Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Warme nachten en vis-… | Home | 't Dondert en 't Blik… »

Vis-diesel

Dinsdag 05 november 2013 @ 00:28 Inmiddels liggen we alweer een paar dagen voor anker in een schitterende beschutte baai (heel groot met een enorm rif voor de deur) op Pulau Bawean. Het is een eilandje boven het noord-oosten van Java. Het laatste stuk van onze trip hierheen was motoren en de fish-traps vermijden. We hebben ’s avonds nog een keer tokke-tokke-swap gehoord, maar of dit zo’n stellage was? Geen idee!


Het was heerlijk toen de motor uitging. Het was net na de lunch en het waaide redelijk, dus de wind kon nog wat uurtjes door de boot om af te koelen. We hebben ons die middag rustig gehouden en gekeken naar het in en uitvaren van de vissersboten in de baai.


Gisteren maar even naar de kant, kijken of we wat diesel konden scoren. We hebben een paar jerrycans leeg en met de weinige wind is het fijn als we het kunnen aanvullen. Op een paar vissersboten voor de kant zaten wat vissers, dus wij gevraagd. Ze spreken geen Engels, maar het ging prima en ja, ze hadden wel wat diesel. Maar 30 liter. Nou ja, alles wat we hebben is ok, dan gaan we wel weer naar andere vissertjes om te vragen of zij nog wat hebben. Wij afgerekend en met de jerrycan naar de boot.


Even later, terwijl we de diesel in onze jerrycans aan het overhevelen waren, hoorden we tuf-tuf. En ja hoor, kwamen ze langszij. Ze hadden nog een jerrycan, 32 liter! Prima! Met de jerrycan kwamen ook de vissers aan boord en we hebben een bijzondere middag beleefd. Met het woordenboekje en wat tekeningen maken, waren het hele interessante gesprekken. De mannen waren zwaar onder de indruk van onze boot. Het zeil! Ja, dat is een ander doek dan zij hebben. De lieren! En de gps? Ja, wacht. Kwam een van de vissertjes terug met hun gps, een handgps van Garmin. Hartstikke modern ding, we hebben bijna dezelfde. Kompas hebben ze niet. Een van de gasten was echt de techneut en vond onze windvaanstuurinrichting mega-interessant. Etienne legde hem precies uit hoe hij werkte en je zag hem denken en kijken naar zijn boot. Ik lag me rot als er straks een vissersboot hier rondvaart met een ‘nep-hydrovane’! En onze schroef? Hadden we die? Ja, natuurlijk. Kon hij die zien? Ja, zwemmen maar. Nee, zien. Ik een tekening gemaakt van onze boot onder water. Toen snapte hij het. De andere tekende hun boot en toen snapte we waarom ze zo snel gaan, maar ook waarom ze gisterenmiddag al vroeg terugkwamen… De boot ligt min of meer ‘op’ het water, zonder kiel, maar wel met zeil, dat ding schommelt dus enorm. Ja, dat wij daarvoor een kiel hadden, was veel beter. Over de afstanden, van hier naar Holland en van hier naar Malaysia, dat was toch wel heel wat. En humor dat ze hebben! Ik legde uit waar de gele band met haak in de kuip voor was, om ons ’s nachts aan vast te leggen zodat we niet overboord vallen. Dat vonden ze grote humor, maar enorm goed. De duimen gingen omhoog. Het was een bijzonder middagje, met een bijzondere ontmoeting. En hierdoor weten we nu dat de ‘fish traps’, inderdaad ‘fish traps’ zijn (‘bagans’) met een net eronder.


Vandaag hebben we wat gekeuveld aan boord, ik heb aardig wat was gewerkt en Etienne heeft het onder waterschip weer spik en span. Het dorpje hier is geen dorpje, maar meer wat huizen langs een snelweg. Morgen gaan we weer verder, naar Karimunjawa, de eilandjes boven het midden van Java. Weer een nachtje door en we houden ons hart vast voor het weer. We komen steeds verder het regenseizoen in, we gaan het tegemoet. Tot nu toe hebben we nog geen regen gezien, maar het was de afgelopen dagen wel bewolkt. Hopelijk blijft het nog even droog en passeren we het regenfront zonder hem te ontmoeten. ;-)

een reactie

Het blijft nog steeds leuk en interessant om jullie verhalen te lezen. Ga door en heb plezier.
Gerit de Graaf () - Dinsdag 05 november 2013 @ 09:55  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.