Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Lovely Ubud | Home | We moeten het land ui… »

Op aarde

Vrijdag 25 oktober 2013 @ 01:10 Inmiddels zijn we hier al te lang….de mensen gaan ons herkennen en we kennen de tempeldansen en –muziek al zelfs. Gisteren zijn we namelijk naar de tempel gegaan, het was nu in de andere tempel. De ceremony was ‘losser’, meer relaxter dan de ‘full moon’ ceremony. We mochten zelfs nog even naar het binnenste van de tempel waar je de mensen de offers zag brengen. De sfeer was daar ook duidelijk anders, serener en ‘zwaarder’.

In het voorste gedeelte was weer een uitvoering van de Barong dans met ondersteuning van het gamelan orkest. We zaten op een stoepje, tweede rangs zeg maar, maar hierdoor zag je juist wel heel goed de mensen voorbij komen en gaan zitten, enz. Vorige keer hadden de vrouwen van die schitterende manden met offers, nu waren het meer schalen. Ik heb het idee, dat in deze schalen alleen maar de bloemen en rijst zaten waar ze het offerritueel mee uitvoeren. Vorige keer werd er duidelijk eten geofferd, dat zag je nu niet.

De betekenis was natuurlijk ook heel anders, het afdalen van de spirits en voorvaderen naar de aarde en het vieren van de overwinning van het goede. Het mooie vind ik wel, dat ze in dit geloof ook duidelijk het kwade accepteren. Ze zijn van mening dat beide er moet zijn om balans te houden. Op zich is het ook een hele mooie gedachten dat de voorvaderen de komende 10 dagen dus hier op aarde in de familietempel zijn. Ik zou ook zo’n tempeltje op de boot wel willen hebben om mijn voorvaders en –moeders te ontvangen. ;-)

Iedereen zag er tijdens de ceremony weer schitterend uit! Ik heb in Ubud gekeken naar zo’n mooie kanten ‘kebaya’, blouse. Zij worden op maat gemaakt en degene die ik bekeek was 75 dollar. Voor de mensen hier, niet zomaar een bedrag! Echt jong en oud is gekleed in de traditionele kledij, zelfs als ze nog maar net kunnen lopen, hebben ze al een ‘udeng’ op of een ‘kabaya’ aan. De grotere meisjes hebben er schitterende slippers met hakjes onder en het grappige is dat duidelijk te zien is dat ze gewend zijn aan de strakke sarongs en de mannekes aan de hoofddeksels. Dat blijft gewoon op.

In het hoekje waar wij zaten, was een klein ventje wat de show stal, voor ons dan! Hij danste heel de tijd in het hoekje mee. De handbewegingen, het schudden met het hoofd, prima op de muziek. Geweldig!! Aan de andere kant schuin voor me zat een tiener (al is het moeilijk in te schatten hoe oud de kinderen zijn, ze zijn zo fragiel en klein) heel statig foto’s en filmpjes te maken met een Ipad! In de hoek stroomde, naar mate de show vorderde, de mannen binnen en bleven daar staan. Dat ging ook heel relaxt, ze stonden te lachen, te kletsen en zelfs te bellen.

Op het moment het kwaad het gaat verliezen van het goede veranderde de sfeer weer. De kinderen gingen weg van het grasveld en een hoop mensen gingen staan. Ineens is ook iedereen ‘serieuzer’. En ja hoor, er werden weer een aantal vrouwen en mannen bezeten. Een bijzonder iets om te zien. Om te ervaren dat mensen zo geloven, of eigenlijk is het denk ik meer, dat ze zo meegaan in de energie van de dans. De ‘heks’ moet ook wel in trance raken en zijn, want die staat echt heel lang, bijna wel een uur, te dansen met een gigantisch groot zwaar masker op, een dik pak aan en aan het masker zitten dikke strengen haren. Dat moet enorm warm zijn daaronder! De dansers die ‘in’ de ‘barong’ zitten (het beest) gaan er namelijk onderuit en worden afgewisseld. De energie was tijdens de ‘full moon’ ceremony veel heftiger en veranderde ook veel intenser. Maar het was nu zeker niet minder bijzonder. Op het moment dat een aantal mannen zich met een kris gaan steken, kwamen nu bijna alle mannen eromheen staan, wat ook heel bijzonder was om te zien.

En dan is het afgelopen. Iedereen gaat ook meteen weg, je wordt bijna overreden door de honderden scooters en dan na een paar minuten is de tempel en de ‘parkeerplaats’ leeg. Voor ons toch wel bijzonder, want wij waren bijna de laatste, omdat je, zoals gewoonlijk bij dit soort dingen, blijft napraten. Dat doen ze hier dus niet. Gewoon afgelopen en weg wezen, naar huis.

Vandaag was het een bewolkte dag. Wij zijn ook vandaag maar aan boord gebleven. We verwachten dat er vandaag ook nog niet veel bedrijvigheid was, dus wat anderen dingen gedaan. Wel lekker relaxt zo en met af een toe een overtrekkende bui was er een lekkere koele wind!

drie reacties

weer een test van anny, ze krijgt het weer niet voor elkaar om een mailtje te sturen. gr tom.
ANNY - Vrijdag 25 oktober 2013 @ 12:35

nog een keer.haha
tommy - Vrijdag 25 oktober 2013 @ 12:37

en nog een keer.
tommy - Vrijdag 25 oktober 2013 @ 12:38  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.