Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Koning, keizer, admir… | Home | Lovely Ubud »

Een heilige mandarijn bij volle maan

Zondag 20 oktober 2013 @ 00:28 Inmiddels zijn we alweer wat daagjes aan boord. De terugreis vanaf Yogya was prima, een uurtje is natuurlijk zo om. Taxi naar de boot en Yandy, de boy die hier je met alles kan helpen (oneerbiedig gezegd, het hulpje van Ruth, onze agent) bracht ons met een bootje weer naar de boot.

Wij hebben een visum voor 2 maanden en blijven in totaal 3 maanden in Indonesië, dus moet het visum verlengd worden. Ruth kan dat doen voor je, maar we hadden begrepen van haar dat dat erg veel meer was, als dat je het zelf doet. De komende week heeft een belangrijke feestdag voor de Balinezen, Galungan op woensdag. Dus wij maar meteen alle papieren gepakt en terug naar de kant om het visum te gaan regelen. Bali is geweldig, maar we moeten verder. Etienne ging nog even hallo zeggen bij Happy Bird en hoorde daar dat het bedrag wat Ruth rekent om het te doen anders was dan ze tegen ons zei. Dat even gecheckt met Ruth en inderdaad, het was niet veel meer duurder dan als je het zelf regelt. Je moet namelijk drie keer heen en weer naar immigrations, met een taxi. Dus alles afgegeven en betaald en dat wordt geregeld. Omdat we nog geen boodschappen in huis hadden, lekker op de kant geluncht en verder rustig aan gedaan.

Gisteren boodschappen gaan regelen en samen met Happy Bird op naar de Galeria Mall. Eerst lekker eten en dan de nodige dingen doen. Lekker weer veel verse groenten en fruit ingeslagen. Etienne grapte al dat we groenteboer konden gaan worden.


Het geloof op Bali is een duidelijk vorm van het Hindoeïsme (gebaseerd op het Hindoeisme in India, al ‘mis’ je toch typische dingen) gecombineerd met het Animisme (al wat leeft heeft een ziel) en het aanbidden van hun voorvaderen, het heet Agama Hindu Dharma. In dit geloof heeft het offeren (minstens twee keer per dag) een belangrijke rol en ze doen dit om de harmonische balans te behouden tussen de zichtbare (‘sekala’) en onzichtbare (‘niskala’) wereld. Ook zijn de ceremonies, o.a. de ‘levensloop-rituelen’, erg belangrijk en je hebt hier feestdagen die nergens anders hebt omdat ze een ‘uniek’ geloof hebben. Het is dan ook weer ‘vertrouwd’ om hier weer al die offerpakketjes op straat te zien. Zoals we kunnen zien is het een los geloof, met dan wel weer duidelijk vastomlijnde rituelen en gebruiken. En omdat ik gek ben op rituelen, vind ik het natuurlijk mega interessant.


De Balinezen hebben een eigen ‘kalender’ van 210 dagen, de Saka kalender. In deze kalender speelt de maan een belangrijke rol, omdat in de Saka 12 maanden zijn, die 35 dagen duren en een volle maan en nieuwe maan bevatten. Met name de volle maan in maart en oktober zijn erg belangrijk en worden uitgebreid gevierd. Ik weet niet precies waarom, maar ik vermoed dat het te maken heeft met de equinox en/of het zaaien en oogsten. Gisteren was het volle maan in oktober en dus een belangrijke feestdag, Purnama Sasih Kapat. In Serangan zijn, zoals in elk dorp, op z’n minst drie belangrijke tempels, naast nog een heleboel, om maar niet over de familietempels te praten. In de belangrijkste tempel was het gisteren dus ook feest. Her en der gecheckt of we erbij mochten zijn en ‘natuurlijk!’ was het antwoord. Je moet wel aan de specifieke kledingvoorschriften voldoen en heel onwennig zijn we daar na gisterenavond bekend mee. Iedereen (ook de mannen) moeten in de tempel een ‘sarong’ dragen met een ‘sash’ (sjerp). Daarnaast dragen de mannen een ‘udeng’, hoofdtooi en een wit shirt of blouse. De vrouwen zijn schitterend gekleed in een lange strakke sarong en daarboven een ‘kanten’ (strakke) blouse met natuurlijk ook een schitterende, bijpassende ‘sash’. En dit geldt voor alle leeftijden! Wij konden voldoen met een ‘sarong’.


