je ritme te zitten. Wel heerlijk rustig ontbeten en daarna de stad in. We hebben de 'becak', zo'n fiets met een zitje voorop, genomen naar het paleis van de Sultan. Heel grappig, want we pasten niet eens naast elkaar, zo klein. Ook had hij het zonnekapje naar beneden gehouden, want anders paste Etienne er niet onder. Het was een heerlijk mannetje met nog maar twee tanden. We hebben vast teveel betaald, maar vonden een euro al zo weinig, dat we niet wilden afdingen. Vergeleken met al die kleine Aziatische toeristen hier, zijn wij al zulke reuzen en naar verhouding erg zwaar. ;-)

Eenmaal bij het paleis was het een drukte van jewelste! Mannen in schitterende klederdrachten liepen er rond en zaten onder het afdak met enorme torens van fruit. Bij de ticket-office hoorden we meer, het paleis is vandaag gesloten. Het is Eid al-Adha, de islamitische feestdag voor de mannen die naar Mekka zijn geweest. Symbolisch brengen ze uit naam van de keizer, de enorme torens eten naar verschillende plekken, voor de mensen. Daarbij komt dat volgende week de vierde dochter van de keizer gaat trouwen en daarvoor al verschillende dingen gaan gebeuren.

Eid al-Adha is ook een feest van offers en we zagen op verschillende plekken al het slachten van geiten en koeien. Voor ons iets heel bizars, maar hier staan er hele families naar te kijken, van groot naar klein! Van het dier gaat eenderde naar familie en buren, een derde naar de armen en de rest voor henzelf. Alle toeristische plekken waren gesloten en ook aardig wat winkels. Maar zo'n stoet geeft al veel om te zien en ook alle heel mooi uitziende mensen in hun traditionele kleding!

De (officiele) stoet was erg bijzonder! Voorop liepen een aantal olifanten, dan de 'stokkendragers' (geen idee hoe het allemaal heet), dan de mannen in officiële Javaanse kledij, dan de offerdragers, toen wat paarden en de Sultan te paard, daarna weer een soort militairen, weer olifanten, enz. Een schitterende kleurrijke stoet. De olifanten, kostuums en de mannen in traditionele kledij, brachten de beelden die je hebt over Indonesië uit de geschiedenisboeken weer naar boven. Prachtig!

Daarna hebben we op wat plekjes in de schaduw gezeten, mensen kijken. Er zijn, vanwege de feesten, veel locale toeristen. Er zijn ook westerlingen, maar tot onze verbazing is dat maar een heel klein groepje. Het is dan weer grappig om te zien dat er veel Aziatische toeristen zijn. Zo spraken we een stelletje uit Singapore. Wij, als blanke, zijn dus duidelijk in de minderheid en worden echt aangegaapt. Het is af en toe weer een déjà vu naar China waar ook iedereen met je op de foto wilde. Je verwacht dit wel in de kleine dorpjes waar we ook komen, maar hier is het veel erger! Een paar meisjes hadden de moed verzamelt om me te interviewen, druk giebelend en verlegen in het Engels vragend, heel leuk.

Dat je anders bent is overduidelijk jongelui 'bule' beginnen te roepen. Het Indonesische woord voor blanke. Het woord heeft hier geen negatieve lading en wordt gewoon geroepen als ze een westerling zien. Het voelt ook niet beledigend aan de manier waarop ze het roepen, maar toch is het raar. In Gambia hadden ze ook zo'n woord 'toebak'. Met name de kinderen en jongelui gebruiken dit woord. Het is eigenlijk wel begrijpelijk dat ze in een land, waar jij in de minderheid bent, jou anders zien. Dat ze je discrimineren en dan zeker niet in de negatieve vorm. Ze zijn enorm geïnteresseerd in je, wat je aan hebt, watje doet, waar je vandaan komt, enz. Op heel veel reclames van bedrijven zie je hier ook westerse mensen afgebeeld. Het is en blijft raar, want zoals wij 'voorzichtig stiekem' naar iemand kijken, daar doen de Aziaten niet aan, gewoon openlijk, heel lang, staren of openlijk een foto maken is hun niet vreemd. Terwijl ze aan de andere kant juist heel beleefd zijn. Twee dingen die voor ons niet samen gaan. Grappig en immens fascinerend, hoe culturen zo kunnen verschillen.

Java is islamitisch, wat zichtbaar is in de hoeveelheid vrouwen met hoofddoeken. De moskeeën zijn hier, in dit stuk van Yogya, niet heel opvallend aanwezig en het gebed door de luidsprekers hoor je ook niet. Het lijkt dan ook, dat ze hier wat 'losser' met het geloof omgaan. Ze hebben het vaak over Javaans-Islamitisch en in hetzelfde gezin kun je een zwaar gesluierde dochter hebben en een dochter die er super hip en sexy uitziet zonder hoofddoek. Maar over het algemeen, zien de gesluierde vrouwen er hier toch wel erg hip uit. Een leuke skinny jeans, met enorme hakken, strak truitje, make-up en een hoofddoek in bijpassende kleuren.

Er is in ieder geval genoeg te zien hier, want naast de mensen is er op de JL Marlioboro, de winkelstraat, een eindeloze stroom van kraampjes met allerhande spullen. Vandaag gaan we weer op excursie, Yogya uit naar het Dieng-plateau. Ik ben benieuwd, we gaan wat meer van het binnenland zien.


geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.