Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Hell-Ville | Home | Maki - mania »

Zacht snuffende Maki

Vrijdag 19 september 2014 @ 16:48 Het varen naar Nosy Komba was erg relaxt, het was ook maar 10 mijl, geen wind, dus op de motor. Weer aardig wat walvissen gezien, heel gaaf,want het water was een spiegel, dus je zag alles goed.

Nosy Komba is ook weer een prachtig eiland. Er liggen hier verschillende kleine eilanden en rotsblokken verspreid rond Nosy Be en richting het vaste land. Dit maakt het zeilen hier leuk en er is altijd wel wat te zien.

Nosy Komba is 622 meter hoog en redelijk toeristisch. Mensen gaan in een dagtochtje vanaf Hell-Ville naar hier en naar Nosy Tanikely. De trekpleister hier is de craftsmarkt en het Lemurpark. De craftsmarkt is meer een straat met hutjes van waaruit van alles verkocht wordt, van houtsnijwerken tot vanille en van schilderijen tot kettingen. Op zich wel heel leuk om te zien!

We hebben gisteren eerst aan boord geluncht en zijn toen naar het Lemurpark gegaan. Er kwam al vrij snel een gids met banaantjes aangelopen. Het park, meer gewoon een stuk bos tegen de helling, is niet groot maar interessant. We hebben cacaobomen, vanille struiken, ylang-ylang planten, papaya, bananen en ananassen gezien. De vrouwen ‘verven’ hun gezicht hier geel tegen de zon, we weten nu dat het pulp van een bepaalde boom is.


En ja hoor, we hebben Lemur’s, of zoals ze hier zeggen Maki’s gezien! De zwarte Lemur, waarvan het mannetje inderdaad zwart is en het vrouwtje een prachtige kleur bruin. Ze zijn erg schattig, hebben enorme oorharen en hele lange pluizige staarten. Ze worden gevoerd met banaantjes en eigenlijk staat ons dat wel tegen, maar moet eerlijk bekennen dat dat toch wel leuk was. Je zag ze heel goed, maar toen er eentje op mijn schouder sprong, liet ik wel een gil. Ik heb het niet zo op die beestjes en hele visioenen van boze, gemene aapjes komen dan om de hoek. Dit was allemaal niet nodig. Het mannetje klom van mijn hoofd op mijn schouder en zat lekker smakkend het stukje banaan op te peuzelen. Hij smakte heel lief en toen het op was, ging hij snuffelend op inspectie bij mijn gezicht. Ze zijn heel mak, heel lief en rustig. Ze hebben geen nagels en mijn bril in mijn haar liet hij gewoon zitten. Ze springen van boom naar boom, wat af en toe enorme vluchten zijn. Ze hebben echt handjes en zijn erg nieuwsgierig. Ik weet eigenlijk niet of het familie van de aap is, maar ze lijken er best op.


In het park hadden ze verder nog verschillende Madagascar Radiance Turtles, een kameleon en een slang. De slang was niet gevaarlijk, dus Frans nam hem wel op z’n nek. Daar hebben wij ons maar niet aangewaagd, ik ben net van het trauma van onze ‘K3 huisslang’ af aan het komen.


’s Avonds zijn we gaan eten in een tentje langs het strand. Ze hebben hier niet overal elektriciteit, dus zaten we onder een zaklampje. Heel knus. Het eten was super!! Grote salade vooraf, gegrild visje of vlees met frietjes en warme groenten als hoofdgerecht en kleine zoete banaantjes al dessert. We zaten tjokvol!

Toen we terug bij de dinghy kwamen zagen we allemaal benzine erin liggen. Ten eerste denk je dan dat de tank is gescheurd, maar gelukkig niet. Maar wel helaas, ze hebben weer zo’n 10 liter gestolen. Balen! We hadden in Nosy Be de jerrytank nodig en dus die leeggegooid in deze tank. Hij zat dus lekker vol. Jammer is dat, het is maar een kleine diefstal (maar wel zo’n 10 euro waard!), maar veel kleine diefstalletjes…vandaag of morgen is ineens ons motortje weg. Dus zullen we niet veel meer ’s avonds uit eten gaan. Het ‘grappige’ is wel dat de dieven niet alles nemen en de tank ook laten staan, wat gaat dan in ze om? Willen ze ons niet laten ‘stranden’? Of denken ze gewoon ‘die heeft toch nog genoeg, daar kan ik wel iets van nemen’? Het zal een mysterie blijven, onze benzinetank zal vanaf nu alleen nooit meer tjokkievol zitten.

’s Nachts draait de wind, zoals in heel Madagascar, en lig je hier aardig te rollen. We hadden er niet heel veel last van en als in de ochtend de wind gaat liggen, wordt het snel weer beter.

Vanochtend zijn we eerst gaan snorkelen, het was weer als een spiegel. Het zicht is niet heel goed en het koraal valt wat tegen, maar wij zijn dan ook super verwend. Het was al met al wel leuk en heerlijk om weer even af te koelen. Het is hier overdag namelijk weer goed warm! Vanmiddag zijn we naar de kant gegaan om een souvenir te kopen, een houten masker voor onze verzameling (nemen uit veel landen een masker mee). Ze waren hier namelijk erg goedkoop. Verder was het een rustig dagje. Morgen gaan we weer een stukje verder.

een reactie

De lemuren oftewel de maki’s behoren samen met de lori’s, galago’s en potto’s tot de halfapen, en daarmee tot de primaten. Er bestaan nog zo’n 80+soorten maki’s en die zitten alleen maar op Madagaskar en de omringende eilanden, dus zullen jullie ze nergens anders in het wild aantreffen.Op Jersey is wel nog een op maki’s gespecialiseerde direntuin. In elk geval ben ik weer eens stikjaloers want ik zou ook wel eens met een halfwilde zwarte maki op mijn schouder op de foto willen! Verder behouden vaart en wees voorzichtig! Hans
Hans - Vrijdag 19 september 2014 @ 23:43  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.