Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Vis op straat | Home | Vis-diesel »

Warme nachten en vis-obstakels

Zaterdag 02 november 2013 @ 09:54 Als we op zee zitten, ben ik altijd meteen de dagen kwijt. Eergisteren vertrokken we uit Serangan op Bali en zijn we naar het noorden van Bali gevaren. In de baai vlakbij Amed dropten we aan het einde van de middag daar ons anker. Het was een prima vaardagje. Bijna continu gemotord, maar de stroom tegen viel mee. We zijn dichtbij het eiland gebleven. Eenmaal het kopje rond belanden we tussen de 'fish traps'. Het zijn bamboestellages die midden in zee liggen. We hadden ze al eerder gezien en ons ook toen verbaasd over het feit dat ze in honderden meters diep water liggen. Iedereen waarschuwt elkaar ervoor en tuurlijk, je moet er niet op klappen, maar wij hebben nog niet ervaren dat er netten tussen zitten. Of ander vistuig. Vandaar dat wij onze twijfels hebben of het inderdaad voor de activiteit vissen is en niet voor iets anders. Gisteren kwamen we ze namelijk tegen in duizenden meters diep water met allerlei vlaggen en bamboe matten eraan, het leken toen ineens op altaren of 'graven
' van overleden vissers?
.
Het baaitje bij Amed was erg toeristisch en vol met duik- en snorkelbedrijfjes. Wij zijn ook nog even het water ingegaan, maar er zaten veel jellyfishs. Het allerlaatste Balinese tempeltje wat ik heb gezien was wel een hele bijzondere...onder water!! Heel veel maanvissen eromheen die je lekker brutaal aankeken en niet uit de weg gingen. Ik heb, terwijl ik naar het tempeltje dook en het aanraakte, maar even aan Baruna gedacht en wat aardige woordjes gemurmerd. Tenslotte is hij de god van de oceaan, heb ik begrepen. ;-)
.
Onze stop bij Amed was perfect getimed, want zo hebben we alle 'vis obstakels' overdag meegemaakt. De volgende ochtend, gisteren dus, voeren we weer weg, het veld met 'fish traps' in. Gewoon er tussendoor, geen zenuwachtige vissers ofzo, niets aan de hand.
.
We konden zeilend weg, maar later moest de motor aan. We zijn bijna heel de dag bezig geweest met motor aan en motor uit en zeilen van links naar rechts. En wat is het warm!! Zeker als de motor de hele dag staat te pruttelen is het ongelooflijk. Prompt horen we wat geslip en gekraak en breekt de snaar van onze stuurautomaat. Niets aan de hand, die hebben we op voorraad. Maar in de verzengende hitte moest ik wel heel de punt overhoop halen. En afkoelen 's nachts? Nee, daar doen ze hier niet aan. Dan is het nog steeds bloedje heet en binnen helemaal, dus slapen is niet echt een succes.
.
Vanochtend bij het licht worden, voeren we tussen de Pulau-Pulau Sapudi-eilanden (of zoiets) door, waarna we in een veld kwamen met visserboten met enorme netten. Je ziet dan ineens een staak met een vlaggetje en moet kiezen of dat net naar de boot rechts van je, of links van je loopt. Gelukkig was het alweer licht, dus perfecte timing.
.
We zijn op weg naar Pulau Bawean. Een eilandje op nog zo'n 120 mijl weg. Nog een warm nachtje....
-----
At 2-11-2013 8:11 (utc) our position was 06°37.66'S 114°14.36'E

geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.