Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Vis-diesel | Home | Het nieuwe tanken »

't Dondert en 't Bliksemt

Donderdag 07 november 2013 @ 20:47 …en het regent meters bier. Het wordt dus pompen of verzuipen, dat is de enige manier. Om de juiste koers te varen…

Dit is een nummer van Guus Meeuwis en speelde eergisteren heel de nacht door mijn hoofd. Zodra het donker gaat worden,begeleiden een groep kleine speelse dolfijnen ons de nacht in. Om ons heen zien we dat er weer veel wolken worden gevormd en heel de nacht dondert en bliksemt het. Sommigen zullen het een schitterend schouwspel vinden, het oplichten van de wolken in alle kleuren en de schichten die neerslaan. Ik vind er niets aan. Het beangstigt me. Gelukkig zien we het alleen maar om ons heen en komt het niet echt dichterbij. Het zorgt er wel voor dat ik heel de nacht als een stokstaartje in de kuip rond zit te kijken. De lichtjes van de vissersboten en de AIS-signalen van de grote schepen om ons heen, versterken dit nog meer.

Alles gaat prima en passeert ons en als het licht wordt lossen de meeste wolken ook op. Er komt zelfs wat wind, waardoor we zeilend de eilanden kunnen aanlopen. Rond de middag varen we langs het hoofdeiland, Karimunjawa, en droppen we ons anker in een donkerblauwe poel, omringt door de meest mooie kleuren blauw, van de ondieptes en koraal. Om ons heen zien we verschillende andere eilandjes, wat vishuisjes op palen in het water en ondieptes en vissersboten. Wat een bijzonder plekje weer!


Hoe kraakhelder het water is, valt ons pas op als we gaan zwemmen. Vanaf de boot lijkt het alsof je in kraanwater dobbert. Het is ongelooflijk warm. De thermometer gaat dik over de 30 graden en de hygrometer nadert de honderd procent! Het kleine vlakje op de meter die aangeeft wanneer het comfortabel is, reikt niet tot deze hoogten. En terecht, je kunt nu niet over aangenaam spreken. Bij alles wat je doet zweet je als een otter (zweten die eigenlijk wel in dat koude water in NL?). De warmte werkt ook verlammend, ons energieniveau is niet hoog. Toch zou het fijn zijn als we, na bijna 24 uur motoren, onze dieselvoorraad weer kunnen aanvullen. Het ziet er naar uit dat motoren onze hoofdactiviteit blijft, want dobberen met 2,5 knoop wind, dan zijn we met de kerst nog niet in Singapore!


Dus aangekleed, de dinghy in en naar de kant. We spreken wat vissers aan en een eigenaar van een ‘warung’ op de kant. Er is nu geen diesel. Over twee dagen weer, zegt de een. De ander heeft het over morgen om vier uur. Ok, onverrichter zake, met het zweet door onze ogen lopend, gaan we weer naar boord en springen meteen het water in, om daar ook weer niet echt af te koelen. Het water is niet koud. Tegen dat het donker wordt, zijn er hier weer veel muggen. Ik klaag even, maar met alle horren erin, koelt het binnen totaal niet af. Ook zijn er veel wolken, die de warmte vasthouden.


Ik kruip maar op de bank. Met z’n tweeën achterin is nu veelste warm. Halverwege de nacht wordt ik wakker van een koude wind door de boot, heerlijk! Dit duurt maar even, want het is een voorbode voor een enorme regenbui, dus alle luiken en ramen moeten dicht. Gelukkig gaat de temperatuur nu wel wat zakken. Heel de ochtend blijft het dik bewolkt en zijn er dikke buien met aardig wat wind. Gatsie, zouden we nu ‘het regenseizoen binnen zijn gegaan?’ We liggen gewoon voor anker nu en dus kunnen we droog binnen zitten, nog niets ergs aan de hand. Ook komt de temperatuur niet hoger dan 30 graden en dat is heerlijk. Je merkt meteen dat je meer energie hebt. Toch is het binnen maar wat aankeutelen en we verdiepen ons in het volgende traject van Malaysia en Thailand.

Hopelijk is het eind van de middag droog, want we gaan kijken of er om vier uur inderdaad ‘solar’, diesel is. Als de ‘warung’ nog open is kunnen we meteen lekker nasi halen voor vanavond. Scheelt ook weer wat bak-warmte.

geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.