Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Terrasje pakken? | Home | Een heilige mandarijn… »

Koning, keizer, admiraal = Sultan, president, burgemeester.

Donderdag 17 oktober 2013 @ 18:14 Gisteren was een bijzondere laatste dag van onze mini-vakantie in Yogya. We zijn de stad door gestruind naar de verschillende toeristische bezienswaardigheid. Het is dan enorm grappig en interessant hoe en waar je de NL'se invloeden in herkent. Een tijd geleden grapten wij al dat de Indonesiërs de zuinigheid van de NL'ers 'geërfd' hebben, want toen ze onafhankelijk werden hebben ze alleen maar de blauwe strook van alle vlaggen hoeven af te knippen en konden ze ze verder gewoon houden. ;-) Aardig wat woorden zijn hetzelfde en sowieso de individuele klanken.

Met de 'becak', dit keer voor de helft van het bedrag, naar het Kraton, het paleis van de Sultan. De sultan woont hier nog en volgende week ontvangt hij hier ook de gasten voor de bruiloft van zijn vierde dochter. Wat we begrepen hebben komen Willem-Alexander en Máxima ook. Hoe grappig is het dan om te bedenken dat je nu loopt waar volgende week de hoge gasten van de sultan ook zijn. En in NL zou iedereen druk zijn met poetsen, verven, checken en weet ik wat nog al niet meer, nou hier valt dat reuze mee. Er worden wat podia en vloeren opgebouwd en dat is het. Het paleis is best leuk om te zien, je ziet NL'se leeuwtjes, glas-in-lood en luiken en hang-en-sluitwerk wat allemaal erg NL's aan doet. De 8e sultan, Henk, voor de NL'ers, heeft in Leiden gestudeerd.


De vroegere sultans hadden een 'speelpaleis' met baden en sauna's, waar hij ontspande met zijn vrouwen. Ook waren er geheime kamertjes, waar hij met z'n minnaressen afsprak. Het zo genoemde 'Water Castle'. Het is vergane glorie, maar de bewerkingen op de stenen zijn nog duidelijk zichtbaar en het moet prachtig geweest zijn. De geheime kamers zijn nog zo geheim dat we ze niet gezien hebben.


Via een soort van achterdeur lopen we het paleis weer uit en komen in een doolhof van steegjes terecht. Het is volgens mij wel de artistieke buurt, want je ziet overal schilderingen en ateliertjes. Het is echt een doolhof en op ons richtingsgevoel zoeken we ons weg. Een man wijst ons op een gegeven moment een paadje in en dan komen we in een tunnel onder de grond. Dezetunnel komt uit in een ronde 'toren', met trappen en heel veel symmetrie. Het doet wat Esscher-achtig aan. En het heeft tunnels en kamers op verschillende niveaus. Je ziet gelijkenissen met het 'Water Castle', dit zijn nu de geheime kamers van de vroegere sultan. Na de bouw had hij de bouwer/ontwerper laten executeren om zo de kamers geheim te houden.

Na wat cirkelen komen we weer buiten, maar staan nog steeds in de wijk, 'kampong'. We lopen weer verder en worden bij een schitterend huis, in het NL's aangesproken. Het blijkt de 'burgemeester' van deze 'kampong' te zijn! Hij heeft jaren in NL gestudeerd en zijn dochter woont in Lelystad. We blijven even staan voor een praatje. Erg leuk! Er zijn sowieso veel mensen in Java die in NL gewerkt of gestudeerd hebben en er woont vaak ook nog familie. Allemaal willen ze wel even NL's met je babbelen.

Inmiddels is het alweer rond het middaguur en het wordt weer erg warm. Een thermometer op straat geeft dik over de 40 graden aan! We lopen lang Fort Vredeburg, gebouwd en gebruikt door de NL'ers. Eerst weer wat drinken en we genieten van de koude, vers geperste vruchtendrankjes en de airco. Het fort stelt weinig voor al zijn de maquettes over de onafhankelijkheid van Indonesië wel mooi.

Als we buiten komen is het een drukte van jewelste. De straat is afgezet en de mensen staan in rijen op de stoep, met vooraan tientallen schoolkinderen met vlaggetjes. We spreken wat studentes aan en krijgen uitgebreid uitleg. De president van Indonesië komt langs! Wow, we zijn weer op het juiste moment op de juiste plaats. Tegenover het fort is een groot gebouw met een enorm hek, 'something like the White House' legt de studente uit. De president woont normaal in Jakarta en is nu hier in Yogya om 'iets Olympisch te openen'. Heel duidelijk. Er komt een enorme stoet met auto's, waarvan een tiental met overheidsfunctionarissen, een aantal voor de staf en tig voorhebt technisch personeel. En dan vergeet ik de beveiliging, die ook overduidelijk aanwezig is op de motors, beide agenten uitgerust met dikke machine geweren. Het gaat allemaal heel snel, maar we hebben de president gezien en ik heb zijn arm op de foto. Haha!


We zoeken een koel restaurant om onze, inmiddels hele late, lunch te eten. De rest van de middag genieten we nog van een heerlijke koffie en regelen het uitchecken en de taxi voor vannacht. Ons Yogya-avontuur sluiten we af met een overheerlijke maaltijd in het hotel. De NZ'se biefstuk van Etienne was super en mijn salade was enorm met alle soorten groenten die er maar zijn.

Inmiddels zitten we alweer in het vliegtuig, op weg naar ons drijvende huis. Een uurtje vliegen is een zaligheid en bij deze binnenlandse vluchten kijken ze nergens naar, je bent zo door de controles. Het was wel weer vroeg wakker worden (half vier) en vannacht was het een lawaai in en rond het hotel. Dan merk je dat we toch wel verwend zijn, met de stilte aan boord.

geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.