Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Een heilige mandarijn… | Home | Op aarde »

Lovely Ubud

Dinsdag 22 oktober 2013 @ 23:52 Inmiddels hebben we alweer een mini-mini-uitstapje erop zitten. Zondag hadden we een rustige dag, waarin we veel hebben gedaan. Aan het einde van de dag bespraken we om maandag naar Ubud te gaan, gewoon met de bus. ‘Zou je daar ook zo goedkoop kunnen slapen?’ vraag ik me hardop af. Want met de bussen heen en weer kost volgens namelijk ook best wel weer wat tijd. Etienne gaat meteen wat surfen op internet en vind een guesthouse met een extra aanbieding voor zo’n 8 euro. Het besluit is vrij snel genomen en om zes uur ’s avonds reserveren we voor de volgende dag.

We laten ons afzetten bij de bushalte meteen op de grote weg. We moeten een bemo nemen, hoe zien die er hier uit? En waarom is dit zo’n enorme hoge instap? Dat klopt niet. De info die we van andere cruisers hebben blijkt uiteindelijk weer enorm tekort te schieten danwel niet te kloppen. Maar even later stopt er een bemo. We geven aan naar Ubud te willen, dat is best een eind rijden voor hier. Hij heeft geen dienst meer en we gaan in onderhandeling over de prijs en uiteindelijk rijden we in een privé bemo voor 100.000 rp (= € 6,50) naar Ubud. De man moet onderweg geregeld de weg vragen en heeft af en toe het idee een scooter te zijn, ipv een volkswagenbusje, want hij gaat gewoon tussen de scooters naast en tussen het andere verkeer staan.


Na twee uur worden we in Ubud afgezet. Eerst lekker koffie drinken en beslissen wat we gaan doen en zien. Ubud is het artistieke, spirituele en culturele centrum van Bali. In het Balinees kennen ze geen apart woord voor het woord ‘kunst’ of ‘kunstenaar’. Dit komt omdat ze het niet zagen als iets ‘aparts’ of een bepaalde elite groep, het was (en is) gewoon meer onderdeel van het dagelijks leven. Vind het wel een bijzondere gedachtegang. Pas toen de toeristen kwamen zijn de woorden ‘art’ en ‘artist’ ingeburgerd en de bijbehorende galeria’s en reproducties van reproducties gekomen. Je ziet ook overal ‘kunst’, van de kleine offerpakketjes op de straten of tussen de schappen in de winkels, tot de enorme mooie versierde ‘penjor’s’.


Vandaag, 23 oktober is het Galungan, de belangrijkste feestdag in Bali. Het symboliseert de overwinning van het goede over het kwaad en ze vieren dat de voorvaderen (en –moeders) weer even afdalen naar de familie tempels. De mensen nodigen ze uit en ze weten deze tempels te vinden en kunnen afdalen via de schitterende versierde ‘penjor’, die elk huis (aan de rechterkant) hiervoor heeft neergezet. De ‘penjor’ staat symbool voor Mount Agung, de heilige berg waar de goden en voorvaderen leven. De ‘penjor’ is een enorme flexibele bamboo stok die wordt versierd met van alles, zijde, vilt, rijst, glimdingen, andere bamboeblad-versieringen en bladeren. Sommigen maken er inderdaad een heel kunstwerk van en de ene is nog hoger dan de andere. Je krijgt een beetje het gevoel van het optuigen van de kerstboom, maar dan meer in het openbaar. Het was heel bijzonder om in Ubud rond te lopen terwijl je iedereen druk in de weer zag met de ‘penjor’. De ene was hem nog mooier aan het maken, terwijl het andere gezin met z’n allen aan het checken was of hij toch wel recht stond. Geweldig dit ritueel!!

In Ubud hebben we elke tempel (de paleis tempel, watertempel, enz) en art-centre gezien, elk straatje doorgestruind en in heel veel tentjes wat gedronken en gegeten. Het bijzondere was een groot familiecomplex van een ‘dr. ing.’ waar we mochten rondstruinen. Hier zag je duidelijk het vaste idee van de ‘familie-kampongs’. Verschillende huizen en een tempel complex, omheint met een hoge muur met daarin schitterende poorten. Hier zag je ook de verschillende gebruiken van de typisch Balinese ‘bale’, een rechthoekig open paviljoen met een (meestal) palmendak. Ze eten hier, hier staat het gamelanorkest, ze loungen hier en ontvangen hier gasten.