We werden verwelkomd door een beetje Engels sprekende man en naar een stoepje verwezen waar we konden zitten. Het was echt schitterend! Al die mooi aangeklede mensen, het ‘gamelan’ orkest en de kinderen in de prachtige kleding. Het was een kleurrijk schouwspel, waar we met veel plezier naar keken! De vrouwen komen binnen met prachtig versierde manden op hun hoofd, met offers voor de goden. Zij gingen het binnenste stuk van de tempel in. Daar zijn wat rituelen voor reiniging (heilig water op handen, drinken en hoofd), offeren van verschillende bloemen voor de verschillende spirits (en dan achter je oren stoppen) en rijst (op je voorhoofd en hals en soms in je nek). De manden bevatten eten en we zagen de vrouwen er ook weer mee (op hun hoofd) naar buiten komen. Wat later kregen we van een lieve vrouw naast ons wat aangeboden. De mand ging open en ze reikte hem naar ons. Wat doe je dan? Wat is gebruikelijk? Weigeren of juist niet? Ik twijfelde en toen vroeg ze of we wat fruit wilde? Ok. We kregen een mandarijntje en ze gebaarde dat we het konden opeten. Het was een heerlijke mandarijn en ik grapte dat dit was omdat het een ‘holy mandarin’ is. Nu weet ik dat de spirits alleen de ‘spiritual essence’ eten en het daarna met alle liefde delen met de mensen op aarde.


Er werd weer gedanst, wat leek op de Barong dans die we eerder gezien hebben. Iedereen zat eromheen te kijken, zelfs de kinderen. Her en der werd er onderling gezellig gekeuveld en het was een leuk, gezellige gebeuren. Toen de heks, het kwaad kwam, veranderde de energie. Ineens vielen mij ook de (grote bredere) mannen op die rondom zaten met een zwart t-shirt en een zwart-wit geblokte sarong. Zwart-wit geblokte stoffen worden ‘gebruikt’ om de harmonie te bewaren tussen de zichtbare en onzichtbare wereld en het goed en het kwaad. Heel bijzonder dat deze mannen duidelijk anders gekleed waren. Ze gingen ook op de vier kanten van de ‘dansvloer’ zitten, om een soort balans te kweken. Het kwaad werd in het begin ook begeleid door een geblokte parasol en twee wimpels (‘penjors’). Het kwaad was erg lang aan het dansen en op het moment ik het een beetje beu begon te worden, hoorde ik een kreet in het publiek rechts van mij. Ik zag wat commotie, mensen gingen staan, maakte ruimte en een vrouw werd door de ‘bewakers’ vastgepakt. De energie veranderde spontaan. De kinderen werden uit de hoek weggegrist en de vrouw werd naar het kwaad begeleid. Inmiddels was er nog een vrouw en waren er wat mannen met krissen zichzelf aan het steken. Je zag aan de vrouwen naast me dat het serieus was, bezorgde blikken, men ging meer half staan en een vrouw met kind plofte tussen Erica en mij in, terwijl er eigenlijk geen plek was. Het was bizar en je zag dat enkele vrouwen en mannen, een soort van ‘bezeten’ waren. Het duurde even en toen het rustiger werd kregen ze van de priester, heilig water over hun handen en gezicht en was het weer ok.


Het had een onverwachte afloop, dit had ik niet verwacht, terwijl je er wel over leest. Toen we er later over spraken, zei Etienne al eerder gezien te hebben dat een man vastgepakt werd door vier ‘bewakers’ en ook werd ‘afgevoerd’. Het kwaad was toen al aan het dansen, maar het was ver voor de vrouwen en de latere commotie. Hij snapte er niets van, want het was eigenlijk allemaal heel vredig. Later werd het dus duidelijk. Wel, het was een hele bijzondere avond! We waren met Happy Bird, Jepeda en Capricorn Dream (beide Australiers), de enige buitenlanders en allemaal erg onder de indruk. Ik heb nog wat gepraat met een van de vrouwen naast ons, maar uit het minimale Engels wat ze spreken is weinig uit te halen over de specifieke dingen. Maar wel is duidelijk dat ze het erg leuk vinden als je erbij bent.


Vandaag zijn we aan boord gebleven. Ik heb van de enorme piek in mijn energieniveau gebruik gemaakt en heel veel gedaan! Morgen is het de bedoeling om weer op pad te gaan. Benieuwd wat dat ons weer brengt…….


geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.