Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Baobabs, lekker zeile… | Home | Vertrek blues »

Veerdienst

Donderdag 09 oktober 2014 @ 17:52 We nemen een paar dagen rust in Katsepy. Maandagochtend varen we even naar het strand om de bedrijvigheid te gaan bekijken. Elke dag varen verschillende veerboten heen en weer naar Majunga. Op het land hier 'achter' Katsepy zijn veel vee- en groentefarmers. De boeren verkopen hun waren in de grote stad, dus gaat er elke dag heel veel op en neer.
.
Het is laag water en het enorme lange ondiepe strand valt een heel stuk droog. De veerpont, afgeladen vol, kan niet op het strand komen omdat hij te diep is. De 'loopplanken' worden uitgelegd, maar men moet nog tot de knieen in het water naar het strand. Prachtige kleurrijke vrouwen met hun bagage op het hoofd - handig, want dan wordt dat in ieder geval niet nat - tillen hun omgeslagen doeken op en waden heel gracieus, kaarsrecht door het water. Ze worden gevolgd door drukke mannen, die met bouwmaterialen sjouwen. Later maken ze een rijtje om de balen door te geven om ze droog over te laten komen. De boot wordt heel langzaam leger, de matrassen, balen rijst, golfplaten, enz enz worden opgestapeld op het strand. In onze ogen niet ver genoeg, het water komt over een paar uur weer op en met hun snelheid…
.
Maar hier maakt men zich niet druk. Geduldig zitten de vrouwen in 'squat-zit' te wachten onder een afdak, ze hebben een oog op hun kinderen, het andere op ons. De kinderen dollen, spelen in het water. Het is nog vroeg, maar totaal niet koud en het water koelt hier nooit af. De mannen die wachten tot ze mee kunnen, roken een sigaretje en voeren een levendige discussie.
.
Wanneer de boot bijna leeg is komt er nog een kleinere aan varen. Daar zat niet zo veel op, dus al vrij snel komen twee dikke jeeps aanrijden, die gaan op de boot mee. Ook deze ferry kan niet te dicht bij de kant, dus de jeep moet een aanloop nemen, tot en met de bodem in het water en dan heel steil de laadklep op. We horen een hoop herrie en zien een hoop rook, de auto pruttelt en proest, het was toch iets dieper en wat steiler. Met z'n 'onder-achterkant' scheurt hij over het begin van de klep. Ai. Niemand verblikt of verbloost ervan en een aantal wachtende sjokken onder het dakje van palmbladeren vandaan het strand op. Ze klimmen aan boord, waarna het voor ons lijkt dat dit schip klaar is om te vertrekken, maar blijkbaar moet er nog iets gebeuren, want hij blijft gewoon rustig liggen.
.
Maar dat is toch in onze ogen. Op tijd op je werk of op een afspraak zijn, wij vragen ons af hoe dat begrip hier is. De grote ferry, die we al een paar dagen niet meer gezien hebben, vertrekt, volgens zijn 'time table' om 9 uur vanaf Katsepy, maar als hij er al was, dan was hij er soms niet eens om 9 uur. Hoe kun je dan om een bepaalde vaste tijd ergens zijn? En dat zal niet anders zijn dan bij de kleinere veerbootjes die we nu zien. En de tuk-tuk in de stad, of de 'pousse-pousse', een kar die getrokken wordt door een man, gaat in de verzengende hitte op het midden van de dag echt niet zo snel meer.
.
En de andere grotere ferry, die vertrekt vandaag ook vast niet op tijd, ervan uitgaande dat er hier een 'tijd' is, want daar moet het vee mee naar de overkant en dat is een evenement op zich. De zebu's staan al klaar aan een touw en worden door hun eigenaren, of hulpjes naar de boot getrokken. Want ja, ze weten vast wat hun lot is, dus gewillig lopen ze niet mee. Ze moeten dan ook nog eerst door het water en dan een loopplank op, die te glad is voor hun hoeven. Mijn hart breekt, het is niet om aan te zien! De een na de ander glijdt, valt, slipt en het is een wonder dat er geen poot breekt. De zebu is niet het soort dier dat er knuffelig uitziet en je snel medelijden mee krijgt, het is een, degene hier dan, uitgemergeld, botterig type rund met een bochel op z'n rug en bedreigende horens. Maar door dit tafereel krijg je toch zwaar medelijden met de zebu. Gelukkig is er een slimmere eigenaar en gaat een andere loopplank neerleggen. Dit gaat beter en gestaag gaan de dieren aan boord.
.
Als er een klein bootje aankomt met gasten en die een foto gaan maken van hun schattige kindertjes met een iPad, haken wij af. Het contrast is te groot. Maar ook hebben wij niet zoveel geduld als de mensen hier. Zij kunnen uren zitten en wachten, wij worden dan toch wat onrustig na een lange tijd en…we krijgen trek in een kop koffie. ;-)
.
Een dag later nemen we niet de ferry naar Majunga, maar gaan weer met onze eigen boten. Dit geeft ons een iets strakker tijdschema, alhoewel ook wij de tijd hebben. We halen de laatste veggies, fruit en boodschappen. 's Middags varen we weer terug naar Katsepy en de dag erna, woensdag varen we naar Boeny Bay, een heerlijk (half) dagje zeilen. We laten ons anker vallen voor een paar prachtige Baobabs. Vanochtend was het heel vroeg ankerop, vandaag een lange zeildag naar, waarschijnlijk, onze laatste stop in Madagascar, Baly Bay.
.
Het waren weer prachtige dagen, met veel vissertjes rondom ons dit keer, een prachtige kust, wit, groen en rood en gewoon heerlijk zeilweer. We liggen weer rustig en zwaaien naar een zeilkano met 4 man, die naar je terugzwaaien alsof je hier al jaren komt. Dit gaan we vast missen...
-----
At 9-10-2014 14:47 (utc) our position was 16°04.66'S 045°17.45'E


geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.