En dit zagen we ook terug in ons ‘guest house’! Verschillende ‘familie-kampongs’ zijn uitgebreid met wat kleinere huizen of een paar verdiepingen, waar gasten kunnen slapen. Je weet niet wat je ziet!! Ons tempeltje was ook zo prachtig! Een enorme muur met een schitterende poort, dan een binnenplaats met een grote ‘bale’, in de hoek een afgeschermd stuk voor de familietempel en daartussen verschillende huizen, in de vorm van mini-tempeltjes waar de familie in sliep en wij, de gasten. Super!! ’s Ochtends kreeg je op je eigen ‘bale’, de tosti-banaan-cocos en vers fruit. Geweldig en dat voor 9 dollar per nacht! Het was een rustpunt in de gezellige drukte in Ubud. Maar ook in de verschillende ‘warungs’, eettentjes, ervaar je dit. In de kleine straatjes sjezen de scooters voorbij, maar er heerst een heerlijke relaxte sfeer. We hadden hier wel langer willen blijven!!


Wat ook bijna gebeurde….. Met de belangrijkste feestdag voor de deur, woensdag, reden er dinsdagmiddag geen ‘bemo’s’, lokale bussen meer. Ook de toeristen shuttle bussen, die de belangrijke toeristische plaatsen met elkaar verbinden, waren vroeger gestopt. Ok, wat nu? Na de lunch zagen we ook al verschillende zaakjes hun rolluiken laten zakken. Hier blijven met het ‘risico’ dat morgen toch het meeste dicht is. Dat zou jammer zijn. We spraken een taxi aan. Na even onderhandelen wilde hij ons voor 200.000 rupi (= € 13) wel naar Serangan, waar de boot dus ligt, brengen. Het leek ons een redelijke deal, later hoorden we van andere cruisers die met verschillende (locale) bussen in Ubud zijn geweest, dat zij zelfs veel meer kwijt waren.

Dus toch maar besloten terug te gaan naar de boot. Er zijn zoveel heerlijke plekken her en der op de wereld en sommige plekken ‘pakken’ je, maar zolang we niet besluiten er te gaan wonen, moeten we op een moment toch verder. Dit verder is vrij ‘relatief’, want toen we bij de Yachtclub terugkwamen en naar ons visum vroegen, hoorden we dat dit nog wel even gaat duren. Er kan betaald gaan worden op 7 november pas!! (om dan nog maar niet te zeggen dat dit geldt voor Etienne z’n paspoort, dat van mij kan eerder…) Ai, 7 november is laat! Want op 1 december verloopt ons cruisingpermit. Etienne heeft dreigementen uitgevoerd (we gaan de NL’se ambassade bellen) wat lijkt vruchten af te werpen. Ruth (onze agent) heeft nog wat telefoontjes gepleegd en misschien kan het wat sneller gaan. Het verhaal erachter is namelijk nog wel enigszins grappig, want de immigrations zegt dat het systeem met Jakarta (wat goedkeuring moet geven of zo) eruit ligt. Vandaar dat het zo lang duurt. Maar Etienne had al in de krant gelezen dat ze in Bali, bij de immigrations, een audit hebben ivm corruptie! Tja, je kon je verlenging namelijk voorheen ook allemaal heel sneller regelen, als je extra betaalde…. Het zou jammer zijn als we hier dus ‘vast’ liggen tot in november, want dit verkort ons verdere traject. Maar, we kunnen ons er niet echt druk over maken. Indonesie heeft ons tot nu toe echt ‘gepakt’, we hebben er een hele fijne tijd en al zoveel waanzinnig mooie dingen gezien. In het ergste geval moeten we mid november meteen hier al uitchecken en in een keer door naar Malaysia. Och, wat ons betreft zijn er veel ergere dingen…… Dus vandaag houden we net als de Balinezen een ‘familie-dag’ thuis. Helaas dan met onze familie verder weg, maar we blijven wel lekker rustig thuis, wassen wat en misschien vanavond nog even naar de tempel. ;-)


geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.